Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Vizart

Zavirite u Mališana, podmornicu iz Drugog svjetskog rata!

19.03.2013. Žana Amidžić
Foto:facebook.com/pages/Tehnički-muzej

Foto:facebook.com/pages/Tehnički-muzej

Tehnički muzej pruža nesvakidašnju priliku,  koju možete iskoristiti od subote 23. ožujka  pa sve do 30. ožujka 2013. godine (osim 25. ožujka kada muzej ne radi!). U tom razdoblju imate priliku razgledati podmornicu iz Drugog svjetskog rata  nazvanu “Mališan” s čijom se unutrašnjošću možete upoznati prema posebnom rasporedu Tehničkog muzeja u Zagrebu. Vrijeme posjeta podmornice je od ponedjeljka do petka u rasponu od 10 do 14 sati, a subotom i nedjeljom od 10 do 13 sati. Spuštanjem u njezinu unutrašnjost možemo upoznati razne  navigacijske i pogonske uređaje, naoružanje, način rada i preživljavanja u radnim uvjetima te njezinu namjenu.

Zbog čega je uopće ova podmornica tako bitna?

Podmornica CB-20 proizvedena je 1943. godine  u Italiji, a danas je jedinstveni primjerak u svjetskim razmjerima jer ih je napravljeno svega dvadesetak primjeraka na cijelome svijetu.  Kompletna je i originalna,  te naoružana s dva torpeda, a služila je za uništavanje lučkih postrojenja, transportnih i ratnih brodova. Djelovala je na Sredozemnom i Crnom moru, a kasnije i na Jadranskom moru. U njezinoj unutrašnjosti boravila je samo četveročlana posada.

Foto:facebook.com/pages/Tehnički-muzej

Foto:facebook.com/pages/Tehnički-muzej

Podmornica je u muzeju izložena tijekom cijele godine, ali zbog sigurnosti posjetitelja ulazak u podmornicu zahtijeva angažman čak četiriju osoba iz muzeja, pa se zbog toga može pogledati samo u nekoliko dana. Mališan  je jako star i već je oronuo, pa je zbog toga važno zapamtiti kako je ulazak u  unutrašnjost podmornice ULAZAK NA VLASTITU ODGOVORNOST!  Za boravka u podmornici mora se čučati, a ulaznica stoji 15 kuna.

Povedite svoje mališane i prijatelje u obilazak ove nesvakidašnje mogućnosti.

(Visited 161 times, 1 visits today)

Komentari