Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Izvedbene umjetnosti

Zagrebački HNK osvojio nagradu FEDORA za produkciju nove opere “Kein Licht”

13.04.2016. Tim HrvaćaninFoto: www.hnk.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu i Opera Comique iz Pariza zajedničkim su snagama osvojili prestižnu nagradu FEDORA koja se dodjeljuje za najbolju novu europsku opernu kreaciju. Riječ je o operi „Kein Licht“ koja će u rujnu 2017. biti praizvedena na festivalu Ruhrtriennale u Njemačkoj, a potom izvedena u Parizu, Zagrebu i Luxemburgu.

FEDORA je neprofitna organizacija čiji je cilj promicati operu i balet prikupljanjem sredstava za nova ostvarenja i koprodukcijske projekte između opernih kuća, festivala i umjetnika. Pedesetak članova FEDORE prestižne su operne kuće, festivali, baletne skupine i glazbene udruge iz 14 europskih zemalja, kao što su Royal Opera House (Velika Britanija), Festival d’Aix-en-Provence (Francuska) ili Kazalište Magdeburg (Njemačka).

Žiri je ovogodišnju nagradu dodijelio koprodukciji opere „Kein Licht“ čiji je libreto pisan prema tekstu austrijske književnice Elfriede Jelinek, dobitnice Nobelove nagrade za književnost, dok glazbu piše francuski kompozitor Phillippe Manoury. Jelinek je spomenuti tekst napisala 2011., nakon katastrofalne nuklearne nesreće u Fukushimi u Japanu. Operu će režirati njemački redatelj Nicolas Stehmann, a riječ je o projektu koji kroz globalnu i metaforičku refleksiju propituje našu individualnu i kolektivnu odgovornost  vezanu uz ekološke i političke probleme.

Foto: www.hnk.hr

Foto: www.hnk.hr

U konkurenciju za ovogodišnju nagradu bilo je prijavljeno više od 30 projekata. Članovi žirija za dodjelu nagrade FEDORA za operu bili su: John Allison, urednik časopisa Opera Magazine, Pierre Audi, ravnatelj Nizozemske nacionalne opere, Kjell Englund, ravnatelj i umjetnički direktor švedske opere Norrlands Operan, Nicholas Payne, ravnatelj udruženja Opera Europa, Peter Spuhler, ravnatelj Državnog kazališta Karlsruhe iz Njemačke i John Matabosch, umjetnički direktor Kraljevskog kazališta u Madridu.

Ovo je svakako značajno priznanje Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu za njegovu europsku orijentaciju u promicanju suvremenog stvaralaštva, ali i priznanje značajno za cjelokupnu hrvatsku kulturu“, istaknula je Dubravka Vrgoč, intendantica zagrebačkoga HNK.

Opera “Kein Licht” bit će realizirana u produkciji kazališnih kuća Hrvatsko narodno kazalištu u Zagrebu, Opera Comique iz Pariza (Francuska), Les Théâtres de la Ville de Luxembourg (Luksemburg) i  Münchner Kammerspiele (Njemačka) te festivala Ruhrtriennale (Njemačka) i ansambla Lucilin (Luksemburg).

Uz nagradu za operu u iznosu od 150 tisuća eura, FEDORA dodjeljuje i nagradu za  balet u iznosu od 100 tisuća eura. Spomenute nagrade dodjeljuju se međunarodnim koprodukcijama koje donose projekte umjetnika različitih disciplina koji za cilj imaju kreirati dosad nepostavljene i nedavno komponirane ili nanovo otkrivena djela. Svečana dodjela nagrada FEDORE održana je u subotu, 9. travnja u milanskoj Scali.

(Visited 92 times, 2 visits today)

Komentari