Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Film

Zašto likovi u nekim crtićima imaju četiri prsta?

16.11.2014. Marija VukšićVrijeme čitanja: 3 minute
Foto: randar.com

Foto: randar.com

Pravilo Ockhamove (ili Occamove) britve (ili oštrice) kaže da je najjednostavniji odgovor najčešće točan. Lakše je nacrtati četiri prsta nego pet. No prije nego što se razočarate, ovaj je put Ockhamovo pravilo tek donekle u pravu. Istina je da je jednostavnije crtati ruke s četiri prsta i one često “ispadaju” pravilnije nego ruke s pet prstiju. Prsti su deblji nego što bi bili u stvarnosti zato da bi se gestikulacije lakše prepoznale, ali to ostavlja manje mjesta za još jedan prst. Jednostavnije ruke brže je crtati, a ušteda vremena jednaka je uštedi novaca. Crtači Simpsona priznali su da je efikasnije crtati samo četiri prsta jer to štedi i vrijeme i novac. Da uštedi, Walt Disney je za vrijeme Drugog svjetskog rata odlučio da se Mickeyju Mousu neće više crtati rep. Crtani su likovi ionako pojednostavljeno nacrtani i nema svrhe dodavati previše fizičkih detalja. Zamislite koliko bi dugo trebali čekati na epizodu Simpsona da se likovi anatomski pravilno crtaju sa svim detaljima koji se mogu uočiti na nečijem tijelu. Upravo zato jer je anatomija likova jednostavna, posebno se pazi na druge detalje: boju kose, dizajn haljine, naočale, nakit, cipele, broj dlaka na glavi…

Foto: cosyblankets.tumblr.com

Foto: cosyblankets.tumblr.com

Fenomen “četiri prsta” dovoljno je poznat javnosti da se crtači i tvorci crtanih serija mogu s time i šaliti. Tako je recimo u Simpsonima (1989-) God (Bog) jedini lik s pet prstiju. God se prvi put pojavljuje u epizodi Homer the Heretic i zatim u epizodama Mr. Plow, Pray Anything i Thank God it’s Doomsday. Odaberite jednu od tih epizoda ako mi ne vjerujete i provjerite sami ima li božansko biće u Simpsonima stvarno pet prstiju. Kad Homer slučajno završi u “našem” svijetu čudi se činjenici da svi imaju pet prstiju i jedan od glavnih argumenata protiv veze između njegovog oca i Margeine majke je da će im djeca biti grozni mutanti s pet prstiju. Matt Groening, tvorac Simpsona, prenio je tu šalu i u svoju drugu crtanu seriju, Futuramu (1999-2012). Tako u epizodi Into the Wild Green Yonder, Amyjin otac Leo ima pet prstiju dok karta poker s Benderom koji iz nekog razloga među kartama ima pet kraljeva. Lignja na koju Fry i Bender naiđu u epizodi I, Roomate ima sedam krakova. Jedan krak manje od lignji u “našem” svijetu. Robot Bender ima tri prsta, a ako obratite pozornost, vidjet ćete da mnoge životinje u crtićima također imaju tri prsta (dakle jedan manje od ljudskih crtanih likova).

Foto: life-by-the-second.tumblr.com

Naravno, nemaju svi likovi u crtićima četiri prsta. Tamo gdje se puno truda ulaže u što “prirodniji” izgled likova, kao u Disneyjevim animiranim filmovima, važno je da likovi budu anatomski barem donekle točni. Japanski crtići koje je pravilnije nazivati “anime” također prikazuju ljudske likove s pet prstiju. Više je mogućih razloga. Ockham bi sve pojednostavio i rekao da je to zato jer žele da ljudski likovi izgledaju realno, ali postoji još nekoliko teorija. Broj četiri na japanskom također znači smrt. Zato se bolnice (navodno) nikad ne nalaze na adresi koja u sebi ima broj četiri i zna se dogoditi da se u zgradama ne broji četvrti kat. Osobe kojima nedostaje jedan prst povezuju se s Yakuzom (japanskom mafijom) koja ima običaj odsijecanja prsta. Broj četiri povezuje se sa životinjama i Burakuminima, najnižom klasom u feudalnom Japanu, stoga se zapadnjačkim crtanim likovima, kao primjerice Spužva Bobu, često docrtava peti prst.

Foto: samuraichamploo-sc.tumblr

Foto: samuraichamploo-sc.tumblr

U svakom slučaju, ono što je počelo kao ušteda novaca i vremena pretvorilo se u prepoznatljivi trademark određenih crtića i likova. Gotovo je nemoguće zamisliti da Mickey Mouse, Homer Simpson, Fred Flinstone i brojni drugi svjetski poznati crtani likovi imaju pet prstiju.

(Visited 796 times, 3 visits today)

Komentari