Istaknuto
15.11.2017.

Gorillaz su u sklopu europske turneje na kojoj promoviraju album "Humanz" stigli i do Budimpešte gdje su nas podsjetili zašto toliko volimo njihov zarazni spoj funka, hip hopa, gospela i popa. S novim albumom svoj su glazbeni izričaj proširili i na dance glazbu i house ritmove te parter sportske arene pretvorili u plesni podij.

14.11.2017.

Miki ima novi album koji će promovirati u Tvornici kulture! Na novom albumu repa o nogometu, jazzu i palačinkama, a sličan asortiman pizdarija pronaći ćete i ovom razgovoru. O glumcima, plejmejkerima i stolarima pričali smo šetajući kroz Namu, jer se u njoj, kao i u Mikijevim pjesmama, može naći milijun svega.

Knjige

'Zagreb Noir' – zbirka kriminalističkih priča domaćih autora

19.01.2015. Tijana Živko
Foto: durieux.hr

Foto: durieux.hr

Nedavno je u izdanju izdavačke kuće Durieux objavljena zbirka kriminalističkih priča Zagreb Noir koje potpisuju domaći autori i autorice. Zbirku je uredio Ivan Sršen, a autori priča su: Ivan Vidić, Josip Novaković, Andrea Žigić–Dolenec, Robert Perišić, Mima Simić, Pero Kvesić, Nada Gašić, Zoran Pilić, Ružica Gašperov, Darko Milošić, Nora Verde, Ivan Sršen, Neven Ušumović, Darko Macan. Knjiga će biti prevedena i na engleski jezik.

Zbirka koja je pred vama vodi vas kroz nekoliko različitih perspektiva grada od kojih svaka otkriva neuralgične točke Zagreba: autori nas izravno ili neizravno vraćaju u ratne godine devedesetih i atmosferu neizvjesnosti i straha koja je vladala nad krhkim ljudskim životima, dok nas jedna priča podsjeća na višeslojnu traumu ovoga grada koji je više puta u prošlom stoljeću na najokrutniji način eliminirao vlastite nepoćudne stanovnike.“, opisao je zbirku priča urednik Ivan Sršen ističući kako su autori Zagreb Noira uspjeli stvoriti „uvjerljivu i začudnu galeriju likova, ljudi od kojih zaziremo jer se gradom kreću noću, pokrajnjim ulicama, sastaju se po garažama, jeftinim birtijama, bolnicama, do laktova su u sumnjivim poslovima.

Ovom zbirkom Zagreb je postao dijelom serijala knjiga u izdanju neovisne američke izdavačke kuće Akashic Books koja je od 2004. godine u Noir ediciji objavila više od 60 naslova o svjetskim metropolama, od Bostona preko Havane do New Delhija. Prva knjiga bila je Brooklyn Noir u kojoj je urednik Tim McLoughlin sakupio krimi priče čije je mjesto radnje bio ovaj kvart. U svakoj se knjizi mogu naći priče lokalnih autora koji iz perspektive noira opisuju gradove u kojima žive, a svoja izdanja uskoro trebaju dočekati gradovi poput Rio de Janeira, Jeruzalema, Bagdada, Bogote, Montreala i Stockhloma.

Komentari