Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Izvedbene umjetnosti

Zagrebačka premijera predstave Montažstroja 'A gdje je revolucija, stoko?'

13.01.2015. Ziher.hr
Foto: www,facebook.com/montazstroj

Foto: www,facebook.com/montazstroj

Umjetnički kolektiv Montažstroj koji beskompromisno upire prstom u goruće društvene probleme od 1989. godine, a povodom svog 25. rođendana 15. će siječnja održati zagrebačku premijeru predstave  A gdje je revolucija, stoko? u ZKM-u.

A gdje je revolucija, stoko? je predstava Montažstroja o montiranoj snimci predstave MČŽPC koja je zabranjena zbog kršenja autorskih prava. Izvođački kolektiv predstave MČŽPCZbor Malih Ljudi – sastojao se od obespravljenih članova hrvatskog društva: Staraca, Lezbi, Radnika, Srba, Žena, Crnaca… Oni su pjesmom dignuli glas protiv nepravde i rasplamsanog fašizma u hrvatskom društvu. Ali pop-glazba nije postala oruđe izravnog poticanja na društvene promjene. Repertoar borbenih pjesama je cenzuriran.

A gdje je revolucija, stoko? je predstava o pravnim posljedicama stava da glazbu možemo međusobno dijeliti, a da pritom ništa ne izgubimo. Predstava istražuje ulogu glazbe i kazališta u društvenim promjenama te razotkriva lažna obećanja umjetnosti da svojim buntom može promijeniti sustav u kojem živimo. Predstava govori o taštini, licemjerju i nedosljednosti u društvu u kojem je osnovna vrijednost novac.

Foto: facebook.com/montazstroj

Foto: facebook.com/montazstroj

Slogan A gdje je revolucija, stoko? je poznati zagrebački grafit koji je sredinom 90-ih godina osvanuo na zidu studentskog doma Stjepan Radić. Za razliku od slogana MČŽPC koji je zaštićen autorskim pravima, slogan A gdje je revolucija, stoko? je javno dobro. Njegov autor je anoniman.

Ova kazališna produkcija Montažstroj-a  A gdje je revolucija, stoko? 20. rujna 2014. godine u Domu omladine u Beogradu dobila je čast otvaranja 48. izdanja festivala Bitef. Ovogodišnji Bitef u cijelosti je bio posvećen politički angažiranom kazalištu koje na provokativan način preispituje našu zajedničku prošlost, sadašnjost i budućnost, a predstava Montažstroja nagrađena je specijalnu nagradom žirija jer predstavlja „izuzetnu refleksiju o poziciji umjetnika u suvremenom društvu provedenu kroz ponovno promišljanje i inscenaciju njegovog već postojećega kontroverznog materijala“.

Predstavu je režirao Borut Šeparović, a u njoj glume Buga Klara Blanuša, Andreja Dodig, Nataša Mihoci, Konrad Mulvaj i Ante Perković. Predstava je na repertoaru 15., 16. i 17. siječnja.

(Visited 258 times, 1 visits today)

Komentari