Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Film

Završeno snimanje trilogije Winnetou na lokacijama u Hrvatskoj

24.11.2015. Ziher.hrFoto: havc.hr

Krajem ljeta, ove je godine na više lokacija u Hrvatskoj počelo snimanje trilogije Winnetou, remakea kultnih filmova o indijanskom poglavici iz plemena Apača Winnetou i njegovom prijatelju Old Shatterhandu, likovima koji su proizašli iz pera Karla Maya. Ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar rekao je da je snimanje Winnetoua bio jedan od ozbiljnijih projekata u filmskom smislu u Hrvatskoj, ali i jedan od najzabavnijih. Ocijenio je da produkcijska razina pokazuje moć europske filmske industrije, a govoreći o zaradi od ovakvih projekata, Hribar je kazao da je zarada u 2015. jednaka zbroju zarada u razdoblju od 2012. do 2014. godine.

Producenti su istaknuli kako planiraju snimiti tri nastavka priče o indijanskom poglavici iz plemena Apača kojeg je u svojim romanima stvorio njemački književnik Karl May. Svaki će film trajati 90 minuta, a bazirat će se na prva tri originalna nastavka filma. Režiju za sva tri nastavka (Winnetou i njegov stari prijatelj Shatterhand, Winnetou i Blago srebrnog jezera te Smrt Winnetoua) potpisuje Philipp Stölzl. Početak distribucije očekuje se 2016. godine, a na filmu radi čak 70 posto filmskih djelatnika iz Hrvatske – oko 40 glumaca i 5.000 statista.

Foto: havc.hr

Foto: havc.hr

Producent Aleksandar Črček iz kuće Alex Produkcija kaže kako su najveći izazovi tijekom snimanja bile teško pristupačne lokacije, organizacija velikog broja statista i glumaca, snimanje masovnih scena s oko 70 konja i jahača te izgradnja impozantne scenografije na više lokacija. ‘Najveća korist projekta svakako je veliko iskustvo koje smo stekli. Osim toga treba istaknuti i više od 30.000 noćenja u smještajnim kapacitetima na svim lokacijama snimanja te izuzetnu turističku promociju koju je Hrvatskoj ovaj projekt donio. Uz sve navedeno, a u svrhu turizma, lokalnim zajednicama na raspolaganju ostaju i dijelovi scenografije’ ističe Črček.

Nakon završetka snimanja u Hrvatskoj, projekt seli u Njemačku gdje će dio statista i glumaca dovršiti snimanje. Produkcijski dio ekipe, pak, radi na zatvaranju projekta i konzerviranju objekata koji ostaju na lokacijama. ‘Rad s internacionalnom ekipom bio je izuzetno zahtjevan ali ujedno i kvalitetan. Isto tako, s obzirom na to da je riječ o jednom od najvećih projekata koji se u zadnjih nekoliko godina snimao u Hrvatskoj, nismo imali izbora nego se uklopiti što i nije bilo posebno teško s obzirom na to da su svi izuzetno profesionalni kakva je, uostalom, bila i suradnja. Sve u svemu odlično iskustvo‘ zaključio je na kraju Črček.

Foto: havc.hr

Foto: havc.hr

Prvi film o avanturama Winnetoua snimljen je davne 1962. godine. Nakon toga snimljeno ih je još devet, a snimili su ih zapadnonjemački filmaši u koprodukciji s hrvatskom filmskom kućom Jadran filmom. Snimalo se na lokacijama Nacionalnih parkova Paklenica, Plitvička jezera i Krka, na Velebitu, u kanjonu Zrmanje i Vrlika i drugdje. Winnetouov povratak (Winnetous Rückkehr), s Pierreom Briceom, glavnim glumcem u serijalu o Winnetouu 1960-ih, snimljen je 1998. godine, a trilogija koja se snima u Hrvatskoj u kina stiže iduće godine.

Od Grobnika pa do Trogira, snimljeno je stotine filmova ali kad lokalnim ljudima kažete filmsko snimanje, njima je prva riječ, beziznimno – Winnetou. Jedan jedini – to je jedva objašnjivo. Između stanovništva jadranskog zaleđa i Apaškog poglavice postoji neka tajna veza, kao što postoji romantično sjećanje na prvu mega-produkciju koja je došla 15 godina nakon rata i zaboravljenu vlašku pustinju pretvorila u centar svijeta. Na ove filmove nisu zaboravili njemački turisti koji pedeset godina nakon snimanja hodočaste Paklenicom, Jasenicama, Tulovim gredama. Kad se Legenda vrati, vratit će se i čitava luckasta igra u kojoj će iza gore Dalmatinci biti kvalificirani indijanci, a neki novi njemački turisti, tisuće njih – novi putopisci i vlaški avanturisti“, zaključio je Hrvoje Hribar, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra.

Foto: havc.hr

Foto: havc.hr

Snimanje trilogije o Winnetouu realiziralo se kroz mjere poticaja Hrvatskog audiovizualnog centra. Režiju za sva tri nastavka Winnetoua potpisuje Philipp Stölzl, glavni scenarist je Jan Berger, a glavni producent Christian Becker. U glavnim ulogama su Wotan Wilke Möhring kao Old Shatterhand, Nik Xhelilaj u ulozi Winnetoua, Iazua Larios kao Nscho Tschi, Milan Peschel kao Sam Hawkens, Jürgen Vogel kao Joseph Rattler te srpski glumac Gojko Mitić kao Magua/Tangua (iz originalne glumačke postave Winnetoua iz ’60-ih godina). Od hrvatskih glumaca u filmu igraju Csilla Barath Bastaić, Katarina Strahinić, Ivan Ožegović, Bojan Navojec i Marko Cindrić.

Među hrvatskim članovima filmske ekipe su i voditelji sektora poput scenografa Damira Gabelice, kostimografkinje Nevene Čaklović, direktora filma Dragana Josipovića – Jossa, prvog pomoćnika redatelja Vida Spindlera, koordinatora akcijskih scena Alde Tončića, Horsea Mastera i Ivu Krištofa, majstora scene Igora Stikovića, majstora za specijalne efekte Branka Repalusta itd.

 

(Visited 583 times, 27 visits today)

Komentari