Istaknuto
14.06.2018.

Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić već 70 godina djeluje u okviru istoimenog studentskog kulturno umjetničkog društva kao jedan od najboljih i najslavnijih hrvatskih folklornih ansambala. Okruglu obljetnicu proslavili su odličnim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

10.06.2018.

Uoči Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, a nekoliko dana nakon presude Zdravku Mamiću, pjesma "Nogomet" Pips, Chips & Videoclipsa ponovno postaje iznimno aktualan društveni komentar. Kako je Ripper 1998. u žar zbivanja smjestio u suštini antinogometnu pjesmu, to se ne susreće često.

Film

ZagrebDox otvorit će devedestogodišnjakinje koje su se odlučile boriti protiv sistema

22.02.2015. Ziher.hr
Foto: zagrebdox.net

Foto: zagrebdox.net

Svečano otvorenje ZagrebDoxa održava se večeras (u nedjelju, 22.veljače). Čast otvaranja festivala pripala je norveško-danskom-talijanskom filmu Bijesne bakice redatelja Håvarda Bustnesa koji svoju projekciju ima u dvorani Cineplexx Centra Kaptol, inače domaćina festivala.

Kao i većina građanskog društva, dvije devedestogodišnjakinje iz Seattlea pogođene su svevladajućom ekonomskom krizom, ali one odlučuju ne očekivati servirano rješenje nego se suočiti s problemom. Potaknute ljubavlju prema unucima i brigom za njihovu budućnost, ove dvije “bijesne bakice” kreću u obračun s idejom ekonomskog rasta. Uputit će se u gradove i gradiće diljem SAD-a ne bi li dobile odgovor na pitanje: kako riješiti tu ekonomsku zavrzlamu?

Predsjednik ovogodišnjeg međunarodnog žirija hrvatski je redatelj Vinko Brešan, a uz njega su redateljica Ágnes Sós, čiji je film Bujica ljubavi lani nagrađen posebnim priznanjem u regionalnoj konkurenciji, te urednik i producent Ventana-Filma Hans Robert Eisenhauer. Regionalnu konkurenciju ocjenjivat će producent i distributer njemačke producentske kuće MA.JA.DE Heino Deckert, Marius Iacob – redatelj posebno nagrađenog dokumentarca 24 kante, 7 miševa, 18 godina 2013.godine na ZagrebDox festivalu i književnica Ivana Simić Bodrožić.

Mladi žiri odlučit će o najboljem dokumentarcu autora do 35 godina, a njegovi članovi su: Carlo Zoratti, redatelj prošlogodišnjeg filma-dobitnika Malog pečata, redatelj Hrvoje Mabić, također prošle godine nagrađen za svoj film 4.Majmun te filmska kritičarka Jelena Pašić. O najboljem filmu That Matters odlučivat će redatelj Vitaly Mansky, redateljica i umjetnica Tamara Erde i politologinja Ana Matan. O filmovima povezanim s mladima, prosuđivat će, tko drugi, nego mladi – učenici Privatne umjetničke gimnazije u Zagrebu.

Od sutra započinje regularni program festivala pa svakako posjetite Cineplexx Centra Kaptol i ZagrebDox.

(Visited 73 times, 1 visits today)

Komentari