Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Film

Završio je ZagrebDox: Veliki pečat dobio favorizirani film Virunga

01.03.2015. Max Kovačić
Foto: Press

Foto: Press

Nakon tjedan dana festivala tijekom kojeg je prikazano gotovo 150 filmova u 16 programa za nagrade ih se natjecalo 25 u međunarodnoj i 18 u regionalnoj konkurenciji. Direktor festivala Nenad Puhovski je u ime organizatora izrazio zadovoljstvo festivalom koji završava danas projekcijama nagrađenih filmova, no i dodatnim projekcijama. Zahvalio je autorima, filmskim profesionalcima, medijima, publici i partnerima.
Veliki pečat za najbolji film iz međunarodne konkurencije žiri u sastavu Vinko Brešan, Ágnes Sós i Hans Robert Eisenhauer dodijelio je filmu Orlanda von Einsiedela Virunga, dramatičnoj priči o osobama koje se bore za spas Nacionalnog parka Virunga, koji je pod UNESCO-vom zaštitom, i dom je mnogima od preostalih 800 planinskih gorila. U obrazloženju odluke žirija navodi se: “Virunga je jedinstven prikaz postojeće političke i ekološke krize u Kongu. Šokantan je, dirljiv i nezaboravan, a ujedno i predivan primjer moći dokumentarnog filma. Prekrasna priča, izvrsni likovi, neustrašivo snimanje, odlična montaža i postprodukcija na najvišoj razini glavni su sastojci ovog remek-djela“. Posebno priznanje u međunarodnoj konkurenciji dobili su dirljiv film redateljice Virpi Suutari o ljudskim osjećajima Vrtni ljubavnici te film Bolji život, koji je nastajao 14 godina, a prati djevojčicu koja živi na najvećem odlagalištu otpada redateljice Hanne Polak.

Foto: Nina Đurđević i Dinka Radonić, facebook.com

Foto: Nina Đurđević i Dinka Radonić, facebook.com

Žiri u sastavu Heino Deckert, Marius Iacob i Ivana Simić Bodrožić dodijelio je nagradu Veliki pečat za najbolji film iz regionalne konkurencije mađarsko-francuskom filmu Kajinova djeca Marcella Geröa. Dugometražni prvijenac nagrađivanog mađarskog redatelja kroz dugo vremensko razdoblje prati dječake koji su postali ubojice te izdržali kazne i nakon trideset godina nalaze se na margini društva.
Posebno priznanje u regionalnoj konkurenciji dobio je igrano-dokumentarni film Rus, priča o čovjeku koji je promijenio tri imena, politička sustava, žene i vjere bosansko-hercegovačkog redatelja Damira Ibrahimovića.
U Mađarsku odlazi i Mali pečat za najbolji film autora do 35 godina. Žiri u sastavu Carlo Zoratti, Hrvoje Mabić i Jelena Pašić dodjelili su ga filmu Drugačija Mađarska –  život jednog sela, fragmenti Denesa Nagyja. Film je to o imaginaciji i različitim pogledima na stvarnost, koji otvara brojna pitanja o političkim i kulturološkim promjenama koje je donijela tranzicijska era u Srednjoj i Istočnoj Europi.
U istoj kategoriji posebno priznanje kao jedina nagrada odlazi u Hrvatsku. Riječ je o filmu Veruda – priča o Bojanu, Igora Bezinovića a zaslužio ga je za propitivanje etičkih vrijednosti dokumentaristike i voajerističke izopačenosti publike.

Foto: Nina Đurđević i Dinka Radonić, facebook.com

Foto: Nina Đurđević i Dinka Radonić, facebook.com

Nagradu u kategoriji Movies That Matter za film koji na najbolji način promiče ljudska prava žiri je dodijelio američkom dokumentarcu Rich Hill autora Tracy Droz Dragos i Andrewa Droza Palerma, dok je posebnim priznanjem u toj kategoriji nagrađen dobitnik Velikog pečata Virunga.
Nagrada Teen Dox za najbolji film koji govori o problemima mladih dodijeljena je američkom filmu Djevojka na putu Jillian Schlesinger.
Za kraj festivala, danas će biti prikazan poseban program Best of Fest, koji uključuje projekcije svih nagrađenih filmova, i to u terminima od 12 do 22 sata, u četiri dvorane kina Cineplexx Kaptol Centra.

 

(Visited 193 times, 1 visits today)

Komentari