Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Vizart

Zbirka Roglić: Biseri strastvenog kolekcionara i poduzetnika u Umjetničkom paviljonu

25.01.2017. Anja Tomljenović
Foto: Eleonora Glišić/Ziher.hr

Umjetnički paviljon udomio je još jednu impresivnu kolekcionarsku izložbu. Dvjestotinjak djela predstavljeno je javnosti iz privatne zbirke poduzetnika Branka Roglića sinoć u Umjetničkom paviljonu. Ona je, nakon zbirki Vugrinec i Hanžeković, treća u slijedu izložbi ciklusa Privatne kolekcije u javnoj instituciji. Otvorenju je nazočio velik broj ljubitelja umjetnosti, na čelu s kolekcionarom Roglićem i obitelji, a nisu ga propustili ni uglednici poput Ive Josipovića i Milana Bandića.

Izložba je žanrovski vrlo raznolika i uključuje aktove, portrete, urbane i seoske pejzaže, mrtve prirode. Slike i skulpture pokazuju interes hrvatskih autora i za figuraciju i apstrakciju u različitim umjetničkim stilovima tijekom 20. stoljeća. Tako je zanimljivo vidjeti na koji način se ostvaruje dijalog između pojedinih radova, od začetnika hrvatske moderne i vrhunskog portretista Vlahe Bukovca do suvremene dubrovačke slikarice Anabel Zanze i njezinih tekstualnih slika. Štoviše, ugođaj devetnaestostoljetnog salona, zbog boje zidova i načina gustog postavljanja slika u raskošnim okvirima, prožima i povezuje sve radove jednom posebnom emocijom zbog koje čitav postav funkcionira kao cjelina.

zbirka roglić

Foto: Eleonora Glišić/Ziher.hr

Autor izložbe je cijenjeni povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Igor Zidić koji izdvaja posebnost u nastajanju ove izložbe. Prema njegovim riječima, prvi savjetnik kolekcionaru koji ga je uputio u tajne slikarstva bio je akademski slikar, rođak Roglićeve majke, Antun Gojak. To je zasigurno utjecalo na kvalitetu odabira djela i općenito Roglićevu kolekcionarsku aktivnost, što je rezultiralo stvaranjem zbirke respektabilnog karatera i opsega. Uvrštavanjem Gojakova platna Snijeg u Lici (1962.) u izložbeni postav njegovu liku i djelu dan je svojevrsni hommage.

Vlaho Bukovac kao rodonačelnik moderne umjetnosti
zbirka roglić

Foto: Eleonora Glišić/Ziher.hr

Teško je izvojiti najimpresivnije djelo iz ove zbirke, buduća da ona stvaraju presjek domaćeg likovnog stvaralaštva u 20. stoljeću. Rodonačelnik moderne umjetnosti i najistaknutiji slikar na prijelazu stoljeća Vlaho Bukovac svojim umjetničkim izrazom predvodi generacije budućih slikara i kipara. Stilski prvenstveno impresionist, pa zatim posljedično i plenerist, na izložbi je zastupljen portretima izvedenim u svijetloj paleti boja (Portret mlade žene, 1921.) i studijama olovkom (Studija za Magdalenu, 1898).

zbirka roglić

Foto: Eleonora Glišić/Ziher.hr

Uz bok predstavnicima Münchenskog kruga (Vladimir BecićOskar Herman) i Praške četvorke (Marijan Trepše, Vilko Gecan Vladimir Varlaj) stoje i naistaknutiji hrvatski kipari u prvoj polovici stoljeća: Ivan Meštrović, Frano Kršinić i Antun Augustinčić. Jedan od dojmljivijih svakako je Augustinčićev Ženski torzo (1952.) koji u, rodinovskoj maniri, nedovršenosti i nesavršenosti traga za ljepotom.

zbirka roglić

Foto: Eleonora Glišić/Ziher.hr

Na izložbi su predstavljeni i udžbenički primjeri teme krajolika poput Splitske luke (oko 1914.-1918.) Emanuela Vidovića, Crvene kuće (1923.) Vladimira Varlaja i morskog pejzaža Mencija Clementa Crnčića. Osim toga, dionicu apstraktnog slikarstva slijede Oton Gliha, Edo Murtić i Vatroslav Kuliš kao najsuvremeniji predstavnik. Uz to, slijede i radovi Kuzme Kovačića, Gorane Težak i Nives Kavurić-Kurtović, čime se odlično zaokružuje priča o hrvatskoj umjetnosti 20. stoljeća.

Izložba se može pogledati do 5. ožujka.


(Visited 389 times, 1 visits today)
Što misliš o ovoj izložbi?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(21 votes, average: 2.333 out of 5)

Komentari