Istaknuto
07.01.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Zašto je važno biti član jedne ili više sekcija KSET-a detaljnije možete pročitati u knjizi, a mi smo za vas pripremili 9 zanimljivosti koje se kriju na stranicama punim bisera i zanimljivosti te brojnim fotografijama koje nas tjeraju da poželimo da smo živjeli u vrijeme naših roditelja, ali i da sami stvaramo svoje uspomene u KSET-u.

03.01.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Za početak 2019. godine prisjetit ćemo se domaćih albuma koji su po mišljenju glazbene redakcije obilježili godinu iza nas.

Izvedbene umjetnosti

Zagrebačka premijera predstave Montažstroja 'A gdje je revolucija, stoko?'

13.01.2015. Ziher.hrVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: www,facebook.com/montazstroj

Foto: www,facebook.com/montazstroj

Umjetnički kolektiv Montažstroj koji beskompromisno upire prstom u goruće društvene probleme od 1989. godine, a povodom svog 25. rođendana 15. će siječnja održati zagrebačku premijeru predstave  A gdje je revolucija, stoko? u ZKM-u.

A gdje je revolucija, stoko? je predstava Montažstroja o montiranoj snimci predstave MČŽPC koja je zabranjena zbog kršenja autorskih prava. Izvođački kolektiv predstave MČŽPCZbor Malih Ljudi – sastojao se od obespravljenih članova hrvatskog društva: Staraca, Lezbi, Radnika, Srba, Žena, Crnaca… Oni su pjesmom dignuli glas protiv nepravde i rasplamsanog fašizma u hrvatskom društvu. Ali pop-glazba nije postala oruđe izravnog poticanja na društvene promjene. Repertoar borbenih pjesama je cenzuriran.

A gdje je revolucija, stoko? je predstava o pravnim posljedicama stava da glazbu možemo međusobno dijeliti, a da pritom ništa ne izgubimo. Predstava istražuje ulogu glazbe i kazališta u društvenim promjenama te razotkriva lažna obećanja umjetnosti da svojim buntom može promijeniti sustav u kojem živimo. Predstava govori o taštini, licemjerju i nedosljednosti u društvu u kojem je osnovna vrijednost novac.

Foto: facebook.com/montazstroj

Foto: facebook.com/montazstroj

Slogan A gdje je revolucija, stoko? je poznati zagrebački grafit koji je sredinom 90-ih godina osvanuo na zidu studentskog doma Stjepan Radić. Za razliku od slogana MČŽPC koji je zaštićen autorskim pravima, slogan A gdje je revolucija, stoko? je javno dobro. Njegov autor je anoniman.

Ova kazališna produkcija Montažstroj-a  A gdje je revolucija, stoko? 20. rujna 2014. godine u Domu omladine u Beogradu dobila je čast otvaranja 48. izdanja festivala Bitef. Ovogodišnji Bitef u cijelosti je bio posvećen politički angažiranom kazalištu koje na provokativan način preispituje našu zajedničku prošlost, sadašnjost i budućnost, a predstava Montažstroja nagrađena je specijalnu nagradom žirija jer predstavlja „izuzetnu refleksiju o poziciji umjetnika u suvremenom društvu provedenu kroz ponovno promišljanje i inscenaciju njegovog već postojećega kontroverznog materijala“.

Predstavu je režirao Borut Šeparović, a u njoj glume Buga Klara Blanuša, Andreja Dodig, Nataša Mihoci, Konrad Mulvaj i Ante Perković. Predstava je na repertoaru 15., 16. i 17. siječnja.

(Visited 287 times, 1 visits today)

Komentari