Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Izvedbene umjetnosti

Zagrebačka rezidencija međunarodnog projekta Migrant Bodies

10.07.2014. Ziher.hrVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: press ZPC

Foto: press ZPC

Zagrebačkom plesnom centru će u razdoblju od 12. do 20. srpnja gostovati EU projekt Migrant Bodies. Projekt se sastoji od serije istraživačko-kreativnih rezidencija koje će se odvijati u periodu od srpnja 2014. do srpnja 2015. Projekt okuplja 5 koreografa-izvođača koji će kroz rezidencije u gradovima Bassano del Grappa (Italija), Zagreb (Hrvatska), Montreal i Vancouver (Kanada) te Vitry-sur-Seine (Francuska), a kroz suradnju s piscima i video-umjetnicima koji djeluju u ovim sredinama, istraživati i propitivati koncept migracija.

Kroz projekt umjetnici će se susretati s pojedinim zajednicama (e)migranata, predstavnicima manjina, kao i sa stručnjacima koji se aktivno bave pitanjima migracija. Ideja je projekta utemeljena u propitivanju položaja (e)migranata danas, u političkom, socio-ekonomskom kontekstu, ali i u kontekstu drugih pojava važnih za razvoj društva danas. Koncept migracija će se također primijeniti i u vrlo širokom pojmu – dakle ne samo migracija ljudi, već i raznih migracijskih fenomena u prirodi. Namjera je da sudionici u projektu aktivno propituju i postavljaju pitanja te da prezentiraju svoje dojmove, ideje i nove mogućnosti sagledavanja pitanja vezanih uz koncept migracija, kako bi se srušile predrasude unutar društva spram ovih pojava i njihovih utjecaja na oblikovanje društva u kojem živimo.

Umjetnici koji sudjeluju u projektu su plesni umjetnici – Manuel Roque (Kanada), Su-Feh Lee (Kanada), Alessandro Sciarroni (Italija), Jasna Layes- Vinovrški (Hrvatska, Njemačka) te Cecile Proust iz Francuske. Vodeća mentorica projekta je svjetski priznata plesna umjetnica i asistentica brojnim koreografima Ginelle Chagnon (Kanada), a sudjeluju i filmski i video umjetnici Xavier Curnillon (Kanada) i Sanja Iveković (Hrvatska).

(Visited 67 times, 1 visits today)

Komentari