Istaknuto
21.06.2018.

"Katalonac" je naizgled neobavezna predstava koja će znalački nenametljivo, zakrivena smijehom, u gledatelju zatitrati neke mnogo dublje žice, vrlo aktualne u našem društvu.

20.06.2018.

Kolektiv emge prošle se godine na 14. Velesajmu kulture bavio pitanjem revitalizacije i prenamjene prostora zagrebačkih kinodvorana, u sklopu čega je nastala izložba "Kino 041 – pogled na prošlost i sadašnjost zagrebačkih kinodvorana". Izložba je ponovno postavljena na ovogodišnjem Design Districtu, što je bio povod za razgovor s Tenom Bakšaj, jednom od članica kolektiva.

Film

Završeno snimanje novog filma Vinka Brešana “Koja je ovo država!”

16.02.2018. Ziher.hrFoto: www.havc.hr

Jučer je u Zagrebu završeno snimanje novog dugometražnog igranog filma redatelja Vinka Brešana, crne komedije Koja je ovo država!. Priprema za realizaciju filma trajala je oko dvije godine, dok je samo snimanje trajalo gotovo dva mjeseca. Na projektu je bilo angažirano više od 200 ljudi.

Film sačinjavaju tri priče čiju strukturu i međusobnu povezanost otkrivamo tijekom filma. Nosioc prve priče je General, druge Ministar, a treće priče razbješnjeli umirovljenici. Osnova zapleta je motiv da se ministar, koji je došao položiti kamen temeljac za novo krilo kaznionice, sam zaključao u zatvorsku ćeliju iz koje nikako ne želi izići.

Scenarij potpisuje Mate Matišić kojem je ovo već treća suradnja s Brešanom, producent je Ivan Maloča, direktor fotografije Branko Linta, scenograf Damir Gabelica, kostimografkinja Željka Franulović, majstorica maske Ana Bulajić Črček, izvršna producentica Maja Vukić.

Međunarodna koprodukcija

Koja je ovo država! značajne uloge imaju: Krešo Mikić, Lazar Ristovski, Nikša Butijer, Zdenko Jelčić, Mate Gulin, Slobodan Milovanović, Sebastian Cavazza, Branko Cvejić, Dražen Kuhn, Goran Grgić, Goran i Bojan Navojec, Goran Bogdan, Luka Dragić, Alma Prica, Mladen Čutura, Vedran Mlikota, Slaven Knezović, Ksenija Marinković, Iva Mihalić, Pjer Meničanin, Milan Pleština, Nermin Omić, Zvonimir Sunara Suki te mnogi drugi, a predsjednika RH igra ikona europskog umjetničkog filma, poznati poljski glumac Daniel Olbrychski.

Film Koja je ovo država! snimljen je u produkciji Interfilma, Orka Production Studija iz Varšave i Zillion filma, a podržali su ga Hrvatski audiovizualni centar, Poljski filmski institut, Filmski centar Srbije, Poljska televizija, Eurimages i EU fond Kreativna Europa – MEDIA.

(Visited 65 times, 3 visits today)

Komentari