Istaknuto
17.04.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Nadam se da i u ovom izdanju za mjesec veljaču ima za svakog ponešto. Melodičnog black metala mi je previše za barem par mjeseci.

17.04.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Nova glazba ima sedam domaćih singlova koji se natječu ovog tjedna za vaše glasove, a tu je i pet stranih preporuka za slušanje.

Knjige

'Zagreb Noir' – zbirka kriminalističkih priča domaćih autora

19.01.2015. Tijana ŽivkoVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: durieux.hr

Foto: durieux.hr

Nedavno je u izdanju izdavačke kuće Durieux objavljena zbirka kriminalističkih priča Zagreb Noir koje potpisuju domaći autori i autorice. Zbirku je uredio Ivan Sršen, a autori priča su: Ivan Vidić, Josip Novaković, Andrea Žigić–Dolenec, Robert Perišić, Mima Simić, Pero Kvesić, Nada Gašić, Zoran Pilić, Ružica Gašperov, Darko Milošić, Nora Verde, Ivan Sršen, Neven Ušumović, Darko Macan. Knjiga će biti prevedena i na engleski jezik.

Zbirka koja je pred vama vodi vas kroz nekoliko različitih perspektiva grada od kojih svaka otkriva neuralgične točke Zagreba: autori nas izravno ili neizravno vraćaju u ratne godine devedesetih i atmosferu neizvjesnosti i straha koja je vladala nad krhkim ljudskim životima, dok nas jedna priča podsjeća na višeslojnu traumu ovoga grada koji je više puta u prošlom stoljeću na najokrutniji način eliminirao vlastite nepoćudne stanovnike.“, opisao je zbirku priča urednik Ivan Sršen ističući kako su autori Zagreb Noira uspjeli stvoriti „uvjerljivu i začudnu galeriju likova, ljudi od kojih zaziremo jer se gradom kreću noću, pokrajnjim ulicama, sastaju se po garažama, jeftinim birtijama, bolnicama, do laktova su u sumnjivim poslovima.

Ovom zbirkom Zagreb je postao dijelom serijala knjiga u izdanju neovisne američke izdavačke kuće Akashic Books koja je od 2004. godine u Noir ediciji objavila više od 60 naslova o svjetskim metropolama, od Bostona preko Havane do New Delhija. Prva knjiga bila je Brooklyn Noir u kojoj je urednik Tim McLoughlin sakupio krimi priče čije je mjesto radnje bio ovaj kvart. U svakoj se knjizi mogu naći priče lokalnih autora koji iz perspektive noira opisuju gradove u kojima žive, a svoja izdanja uskoro trebaju dočekati gradovi poput Rio de Janeira, Jeruzalema, Bagdada, Bogote, Montreala i Stockhloma.

(Visited 426 times, 2 visits today)

Komentari