Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Izvedbene umjetnosti

Zagrebački plesni centar slavi Svjetski dan plesa uz premijeru i izložbu

26.04.2017. Ziher.hrFoto: www.zagrebackiplesnicentar.hr

Zagrebački plesni centar obilježit će Svjetski dan plesa premijerom nove predstave Zrinke Lukčec Kiko, “Na kavi ispod trepavica”. Život čine mali rituali, slučajnosti, neki važni susreti. Ponekad se susrećemo s problemima, ponekad s prijateljima, a ponekad je nužno da se susretnemo i sami sa sobom. Potraga za vremenom i prostorom mogućih susreta događa se jednako na kavi u gradu kao i na kavi ispod trepavica.

“U želji za iskustvom koje bi bilo zajedničko, univerzalno, ono koje želimo podijeliti s drugima, u stalnoj smo potrazi za strategijama komunikacije, za mjestima susreta, a lako je moguće da smo zapravo ponajviše ‘uključeni’ u svemir upravo u trenucima koji izmiču čvrstoj kategorizaciji racionalnog i događaju se u rascjepu između sna i jave. Na toj propusnoj granici između potrage i potrebe, osjetilnog i osjećaja, fikcije i stvarnosti, nastaje i ova predstava”, ističe koreografkinja predstave Zrinka Lukčec Kiko. Plesnu predstavu “Na kavi ispod trepavica” potpisuju i koautorice te izvođačice Dora Kokolj i Eni Vesović, dramaturginja Maja Sviben, dizajnerica projekcije Majda Džanić Bogojević te kostimografkinja Emine Kušan.

[Na kavi ispod trepavica] Foto: www.zagrebackiplesnicentar.hr

Ispijanje kave ispod trepavica bit će uvertira u Svjetski dan plesa koji se tradicionalno obilježava 29. travnja, a čije je osnovna ideja podsjećanje javnosti na ples kao umjetnički oblik izražavanja te uživanje u njegovoj univerzalnosti koja prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke. Ples je univerzalni jezik koji ne poznaje granice, on je govor tijela, umijeće i umjetnost kojoj je čovjek autor, sredstvo i samo umjetničko djelo. Raznolikost i bogatstvo plesnih formi u svijetu se obilježava od 1982. godine, a u Hrvatskoj od 1999.

Cjelodnevni program u ZPC-u započinje u dvorištu u 11 sati impro jamom s glazbenicima Nomad jama pod vodstvom Martine Granić. U 13 sati slijedi predavanje i class voguinga Mateje Miković, a Petra Valentić približit će suvremeni ples svim zainteresiranima u 15 sati. Premijera predstave Zrinke Lukčec Kiko na rasporedu je u 20 sati, nakon čega slijedi otvorenje izložbe fotografija Nikoline Nerat Jukić pod nazivom MOVEM(OM)ENT. U ZPC-u će se pročitati Svjetska poruka čija je autorica jedna od najpoznatijih koreografkinja, Trisha Brown koja nas je nedavno napustila, te hrvatska poruka Miljenka Vikića, poznatog baletana. Za sve ostale informacije o programu i ulaznicama za predstavu, posjetite službenu web stranicu Zagrebačkog plesnog centra.

(Visited 56 times, 1 visits today)

Komentari