Istaknuto
13.07.2018.

Uoči koncerta Mayalesa u Muzeju suvremene umjetnosti, sjeo sam s Petrom Beluhanom u jedan kvartovski kafić na Sigečici pa smo porazgovarali o "Simbolu za sunce", trenutnoj postavi benda, ovogodišnjem INmusicu, što to znači biti autentičan na sceni i drugim temama.

02.07.2018.

Prošao je još jedan INmusic festival. Ovo su zaključna razmatranja i komentar Ziherove glazbene redakcije na trinaesti INmusic festival.

Izvedbene umjetnosti

Završili 23. Marulićevi dani: ”Žena bez tijela” najbolji dramski tekst, ”Leda” najnagrađivanija predstava

29.04.2013. Ora Ines
facebook.com/zekaem

facebook.com/zekaem

Marulićevi dani, 23. po redu, svečano su zatvoreni na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split u nedjelju 28. travnja, a ZKM je trijumfirao, osvojivši čak šest nagrada! Ocjenjivački sud odlučio je da nagradu Marul za suvremeni dramski tekst festivalske predstave dodjeli Mati Matišiću autoru drame Žena bez tijela izvedene u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih. Mate Matišić je pak nagradu dobio s obrazloženjem da se ”bavio iznimno važnom temom osobne odgovornosti i intimne krivnje pojedinca u povijesnim okolnostima. Autor na pozornicu vješto dovodi prepoznatljive likove hrvatske sadašnjice i bez imalo uljepšavanja priča univerzalnu priču veću od politike, onu o osobnom dostojanstvu, istini i poštenju”. Marula za predstavu u cjelini dobila je predstava Leda Miroslava Krleže u režiji Anice Tomić i koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih, Festivala Kotor Art i Kraljevskog pozorišta Zetski dom Cetinje. U obrazloženju nagrade Ledi za ponajbolju predstavu u cjelini piše:

”Predstava Leda u odličnoj obradi autorskog tandema Tomić-Kovačić, vrhunskoj zajedničkoj igri glumačkoga ansambla te uspješnoj sintezi svih elemenata: glazbe, scene i kostima, otvara nam tekst Miroslava Krleže u svoj svojoj kompleksnosti, iščitan iznimno jasno i aktualno. Predstava nas bolno suočava sa nama samima, sa nemogučnošću izbora i prazninom naših života.”

Za suvremeno iščitavanje ovog klasičnog predloška nagrada za najbolju režiju pripala je Anici Tomić, dok je nagradu za dramaturgiju u predstavi Leda dobila Jelena Kovačić. Za ulogu Melite u predstavi Leda nagrada za glumačko ostvarenje uručena je glumici Nataši Dorčić, a za glazbeni koncept predstave Leda odnosno glazbu i izbor glazbe nagradu su dobili skladatelj Frano Đurović te Anica Tomić i Jelena Kovačić.

O nagradama Marul odlučivao je ocjenjivački sud u sastavu Željka Udovičić, dramaturginja, te predsjednica ocjenjivačkog suda i članovi: Bruna Bebić, glumica; Alja Predan, dramaturginja; Hazim Begagić, glumac i kazališni producent, te Ivor Martinić, dramski pisac.

Čestitamo Zagrebačkom kazalištu mladih!

(Visited 132 times, 1 visits today)

Komentari