Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Film

Zagreb Dox: Proglašeni ovogodišnji pobjednici!

02.03.2013. Ivana Belošević
ZagreDox

Foto: Zagrebdox.net

Odlučeno je tko su pobjednici ovogodišnjeg Zagreb Doxa. Međunarodni žiri odlučio je da „Veliki pečat“ za najbolji film iz međunarodne konkurencije osvaja film Kudzu Vine, redatelja Josha Gibsona iz SAD-a. Radi se o vlaku koji nas vodi u čudesan svijet prekriven biljkom kudzu. „Posebna priznanja“ dobili su filmovi The Imposter Barta Leytona iz Velike Britanije o kompleksnoj prirodi ljudskih odnosa te Elena, redateljice Petre Coste iz Brazila koja nas vodi na put kroz vlastitu intimu.

Što se tiče regionalnog natjecateljskog programa, „Veliki pečat“ osvojio je bugarsko-švedski film Tzvetanka, redatelja Youliana Tabakova. Priča je to o bugarskoj doktorici koja nas vodi kroz najintimnije trenutke svog života. Posebna priznanja dobili su filmovi How’s everyone at home redateljice Kaje Šišmanović (Srbija, Hrvatska) o hrabroj protagonistici iz problematične obitelji te hrvatski film Presuda ili The Verdict, Đure Gavrana.

Nagradu za film mladog/e autora/ice do 35 godina, zvanu „Mali pečat“ je osvojila Ivana Mladenović iz Rumunjske, za film Turn Off the Lights,  a posebna priznanja primili su Rumunj, Marius Iacob, za film 24 Buckets, 7 Mice, 18 Years te Pawel Ziemilski iz Poljske za film Rogalik.

U kategoriji „Movies and matters“, dobitnik nagrade koji na najbolji način promiče ljudska prava je Čin smaknuća ili Act Of Killing, redatelja Joshue Oppenheimera. Radi se o dansko-norveško-britanskom filmu koji posjeduje snažan potencijal za pokretanje postupka borbe protiv zločina i trauma iz prošlosti. Posebno priznanje osvojio je Mama Illegal, Eda Moschitza iz Austrije, a bavi se pitanjem migracije, ilegale i siromaštva.

Nagrada „Teen Dox“ pripala je španjolskom filmu Little World, Marcela Barrene, a posebno priznanje filmu Amar (All Great Achievements Require Time), redatelja Andrewa Hintona iz Velike Britanije. Phone Dox nagrada dodijeljena je filmu Deadline/Lifeline, Tomislava Jelinčića iz Hrvatske. Nagrada „Mojoj generaciji“, išla je u ruke Helene Třeštíkove za film Private Universe.

(Visited 131 times, 1 visits today)

Komentari