Istaknuto
08.08.2017.

Pozadina mog romana, nazovimo ga tako, ili bolje – motiv zašto sam ga krenuo pisati jest hommage mojoj babi i dedi, zakletim antifašistima, ljudima koji su bili u logorima, austrijskim, mađarskim i ustaškim, ljudima koji su cijeli život krvavo radili za male nadnice, ljudima koji su odbili penziju jer su vidjeli da i komunisti kradu.

03.08.2017.

Nedavno je završeno drugo izdanje festivala Re:Think Sisak. Zidove grada oslikalo je nekoliko stranih street art umjetnika, a veličanstvene murale Sisku je ostavilo i nekoliko hrvatskih umjetnika. Cilj je festivala probuditi grad i promijeniti lošu sliku Siska koja je stvorena u medijima.

Vizart

Zavirite u romantičan svijet lutkarice Jasmine Kosanović

13.06.2014. Ivana Guganović
Foto: Facebook

Foto: Facebook

Retro lutkice, zečevi, lisice, anđeli, vile i drveni vilenjaci, lutke Rose pa čak i vuk iz Crvenkapice – sva ova bića pronašla su svoj dom u Petrinjskoj 40 gdje im je tridesetsedmogodišnja zagrebačka umjetnica Jasmina Kosanović podarila život. Jasmina inspiraciju pronalazi u bajkama, legendama, mitovima pa čak i stripovima. Ključeve bajke pružila je svim majkama i kćerima, očevima i sinovima, braći i sestrama te prijateljima, ili kraće rečeno, svima onima koji žude za daškom posebnosti.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Ideja za šivanje lutaka kod Jasmine se pojavila još u djetinjstvu kada je vrijeme provodila iscrtavajući i izrezujući papirnate lutkice te smišljajući odjevne kombinacije za njih. Kasnije se pojavila strast za modom pa je sukladno tome upisala dizajn odjeće na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, a 1999. dobila je angažman da ukrasi jedan izlog za koji je napravila male drvene anđele i tada je sve počelo. Ljubav prema izradi originalnih lutkica odlučila je prije nešto više od deset godina podijeliti s djecom likovne radionice u Dubravi. Pokrenula je i vlastiti brend pod nazivom Jasmina i lutkice, te je svoju verziju bajke izložila i na Božićnom sajmu.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Jasmina nikada ne crta modele, već pripasuje različite tkanine jednu za drugu i tada starta s radom. Svaka njezina lutka je unikatna, drugačije odjevena i s drugačijim izrazom lica, pogotovo vile za koje kaže da izrađuje kada god poželi, neovisno o kolekciji. Svoje mjesto u kreativnoj i bajkovitoj prodavaonici pronašle su i elegantne, dražesne lutke Rose koje bi oduševile svaku djevojčicu. Dizajnerica otkriva kako na jednoj lutki radi od 10 do 12 sati, a za one najveće i najteže joj treba i do mjesec dana. Drvo, žica i tekstil su materijali koji joj najviše „leže“. Iako lutke šije, voli im barem izvesti lice jer takav detalj nikada nije identičan, a i odiše nečim jedinstvenim i posebnim. Priznaje kako svaki prvi model koji uvijek bude pomalo nespretan i nesavršen, ljubomorno čuva. Kada se novih lutaka nagleda, pušta ih da otputuju u sigurne ruke nekoga tko će prepoznati koliko je rada, truda i ljubavi uloženo u takvo što. Jasmina ima i druge kreativne interese pa tako i dalje vodi likovne radionice, bavi se scenografijom i kostimografijom.

Radove dizjanerice i lutkarice Jasmine Kosanović možete pogledati na njezinoj Facebook stranici, putem koje joj se možete i javiti.

Komentari