Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Glazba

Zbor slavnog sveučilišta Sorbonne premijerno izvodi skladbu mladog Marka Gašparovića

01.07.2014. Romana Pavliša
Foto: Sorbonne Universites

Foto: Sorbonne Universites

Večeras u 20h, u crkvi sv. Marka, održat će se koncert zbora Sorbonne Universités, jednog od ansambala Zbora i Orkestra slavnog francuskog sveučilišta. To će biti samo jedan u nizu koncerata zakazanih za period između 1.7. i 7.7. u Hrvatskoj. Zanimljiva je činjenica da će se, osim djela poznatih skladatelja poput Ivana Lukačića, Claudea Debussyja, Mauricea Ravela i Francisa Poulenca, premijerno izvesti kompozicija mladog i uspješnog hrvatskog skladatelja Marka Gašparovića pod nazivom Tri pjesme.

Marko, inače iz Nove Gradiške, osnovnu glazbenu školu završio je u Novoj Gradiški, srednju glazbenu školu za klavir u Varaždinu, nakon čega je studij kompozicije nastavio na prestižnim konzervatorijima u Strasbourgu i Parizu, gdje je učio od stručnjaka poput Marka Andréa i Dania Tchalika. O njegovoj uspješnosti dovoljno govori činjenica da se njegova djela izvode u Francuskoj i Hrvatskoj proteklih pet godina. Marko je naveo kako mu je posebna čast što će se premijera njegove Tri pjesme – I. Lumière de ma foi, tristesse de tristesse (Tin Ujević), II. Mes trois frères (Josip Pupačić), III. Lijepi Ive (narodna) – izvesti baš u Hrvatskoj, u crkvi sv. Marka, jednoj od najvažnijih povijesnih spomenika s bogatom koncertnom poviješću.

Zbor, pod vodstvom Ariela Alonsa, često nastupa po prestižnim pariškim lokacijama te u inozemstvu, a osim u Zagrebu nastupit će i u Varaždinu, Novoj Gradiški i Požegi. Koncert je pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Francuske Republike, Françoisa Hollandea te predsjednika Republike Hrvatske, Ive Josipovića. Turneja će biti posvećena francuskoj i hrvatskoj glazbi.

Ne propustite posjetiti crkvu sv.Marka večeras, u 20h. Ulaz na sve koncerte je besplatan.

(Visited 99 times, 1 visits today)

Komentari