Istaknuto
21.04.2017.

U Galeriji Klovićevi dvori trenutno je, uz Izazove moderne i retrospektivu Željka Senečića, postavljena i samostalna izložba All you need is luck Nikoline Ivezić. Radi se o jednoj od najprepoznatljivijih suvremenih slikarica (pogotovo za češće posjetioce Kluba na zagrebačkom Filozofskom, Limba ili kafića Boja) koja je razvila autentičan umjetnički izraz, stvorivši tako već poznate tzv. slikoreljefe ili piktoplastike, odnosno slike koje izlaze izvan svojih okvira u prostor.

21.04.2017.

U novoj seriji intervjua okupljenim pod nazivom "Let's jazz" predstavit ćemo novu hrvatsku jazz scenu. Njen prvi predstavnik je pijanist Zvjezdan Ružić.

Knjige

Zagrijavanje za Interliber: S Profilom uz knjige i glazbu

06.11.2016. Matea VidićFotomontaža: ziher.hr

Zagrebački Velesajam od 8. do 13. studenog postaje meka za sve čitatelje. Ponudi mnoštva knjiga i učila i ove se godine pridružuje Profil.

U 5. i 6. paviljonu očekuje nas veliki broj knjiga iako samo otvorenje počinje stihovima s CD-a „Chapter and Verse“ Brucea Springsteena. Dok se u pozadini ljuljuškamo uz glas Brucea Springsteena, o njegovoj autobiografiji Born to Run govoriti će Lada Furlan Zaborac, Mile Kekin, Hrvoje Horvat, Aleksandar Dragaš, Branko Komljenović i Adriana Piteša. Kako bi svi dobili primjerak knjige, Profil je za ovogodišnji sajam knjiga i učila tiskao i drugu nakladu knjige te na taj način umanjio mogućnost odlaska sa sajma praznih ruku.

Dok pretražujemo štandove u ritmu Brucea Springsteena, u susret nam dolazi poslastica Veljka Barbierija, roman Eliksir istine. Dok on nadražuje nepce društva u kojem živimo, Marijana Grbeša, Davor Huić i Ivan Šimek razgovaraju o onome što tišti američki narod, a to su predsjednički izbori.

Promocija knjige Hillary Rodham Clinton, Teške odluke održat će se na dan kada doznajemo rezultate američkih izbora, 9. studenog.

Kako ništa ne prolazi bez ljubavi, Profil predstavlja Glumicu njegova života autorice Rosie Kugli. Nagrađivana autorica govori o pomalo čudnom povezivanju dviju sestara kroz tragediju koja ih je zadesila. U ritmu, ovaj put prijateljske ljubavi, ostajemo i kroz roman Genijalna prijateljica spisateljice Elene Ferrante. U sličnim domenama se kreće i Mani Gotovac u novom romanu Ljubav – manipulacija.

Dašak Dalmacije na zagrebački Velesajam Profil donosi kroz dvije knjige. Frane Herenda knjigom 1202 pokazuje Zadar koji 1202. godine prkosi Veneciji i papi, dok Jasen Boko donosi biografiju cara koji je u Splitu izgradio palaču u kojoj je naposljetku dočekao smrt. Drugačiji pristup ozbiljnoj problematici Jasen Boko dočarava u knjizi Dioklecijan – biografija .

No, Profil nije zaboravio ni najmlađe, a ni one koji se osjećaju kao djeca te je za ovogodišnji Interliber odlučio predstaviti kultnu slikovnicu za djecu Gilberta Delahaye i Marcela Marliera, Maja.

S druge strane, zadnji dan sajma očekuje nas razgovor o prvim bojankama za odrasle koje služe kao izvrstan alat za rješavanje stresa.

Komentari