Istaknuto
07.01.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Zašto je važno biti član jedne ili više sekcija KSET-a detaljnije možete pročitati u knjizi, a mi smo za vas pripremili 9 zanimljivosti koje se kriju na stranicama punim bisera i zanimljivosti te brojnim fotografijama koje nas tjeraju da poželimo da smo živjeli u vrijeme naših roditelja, ali i da sami stvaramo svoje uspomene u KSET-u.

03.01.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Za početak 2019. godine prisjetit ćemo se domaćih albuma koji su po mišljenju glazbene redakcije obilježili godinu iza nas.

Film

Završeno snimanje trilogije Winnetou na lokacijama u Hrvatskoj

24.11.2015. Ziher.hrFoto: havc.hr
Vrijeme čitanja: 4 minute

Krajem ljeta, ove je godine na više lokacija u Hrvatskoj počelo snimanje trilogije Winnetou, remakea kultnih filmova o indijanskom poglavici iz plemena Apača Winnetou i njegovom prijatelju Old Shatterhandu, likovima koji su proizašli iz pera Karla Maya. Ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar rekao je da je snimanje Winnetoua bio jedan od ozbiljnijih projekata u filmskom smislu u Hrvatskoj, ali i jedan od najzabavnijih. Ocijenio je da produkcijska razina pokazuje moć europske filmske industrije, a govoreći o zaradi od ovakvih projekata, Hribar je kazao da je zarada u 2015. jednaka zbroju zarada u razdoblju od 2012. do 2014. godine.

Producenti su istaknuli kako planiraju snimiti tri nastavka priče o indijanskom poglavici iz plemena Apača kojeg je u svojim romanima stvorio njemački književnik Karl May. Svaki će film trajati 90 minuta, a bazirat će se na prva tri originalna nastavka filma. Režiju za sva tri nastavka (Winnetou i njegov stari prijatelj Shatterhand, Winnetou i Blago srebrnog jezera te Smrt Winnetoua) potpisuje Philipp Stölzl. Početak distribucije očekuje se 2016. godine, a na filmu radi čak 70 posto filmskih djelatnika iz Hrvatske – oko 40 glumaca i 5.000 statista.

Foto: havc.hr

Foto: havc.hr

Producent Aleksandar Črček iz kuće Alex Produkcija kaže kako su najveći izazovi tijekom snimanja bile teško pristupačne lokacije, organizacija velikog broja statista i glumaca, snimanje masovnih scena s oko 70 konja i jahača te izgradnja impozantne scenografije na više lokacija. ‘Najveća korist projekta svakako je veliko iskustvo koje smo stekli. Osim toga treba istaknuti i više od 30.000 noćenja u smještajnim kapacitetima na svim lokacijama snimanja te izuzetnu turističku promociju koju je Hrvatskoj ovaj projekt donio. Uz sve navedeno, a u svrhu turizma, lokalnim zajednicama na raspolaganju ostaju i dijelovi scenografije’ ističe Črček.

Nakon završetka snimanja u Hrvatskoj, projekt seli u Njemačku gdje će dio statista i glumaca dovršiti snimanje. Produkcijski dio ekipe, pak, radi na zatvaranju projekta i konzerviranju objekata koji ostaju na lokacijama. ‘Rad s internacionalnom ekipom bio je izuzetno zahtjevan ali ujedno i kvalitetan. Isto tako, s obzirom na to da je riječ o jednom od najvećih projekata koji se u zadnjih nekoliko godina snimao u Hrvatskoj, nismo imali izbora nego se uklopiti što i nije bilo posebno teško s obzirom na to da su svi izuzetno profesionalni kakva je, uostalom, bila i suradnja. Sve u svemu odlično iskustvo‘ zaključio je na kraju Črček.

Foto: havc.hr

Foto: havc.hr

Prvi film o avanturama Winnetoua snimljen je davne 1962. godine. Nakon toga snimljeno ih je još devet, a snimili su ih zapadnonjemački filmaši u koprodukciji s hrvatskom filmskom kućom Jadran filmom. Snimalo se na lokacijama Nacionalnih parkova Paklenica, Plitvička jezera i Krka, na Velebitu, u kanjonu Zrmanje i Vrlika i drugdje. Winnetouov povratak (Winnetous Rückkehr), s Pierreom Briceom, glavnim glumcem u serijalu o Winnetouu 1960-ih, snimljen je 1998. godine, a trilogija koja se snima u Hrvatskoj u kina stiže iduće godine.

Od Grobnika pa do Trogira, snimljeno je stotine filmova ali kad lokalnim ljudima kažete filmsko snimanje, njima je prva riječ, beziznimno – Winnetou. Jedan jedini – to je jedva objašnjivo. Između stanovništva jadranskog zaleđa i Apaškog poglavice postoji neka tajna veza, kao što postoji romantično sjećanje na prvu mega-produkciju koja je došla 15 godina nakon rata i zaboravljenu vlašku pustinju pretvorila u centar svijeta. Na ove filmove nisu zaboravili njemački turisti koji pedeset godina nakon snimanja hodočaste Paklenicom, Jasenicama, Tulovim gredama. Kad se Legenda vrati, vratit će se i čitava luckasta igra u kojoj će iza gore Dalmatinci biti kvalificirani indijanci, a neki novi njemački turisti, tisuće njih – novi putopisci i vlaški avanturisti“, zaključio je Hrvoje Hribar, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra.

Foto: havc.hr

Foto: havc.hr

Snimanje trilogije o Winnetouu realiziralo se kroz mjere poticaja Hrvatskog audiovizualnog centra. Režiju za sva tri nastavka Winnetoua potpisuje Philipp Stölzl, glavni scenarist je Jan Berger, a glavni producent Christian Becker. U glavnim ulogama su Wotan Wilke Möhring kao Old Shatterhand, Nik Xhelilaj u ulozi Winnetoua, Iazua Larios kao Nscho Tschi, Milan Peschel kao Sam Hawkens, Jürgen Vogel kao Joseph Rattler te srpski glumac Gojko Mitić kao Magua/Tangua (iz originalne glumačke postave Winnetoua iz ’60-ih godina). Od hrvatskih glumaca u filmu igraju Csilla Barath Bastaić, Katarina Strahinić, Ivan Ožegović, Bojan Navojec i Marko Cindrić.

Među hrvatskim članovima filmske ekipe su i voditelji sektora poput scenografa Damira Gabelice, kostimografkinje Nevene Čaklović, direktora filma Dragana Josipovića – Jossa, prvog pomoćnika redatelja Vida Spindlera, koordinatora akcijskih scena Alde Tončića, Horsea Mastera i Ivu Krištofa, majstora scene Igora Stikovića, majstora za specijalne efekte Branka Repalusta itd.

 

(Visited 689 times, 4 visits today)

Komentari