Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Izvedbene umjetnosti

Završili 23. Marulićevi dani: ”Žena bez tijela” najbolji dramski tekst, ”Leda” najnagrađivanija predstava

29.04.2013. Ora Ines
facebook.com/zekaem

facebook.com/zekaem

Marulićevi dani, 23. po redu, svečano su zatvoreni na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split u nedjelju 28. travnja, a ZKM je trijumfirao, osvojivši čak šest nagrada! Ocjenjivački sud odlučio je da nagradu Marul za suvremeni dramski tekst festivalske predstave dodjeli Mati Matišiću autoru drame Žena bez tijela izvedene u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih. Mate Matišić je pak nagradu dobio s obrazloženjem da se ”bavio iznimno važnom temom osobne odgovornosti i intimne krivnje pojedinca u povijesnim okolnostima. Autor na pozornicu vješto dovodi prepoznatljive likove hrvatske sadašnjice i bez imalo uljepšavanja priča univerzalnu priču veću od politike, onu o osobnom dostojanstvu, istini i poštenju”. Marula za predstavu u cjelini dobila je predstava Leda Miroslava Krleže u režiji Anice Tomić i koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih, Festivala Kotor Art i Kraljevskog pozorišta Zetski dom Cetinje. U obrazloženju nagrade Ledi za ponajbolju predstavu u cjelini piše:

”Predstava Leda u odličnoj obradi autorskog tandema Tomić-Kovačić, vrhunskoj zajedničkoj igri glumačkoga ansambla te uspješnoj sintezi svih elemenata: glazbe, scene i kostima, otvara nam tekst Miroslava Krleže u svoj svojoj kompleksnosti, iščitan iznimno jasno i aktualno. Predstava nas bolno suočava sa nama samima, sa nemogučnošću izbora i prazninom naših života.”

Za suvremeno iščitavanje ovog klasičnog predloška nagrada za najbolju režiju pripala je Anici Tomić, dok je nagradu za dramaturgiju u predstavi Leda dobila Jelena Kovačić. Za ulogu Melite u predstavi Leda nagrada za glumačko ostvarenje uručena je glumici Nataši Dorčić, a za glazbeni koncept predstave Leda odnosno glazbu i izbor glazbe nagradu su dobili skladatelj Frano Đurović te Anica Tomić i Jelena Kovačić.

O nagradama Marul odlučivao je ocjenjivački sud u sastavu Željka Udovičić, dramaturginja, te predsjednica ocjenjivačkog suda i članovi: Bruna Bebić, glumica; Alja Predan, dramaturginja; Hazim Begagić, glumac i kazališni producent, te Ivor Martinić, dramski pisac.

Čestitamo Zagrebačkom kazalištu mladih!

(Visited 126 times, 1 visits today)

Komentari