Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Vizart

Zagonetka u Tutankamonovoj grobnici

04.10.2015. Petra PlivelićFoto: twitter.com/ahramonline [lijevo - N. Reeves]
Vrijeme čitanja: 3 minute

Najpoznatija grobnica u Dolini kraljeva u Luxoru – Tutankamonova grobnica uskoro će biti skenirana posebnim radarom koji treba potvrditi teoriju britanskog arheologa Nicolasa Reevesa da u njoj postoje dva dodatna prolaza. No, još se uvijek ne zna je li u jednom od njih i lijepa kraljica Nefertiti.

Reeves se već duže vrijeme bavi teorijom prema kojoj u Tutankamonovoj grobnici postoje još dva sakrivena prolaza. On vjeruje da se u jednoj od prostorija nalaze posmrtni ostaci kraljice Nefertiti koja je uz faraona Amenhotepa IV. vladala Egiptom 14. stoljeću prije Krista.

Foto: twitter.com/STcom [drugi s lijeva - N. Reeves]

Foto: twitter.com/STcom [drugi s lijeva – N. Reeves]

Tutankamonova grobnica otkrivena je 1922. godine i do danas se smatra najvećim otkrićem u Egiptu zato što je osim sačuvane mumije devetnaestogodišnjeg faraona Tutankamona pronađeno i blizu 2.000 netaknutih objekata. Reeves vjeruje da je zbog nagle smrti Tutankamon pokopan u grobnici koja je prvotno namijenjena kraljici Nefertiti, za koju mnogi egiptolozi vjeruju da je bila njegova majka.

Reevesova teorija razvila se nakon što je španjolska tvrtka Factum Arte, specijalizirana za umjetničko očuvanje, detaljno skenirala Tutankamonovu grobnicu. Ultrazvuk se potom koristio za izradu replike Tutankamonove grobnice koja se prema brojnim istraživanjima iz godine u godinu sve više oštećuje i uništava svakodnevnim turističkim obilascima. Prošle veljače je dobio pristup ultrazvucima i uočio je znakove koji ukazuju gdje su nekada bila dva prolaza.

Foto: facebook.com/pages/Tutankhamun

Foto: facebook.com/pages/Tutankhamun

Izgled same grobnice je već duže vrijeme prava zagonetka, zato što je manji nego druge kraljevske grobnice. Također, Reeves vjeruje da postoje naznake u dizajnu koji upućuju da je grobnica namijenjena za pohranu kraljice, a ne kralja. Njegova se teorija još uvijek razmatra, no vodeći egiptolozi pozivaju na oprez prilikom zaključivanja. Njihova sumnja je opravdana, jer nije ovo prvi put da se vjeruje u pronalazak kraljice Nefertiti, čije ime znači prekrasna žena, odnosno savršena.

Uguglate li Nefertiti vjerojatno ćete naići na čudesno otkriće dr. Joann Fletcher iz 1898. koja je navodno, u jednoj prašnjavoj grobnici u Dolini kraljeva u kojoj su ležala 3 tijela, otkrila da jedno od njih pripada, ni manje ni više, nego izgubljenoj kraljici Nefertiti za koju su vezane legende o iznimnoj ljepoti, ljubavi, moći, izdaji i možda čak o ubojstvu.

Navodna mumija danas se nalazi u muzeju u Kairu, no i dalje se ne zna sa sigurnošću radi li se o kraljici Nefertiti jer je mumija bila oskvrnuta i svi znakovi porijekla i moći su uklonjeni, a grobnica je bila opljačkana. Mumiji je čak skinuta i perika s glave. Najveće oskvrnuće je smrskano lice, čime nije samo izbrisana njena ljepota, nego i njen identitet, čime joj je onemogućen prijelaz u zagrobni život. Prema Egipatskoj Knjizi mrtvih, to je stravičan urok, jer ako je mumija osakaćena, bogovi je ne mogu prepoznati. Odnosno, ona se ne može otputiti u zagrobni život te ostaje zarobljena između svijeta mrtvih i živih, a to je za stare Egipćane bilo gore od smrti.

Foto: facebook.com/pages/Nefertiti

Foto: facebook.com/pages/Nefertiti

Vjerojatno ne znate sve zanimljive priče vezane uz kraljicu Nefertiti, no svi koji ste ikada otvorili udžbenik iz povijesti sjetit ćete se njene biste koja je specifična po visokom pokrivalu i vratu te oštro našminkanim očima. Ona se danas čuva u muzeju u Berlinu i smatra se vjernim prikazom lijepe kraljice.

Egipatski ministar starina Mamdouh el-Damaty nada se da neinvazivna radarska oprema u naredna tri mjeseca može pomoći mogućim otkrićima. „Radarska oprema će potvrditi postoji li tamo nešto“, rekao je za BBC i dodao: „Ako je to istina, nalazimo se pred otkrićem koje će zasjeniti i samog Tutankamona“.

Ni sam Reeves nije sto posto siguran što se nalazi u skrivenim prolazima. Prema pisanju Večernjeg lista, 67 posto je siguran da je unutra Nefertiti. Pa ako smo već čekali tri tisuće godina, strpit ćemo se još tri mjeseca kada bi zagonetka trebala biti riješena.

(Visited 190 times, 2 visits today)

Komentari