Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Knjige

Zagrebački punkerski Faraon kreće u pohod na Savsku

17.03.2015. Antonija PavlićVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/njec.hranjec

Foto: facebook.com/njec.hranjec

Frontmenu kultnog zagrebačkog underground punk benda Abergaz Njecu Hranjecu konačno je ‘pukao film’. Hranjec, poznat i kao Faraon Slavko, u utorak u 16 sati priprema, naime, zanimljiv ‘društveni eksperiment’ kojim želi skrenuti pažnju na višemjesečni (javni) teror ‘šatoraša’ iz Savske 66.

Njec će pred ‘šatordžije’ stići oboružan tek čeličnom voljom, punkerskom buntovnošću i – romanom Marije Jurić ZagorkeTajna krvavoga mosta‘ – prvijencem njezina čuvenog ciklusa ‘Grička vještica‘. Što će tamo tako ogoljen?

Eksperimentu, na koji je pozvano i svekoliko pučanstvo, cilj je ‘utvrditi činjenice o vijeku trajanja Domovinskoga rata’, a Njec pritom javnosti poručuje kako je “strah suvišan, a i najmanja iskra u stanju rasvijetliti najveći mrak”.

“Rođen sam 25. 1. 1989. u Zagrebu, u Petrovoj bolnici. Od kad znam za sebe sjećam se tog prokletog rata kako ubija što tjelesno, što mentalno ljude oko mene sa svih strana. Sada imam 26 godina te vidim da taj prokleti rat traje i dalje budući da se investitori i profiteri istog očito još uvijek nisu ‘dovoljno nahranili’ na njegov račun. Jer, u civilizacijskom kriminalu ogromnih proporcija – kao što je to bio, i još uvijek jest, i ovaj rat – jedino investitori i profiteri mogu izaći kao pobjednici budući da svi mi ostali ‘najebemo’, kao što je to uostalom empirijski dokazano i u ovom primjeru iz povijesti”, kaže Njec, koji je istomišljenike pozvao da mu se pridruže u pohodu na Savsku, premda će – ako je potrebno – stajati tamo i sam.

“Meni je dosta pozivanja na krvoprolića i njihovih veličanja, kao i pasivnosti te papčinstva sugrađanka i sugrađana – onih koji su također ‘kao – protiv toga’. Ja želim da ovaj rat prestane, a mrzitelji svega što je drukčije od njih napokon ‘odjebu’, ne samo iz Savske, nego i naših života općenito!”

Pitanje koje muči Faraona, ali istom intrigira i veliku većinu mladih u Lijepoj našoj – “hoće li prije završiti taj prokleti rat ili ću ja naglas pročitati cijeli roman Tajna Krvavog mosta Marije Jurić Zagorke, na lokaciji Savska 77?”

Strah je suvišan…

(Visited 174 times, 1 visits today)

Komentari