Istaknuto
13.07.2018.

Uoči koncerta Mayalesa u Muzeju suvremene umjetnosti, sjeo sam s Petrom Beluhanom u jedan kvartovski kafić na Sigečici pa smo porazgovarali o "Simbolu za sunce", trenutnoj postavi benda, ovogodišnjem INmusicu, što to znači biti autentičan na sceni i drugim temama.

02.07.2018.

Prošao je još jedan INmusic festival. Ovo su zaključna razmatranja i komentar Ziherove glazbene redakcije na trinaesti INmusic festival.

Izvedbene umjetnosti

Zagrebačka premijera predstave Montažstroja 'A gdje je revolucija, stoko?'

13.01.2015. Ziher.hr
Foto: www,facebook.com/montazstroj

Foto: www,facebook.com/montazstroj

Umjetnički kolektiv Montažstroj koji beskompromisno upire prstom u goruće društvene probleme od 1989. godine, a povodom svog 25. rođendana 15. će siječnja održati zagrebačku premijeru predstave  A gdje je revolucija, stoko? u ZKM-u.

A gdje je revolucija, stoko? je predstava Montažstroja o montiranoj snimci predstave MČŽPC koja je zabranjena zbog kršenja autorskih prava. Izvođački kolektiv predstave MČŽPCZbor Malih Ljudi – sastojao se od obespravljenih članova hrvatskog društva: Staraca, Lezbi, Radnika, Srba, Žena, Crnaca… Oni su pjesmom dignuli glas protiv nepravde i rasplamsanog fašizma u hrvatskom društvu. Ali pop-glazba nije postala oruđe izravnog poticanja na društvene promjene. Repertoar borbenih pjesama je cenzuriran.

A gdje je revolucija, stoko? je predstava o pravnim posljedicama stava da glazbu možemo međusobno dijeliti, a da pritom ništa ne izgubimo. Predstava istražuje ulogu glazbe i kazališta u društvenim promjenama te razotkriva lažna obećanja umjetnosti da svojim buntom može promijeniti sustav u kojem živimo. Predstava govori o taštini, licemjerju i nedosljednosti u društvu u kojem je osnovna vrijednost novac.

Foto: facebook.com/montazstroj

Foto: facebook.com/montazstroj

Slogan A gdje je revolucija, stoko? je poznati zagrebački grafit koji je sredinom 90-ih godina osvanuo na zidu studentskog doma Stjepan Radić. Za razliku od slogana MČŽPC koji je zaštićen autorskim pravima, slogan A gdje je revolucija, stoko? je javno dobro. Njegov autor je anoniman.

Ova kazališna produkcija Montažstroj-a  A gdje je revolucija, stoko? 20. rujna 2014. godine u Domu omladine u Beogradu dobila je čast otvaranja 48. izdanja festivala Bitef. Ovogodišnji Bitef u cijelosti je bio posvećen politički angažiranom kazalištu koje na provokativan način preispituje našu zajedničku prošlost, sadašnjost i budućnost, a predstava Montažstroja nagrađena je specijalnu nagradom žirija jer predstavlja „izuzetnu refleksiju o poziciji umjetnika u suvremenom društvu provedenu kroz ponovno promišljanje i inscenaciju njegovog već postojećega kontroverznog materijala“.

Predstavu je režirao Borut Šeparović, a u njoj glume Buga Klara Blanuša, Andreja Dodig, Nataša Mihoci, Konrad Mulvaj i Ante Perković. Predstava je na repertoaru 15., 16. i 17. siječnja.

(Visited 268 times, 1 visits today)

Komentari