Istaknuto
17.08.2018.

Ove godine već smo imali prilike gledati nekoliko kvalitetnih hrvatskih naslova, a što u nastavku gledamo na velikom platnu donosimo u jesenskom pregledu.

16.08.2018.

Iako zadnjih godina nije u naponu snage, Madonna je kroz 35 godina karijere definirala glazbenu scenu kakvu poznajemo danas. Njezin 60. rođendan prilika je da se podsjetimo na veliku karijeru koja je promijenila svijet.

Knjige

Zalutajte u svijet knjige – doslovno

13.02.2014. Zrinka Kunić
Foto: www.facebook.com/pages/Dickens-World

Foto: www.facebook.com/pages/Dickens-World

Svatko, čitajući knjigu, zaista nakratko i odluta u svijet knjige, svijet koji je siguran koliko i nesiguran, svijet u kojem nas samo list papira dijeli od neočekivanog preokreta, nezamijenjivog gubitka ili neopisive sreće. No što biste napravili kada bi taj svijet zaista i postojao? U materijalnom svijetu. Biste li veselo zakoračili u njega ili biste zastali ispred, oklijevajući. Ziher vas vodi u upravo takav svijet – svijet knjiga koji je realan, a od njega vas dijeli samo vaše računalo (+ pokoji kilometar i možda novac).  To su neobični hoteli čija je tematika možda vaša najomiljenija knjiga,  muzeji o vašim omiljenim piscima, njihove rodne kuće, pa čak i najobičnije građevine koje su nastale inspirirane nekom situacijom iz knjiga. Književni turizam više nije nepoznanica, a mi smo za vas odabrali najzanimljivije.

Svijet Charlesa Dickensa
Ukoliko se ikada nađete u Kentu u Engleskoj, svakako posjetite svijet Charlesa Dickensa. Otvoren 2007. godine, svijet je to u kojemu je vjerno dočaran London u 19. stoljeću kada je Dickens živio i stvarao. Za vrlo prihvatljivu cijenu u rasponu od 60 (za djecu) i 110kn (za odrasle) ova destinacija nudi posjet viktorijanskoj učionici, zatvoru, ukletoj kući, a za djecu su osigurali igraonicu ne tako prigodno nazvanu prema Faginu iz Oliver Twista (za one koji se ne sjećaju, riječ je o malom prevarantu i lopovu koji Olivera pokušava navestii na loš put). Jesti možete u prigodno uređenom restoranu, a higijena je u skladu s 21. stoljećem, iako je to svijet napravljen prema vremenu kada se Londončani nisu baš mogli pohvaliti sanitarnim uvjetima.

Foto: hungergamesfantours.ticketleap.com

Foto: hungergamesfantours.ticketleap.com

Hunger Games vikend

Za ljubitelje akcije i avanture u Sjevernoj Karolini u SAD-u moguće je provesti vikend inspiriran nemilosrdnim Hunger Games. U početku polaznici prolaze tečajeve streljaštva, orijentacije i gradnje skrovišta, a zadnji dan sudjeluju u simulaciji situacija iz Hunger Gamesa. Kako ne bi došlo do zabune da je riječ o okrutnom rješavanju neprijatelja, simulacija se sastoji od demonstracije vještine koje su polaznici naučili u proteklim danima. Ova zabava nije za svakoga, vrlo nalikuje na vojne kampove, a i cijena je paprena – gotovo 2200kn.

50 Shades of Grey tematski hoteli

Bilo je samo pitanje vremena kada će se ludi Amerikanci dosjetiti načina kako bolje prodati svoje hotelske sobe. Nekoliko hotela diljem SAD-a neke pakete noćenja nazvalo je prema ultra popularnom bestselleru 50 Shades of Grey, a od čega se sastoje ti paketi prosudite sami (mali hint – moguće je da ćete u sobama pronaći vibratore, lubrikante, šalove za vezanje i druga pomagala). U svakom slučaju zanimljivo, prigodno obzirom na Valentinovo, ali za one konzervativnije nikako privlačno. I vrlo, vrlo skupo.

Hobitizacija: lokacija snimanja LOTR-a, motel, let…
Mnogi su već vjerojatno upoznati s informacijom da, ukoliko se nađete na Novom Zelandu, možete posjetiti lokaciju na kojoj je snimana trilogija Gospodar prstenova. Novo u ponudi novozelanđana je tematski Hobbit let i noćenje u Hobbit motelu.  Na specijalnom Hobbit letu osoblje je maskirano stoga neka vas ne čudi da vam avionom upravlja hobit. Jednom kada preživite let s hobitima, smjestite se u motel u kojemu je sav namještaj prigodno uvećan, tako da se napokon i vi možete osjećati kao hobiti.  Cijena varira, no za potpunu hobitizaciju morat ćete izdvojiti vrtoglavih 14000kn.

Foto: www.ricardobofill.com

Foto: www.ricardobofill.com

Književni turizam ne svodi se samo na trošenje golemih količina novaca. Za one maštovitije, ali i one razderanog džepa postoji i jeftiniji i jednostavniji način da uđete u svijet knjiga. Moderna arhitektura ponekad je inspirirana upravo književnim djelima, pa ćete tako, šećući se kroz Martha’s Vineyard u SAD-u naići na kuću inspiriranu scenom iz Moby Dicka. Ukoliko za vrijeme boravka u Barceloni naiđete na neobičan stambeni kompleks, vrlo je vjerojatno da se radi o El Castellu kojemu je inspiracija bilo Franz Kafka, a ako vas put navede u Nizozemsku, možete se probati sprijateljiti s obitelji Peet i noć provesti u njihovom minimalističkom domu okruženi zečevima. Inspiracija je, jasno, Alice in Wonderland.

Ukoliko želite doživjeti potpuno književno iskustvo, noć na putovanju možete provesti u tematskim hotelima. U državi Oregon u SAD-u putnik namjernik moći će se odmoriti u Sylvia Beach Hotelu u kojemu u sobama neće pronaći niti televizor, niti radio, niti bilo koji drugi medij, no svakako će biti dobrodošao koristiti hotelsku knjižnicu. Ondje su, naime, sobe podijeljene na sekcije (novele, bestselleri, klasici), a njihovo uređenje inspirirano je poznatim autorima. U St. Petersburgu u Rusiji možete odsjesti u luksuznom hotelu inspiriranom Dostojevskijevim Zločinom i kaznom. Koliko god to nezamislivo zvučalo, ovaj hotel iznimno je privlačan, pogotovo zato što Rusi uvijek ulože poseban trud u sve što rade. Još jedan luksuzni hotel nadahnut književnošću nalazi se u Parizu. Le Pavillon del Lettres svaku svoju sobu označava slovom, a njihova je unutrašnjost uređena tako da odaje počast poznatom autoru čije prezime počinje na to slovo. Dodatna poslastica nalazi se unutar soba – svaka je opremljena iPadima na kojima se nalazi velika količina materijala o dotičnom piscu, kao i njegova digitalizirana djela.

Mnogo je još takvih mjesta koja su nadahnuta poznatim imenima svjetske književnosti, a ukoliko ste veliki ljubitelji knjiga, sljedeći put kada putujete raspitajte se postoji li u blizini vašeg odredišta neko mjesto koje pripada književnom turizmu. Na taj način učinit ćete svoje putovanje još vrijednijim, a zasigurno ga nikada nećete zaboraviti.

Na našim prostorima moguće je posjetiti stan Marije Jurić Zagorke i Miroslava Krleže u Zagrebu, u Ogulinu je otvoren svijet bajki Ivane Brlić Mažuranić, a u Dubrovniku kuća Marina Držića. Iako je književni turizam kod nas tek u povojima, polažemo nade kako će i on uskoro oživjeti.

(Visited 138 times, 1 visits today)

Komentari