Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Izvedbene umjetnosti

Kazalište Žar ptica najavljuje tri premijere u novoj sezoni

29.08.2017. Tim HrvaćaninFoto: Žar ptica

Gradsko kazalište Žar ptica u sezoni 2017./18. najavljuje tri nove predstave, od kojih će dvije biti praizvedbe. Riječ je o naslovima “Indijanska bajka” i “Malena i Klepetan”, prvi posvećen legendama američkih Indijanaca, a drugi životu ptica selica, koji će kroz dramsku priču imati i jasnu društvenu i ekološku poruku. Sezonu će 5. listopada otvoriti Andersenova bajka “Mala sirena” koja će 180 godina od prvog objavljivanja biti postavljena kao dječji mjuzikl u režiji Ive Srnec.

Sirene, Indijanci i ptice selice

Anderseneova djela bila su nadahnuće mnogih kazališnih i baletnih predstava, filmova, skulptura i slika. Bajka “Mala sirena” govori o problemima s kojima se današnja djeca i mladi susreću u velikoj mjeri. Ona se bavi propitivanjem drugog i drugačijeg, predstavlja nam društvo koje postaje sve više zatvoreno, a sve manje tolerantno, gdje različitosti postaju prepreka u komunikaciji i izgradnji jednog kvalitetnijeg društva temeljenog na poštivanju osnovnih ljudskih prava.

Prastanovnici Amerike, zajednički zvani Indijanci, djeca su prirode o kojoj ovise i s čijim zakonima žive u skladu. Samu srž vjere sjevernoameričkih Indijanaca čine mitovi i legende iz davnih vremena koja su nazivali “vrijeme prije velike promjene”. To je bilo doba kada su ljudi, životinje i prirodne sile imale moć da međusobno razgovaraju. Takve legende osnovni su izvor indijanskog vjerovanja da svaki čovjek ima svog duha zaštitnika koji nad njim bdije i pomaže mu u teškim trenucima. Taj duh uzima obličje neke životinje tajnovitih sposobnosti, zadužene da svoga štićenika vodi kroz sve opasnosti do konačne pobjede i junačkih podviga. “Indijansku bajku” Zinke Kiseljak režirat će Saša Broz, a premijera je predviđena za veljaču 2018. godine.

Naš najpoznatiji rodan Klepetan u Žar pticu slijeće u travnju, u priči “Malena i Klepetan” Mirjane Pičuljan Štriga. Ova ljubavna priča koja je izazvala veliki interes i senzibilitet javnosti povod je za širu edukativnu priču o životu i zaštiti ptica selica koje su su na svom migracijskom putu izložene velikoj pogibelji. Ilustracije radi, unatoč formalnoj zabrani lova, na dijelu njihovog migracijskog puta preko Libanona, u dužini od svega 200 kilometara, godišnje biva ubijeno oko 2,6 milijuna ptica selica. “Malena i Klepatan”, priča o velikoj ljubavi, odanosti i neophodnom suživotu čovjeka i životinja, nastaje u suradnji s Javnom ustanovom Zeleni prsten Zagrebačke županije, u režiji Želimira Mesarića. Premijera je najavljena za travanj 2018.

(Visited 90 times, 1 visits today)

Komentari