Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Film

ZagrebDox otvorit će devedestogodišnjakinje koje su se odlučile boriti protiv sistema

22.02.2015. Ziher.hr
Foto: zagrebdox.net

Foto: zagrebdox.net

Svečano otvorenje ZagrebDoxa održava se večeras (u nedjelju, 22.veljače). Čast otvaranja festivala pripala je norveško-danskom-talijanskom filmu Bijesne bakice redatelja Håvarda Bustnesa koji svoju projekciju ima u dvorani Cineplexx Centra Kaptol, inače domaćina festivala.

Kao i većina građanskog društva, dvije devedestogodišnjakinje iz Seattlea pogođene su svevladajućom ekonomskom krizom, ali one odlučuju ne očekivati servirano rješenje nego se suočiti s problemom. Potaknute ljubavlju prema unucima i brigom za njihovu budućnost, ove dvije “bijesne bakice” kreću u obračun s idejom ekonomskog rasta. Uputit će se u gradove i gradiće diljem SAD-a ne bi li dobile odgovor na pitanje: kako riješiti tu ekonomsku zavrzlamu?

Predsjednik ovogodišnjeg međunarodnog žirija hrvatski je redatelj Vinko Brešan, a uz njega su redateljica Ágnes Sós, čiji je film Bujica ljubavi lani nagrađen posebnim priznanjem u regionalnoj konkurenciji, te urednik i producent Ventana-Filma Hans Robert Eisenhauer. Regionalnu konkurenciju ocjenjivat će producent i distributer njemačke producentske kuće MA.JA.DE Heino Deckert, Marius Iacob – redatelj posebno nagrađenog dokumentarca 24 kante, 7 miševa, 18 godina 2013.godine na ZagrebDox festivalu i književnica Ivana Simić Bodrožić.

Mladi žiri odlučit će o najboljem dokumentarcu autora do 35 godina, a njegovi članovi su: Carlo Zoratti, redatelj prošlogodišnjeg filma-dobitnika Malog pečata, redatelj Hrvoje Mabić, također prošle godine nagrađen za svoj film 4.Majmun te filmska kritičarka Jelena Pašić. O najboljem filmu That Matters odlučivat će redatelj Vitaly Mansky, redateljica i umjetnica Tamara Erde i politologinja Ana Matan. O filmovima povezanim s mladima, prosuđivat će, tko drugi, nego mladi – učenici Privatne umjetničke gimnazije u Zagrebu.

Od sutra započinje regularni program festivala pa svakako posjetite Cineplexx Centra Kaptol i ZagrebDox.

(Visited 78 times, 2 visits today)

Komentari