Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Knjige

Zagrebački punkerski Faraon kreće u pohod na Savsku

17.03.2015. Antonija Pavlić
Foto: facebook.com/njec.hranjec

Foto: facebook.com/njec.hranjec

Frontmenu kultnog zagrebačkog underground punk benda Abergaz Njecu Hranjecu konačno je ‘pukao film’. Hranjec, poznat i kao Faraon Slavko, u utorak u 16 sati priprema, naime, zanimljiv ‘društveni eksperiment’ kojim želi skrenuti pažnju na višemjesečni (javni) teror ‘šatoraša’ iz Savske 66.

Njec će pred ‘šatordžije’ stići oboružan tek čeličnom voljom, punkerskom buntovnošću i – romanom Marije Jurić ZagorkeTajna krvavoga mosta‘ – prvijencem njezina čuvenog ciklusa ‘Grička vještica‘. Što će tamo tako ogoljen?

Eksperimentu, na koji je pozvano i svekoliko pučanstvo, cilj je ‘utvrditi činjenice o vijeku trajanja Domovinskoga rata’, a Njec pritom javnosti poručuje kako je “strah suvišan, a i najmanja iskra u stanju rasvijetliti najveći mrak”.

“Rođen sam 25. 1. 1989. u Zagrebu, u Petrovoj bolnici. Od kad znam za sebe sjećam se tog prokletog rata kako ubija što tjelesno, što mentalno ljude oko mene sa svih strana. Sada imam 26 godina te vidim da taj prokleti rat traje i dalje budući da se investitori i profiteri istog očito još uvijek nisu ‘dovoljno nahranili’ na njegov račun. Jer, u civilizacijskom kriminalu ogromnih proporcija – kao što je to bio, i još uvijek jest, i ovaj rat – jedino investitori i profiteri mogu izaći kao pobjednici budući da svi mi ostali ‘najebemo’, kao što je to uostalom empirijski dokazano i u ovom primjeru iz povijesti”, kaže Njec, koji je istomišljenike pozvao da mu se pridruže u pohodu na Savsku, premda će – ako je potrebno – stajati tamo i sam.

“Meni je dosta pozivanja na krvoprolića i njihovih veličanja, kao i pasivnosti te papčinstva sugrađanka i sugrađana – onih koji su također ‘kao – protiv toga’. Ja želim da ovaj rat prestane, a mrzitelji svega što je drukčije od njih napokon ‘odjebu’, ne samo iz Savske, nego i naših života općenito!”

Pitanje koje muči Faraona, ali istom intrigira i veliku većinu mladih u Lijepoj našoj – “hoće li prije završiti taj prokleti rat ili ću ja naglas pročitati cijeli roman Tajna Krvavog mosta Marije Jurić Zagorke, na lokaciji Savska 77?”

Strah je suvišan…

(Visited 148 times, 1 visits today)

Komentari