Istaknuto
15.11.2017.

Gorillaz su u sklopu europske turneje na kojoj promoviraju album "Humanz" stigli i do Budimpešte gdje su nas podsjetili zašto toliko volimo njihov zarazni spoj funka, hip hopa, gospela i popa. S novim albumom svoj su glazbeni izričaj proširili i na dance glazbu i house ritmove te parter sportske arene pretvorili u plesni podij.

14.11.2017.

Miki ima novi album koji će promovirati u Tvornici kulture! Na novom albumu repa o nogometu, jazzu i palačinkama, a sličan asortiman pizdarija pronaći ćete i ovom razgovoru. O glumcima, plejmejkerima i stolarima pričali smo šetajući kroz Namu, jer se u njoj, kao i u Mikijevim pjesmama, može naći milijun svega.

Izvedbene umjetnosti

Zagrebačka premijera međunarodne trilogije 'Janje/Kokoš/Orao'

20.01.2015. Tim Hrvaćanin
Foto: www.mess.ba

Foto: www.mess.ba

Predstava „Janje/Kokoš/Orao: Stoljeće jedne porodice“ koprodukcijska je predstava Zagrebačkog kazališta mladih,  Međunarodnog kazališnog festivala MESS – Scena MESS iz Sarajeva te  BITEF teatra iz Beograda. Predstavu su režirale Anica Tomić, Selma Spahić i Ana Tomović, a zagrebačku premijeru imat će u petak, 23. siječnja u Zagrebačkom kazalištu mladih.

“Stoljeće jedne porodice” dvanaestomjesečni je projekt financiran iz sredstava Europske unije kojim se želi doprinijeti obilježavanju 2014. kao godine prenošenja europskih vrijednosti i pomirenja te raznolikosti i predanosti  u zajedničkom  suočavanju s izazovima u multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine.

Trilogija je jedinstven kazališni pothvat na našim prostorima i mlade su redateljice na različite načine prikazale aspekte postkonfliktnih društava u kojima svi živimo s ciljem da gledatelji u regiji preispitaju svoj odnos prema zajedničkoj povijesti. U ovoj jedinstvenoj trilogiji sudjeluje čak 14 glumaca, dok je u cijeli projekt uključeno stotinjak umjetničkih, tehničkih i organizacijskih suradnika.

Foto: www.zekaem.hr / Janje

Foto: www.zekaem.hr / Janje

Okvirna tema svih predstava su široke mogućnosti referencija na ratove koji su se vodili u regiji kao i na njihove posljedice. Poetološki, riječ je o trima vrlo različitim predstavama – „Janje“  pripovijeda priču o Prvom svjetskom ratu u dokumentarističkom ključu, smještajući ga izravno u samo Zagrebačko kazalište mladih prije stotinu godina, kad je na mjestu današnjeg teatra bilo poznato prenoćište. „Kokoš“ govori o bosansko-hercegovačkom ratu, ali i svakom ratu u kojem se mijenjaju percepcije i ljestvice vrijednosti. „Orao“ se bazira na probleme mira za one koji su sudjelovali u ratu i njemu nastradali, o „njihovim“ i „našim“ istinama te je izuzetno aktualni odraz trenutačne hrvatske situacije kad je riječ o braniteljima invalidima.

Jedna od najvećih regionalnih koprodukcija nastalih u proteklih petnaest godina, trilogija „Stoljeće jedne porodice“ praizvedena je 5. prosinca 2014. u Sarajevskom ratnom teatru. Svoj kazališni put trilogija je nastavila u  Sarajevu i Zenici,  beogradska premijera održana je 15. siječnja , a nakon zagrebačke, predstava će od veljače do travnja biti na turneji po Bosni i Hercegovini.

Komentari