Istaknuto
22.04.2019.

Vrijeme čitanja: 6 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U ožujku su nam kroz player prolazili Porto Morto, Pseća plaža, Killed a Fox, The Sepia Sisters, Bakterije, FNC Diverzant, Trophy Jump, From Another Mother i Svemir.

17.04.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Nadam se da i u ovom izdanju za mjesec veljaču ima za svakog ponešto. Melodičnog black metala mi je previše za barem par mjeseci.

Glazba

Žedno Uho dovodi u Zagreb Earth i Wampire

01.11.2014. Ziher.hrVrijeme čitanja: 3 minute
Foto: Nikola Pavlec / Earth

Foto: Nikola Pavlec / Earth

U 2014. godini  organizacija Žedno Uho do sada je ugostila 61 izvođača i 9 DJ-a kroz redovni program u Zagrebu te kroz dva festivala – već tradicionalni Žedno Uho Festival u Zagrebu i premijerno izdanje SuperUho Festivala u Šibeniku.

Ovom prilikom Žednouhi najavljuju posljednji koncert u 2014. godini – 8. prosinca u klubu Močvara  nastupit će bend Wampire koji dolaze iz Portlanda. Istom prilikom najavljuju i prvi koncert u 2015. godini – 3. veljače 2015. u klubu Močvara nastupit će prekaljeni veterani, začetnici bučnog drone metal zvuka, bend Earth iz Seattlea. Iste večeri nastupit će i jazz/noise/drone improvizatori Black Spirituals kao i Don McGreevy koji će nastupiti solo.

Foto: facebook.com/Wampire

Foto: facebook.com/Wampire

Bend Wampire nastao je u Portlandu 2007. godine kada su dva prijatelja, multi-instrumentalisti i  dugogodišnji glazbeni suradnici Rocky Tinder i Eric Phipps prijašnje stvaralaštvo elektronske klupske glazbe transformirali u fluidnu, zavodljivu mješavinu psihodeličnog rocka , sanjive pop glazbe začinjenu parodijom. Glazbeno stvaralaštvo  upotpunjuju ekscentričnim, veselim stylingom te dizajnom omota ploča i diskova po ugledu na skandinavsku porno industriju 70-ih, horor filmove B produkcije i kalifornijsku LSD euforiju 70-ih godina.

Glazba Wampire u isto je vrijeme jako ugodna i zavodljiva, ali također u nekim trenucima i čudna, pomalo jeziva, zbog drugačijeg, inteligentnog smisla za humor Rockya i Erica.  Kvalitetu i inovativnost njihove glazbe prepoznao je Jacob Portrait, član benda Unknown Mortal Orchestra te im je producirao prvi album „Curiosity“ izdan 2013. godine. Jacob ih je možda i najbolje opisao kao bizaran spoj Beatlesa, Captain Beefhearta i Becka. Drugi album „Bazaar“ izdali su 2014. godine, a produciran je ponovo od strane Jacoba Portraita, što je svojevrsni nastavak prvog albuma obogaćen kompleksnijim aranžmanima i bogatom inspiracijom proizašlom iz brojnih nastupa uživo.

Wampire u Zagreb dolaze kao peteročlani bend: Rocky i Eric na električnim gitarama i vokalima uz pratnju bubnja , bass gitare i klavijature.  Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 45 kn mogu se kupiti u Dirty Old Shopu, Tratinjska 18 i Rockmarku, Berislavićeva 13. Na ulazu će koštati 60 kn.

Nakon duhovnog i fizičkog hipnotičkog rock putovanja koje je priredio posjetiocima ovogodišnjeg SuperUho Festivala, bend EARTH 3. veljače 2015. godine dolaze u Zagreb kada će nastupiti u klubu Močvara. Sada već davne 1989. velika ljubav  i opčinjenost  gitariste Dylan Carlsona dugim, sporim i bučnim gitarističkim zvukovima u niskim (bass) frekvencijama rezlutirala je formiranjem benda Earth, ali i nastankom novog glazbenog žanra drone metal. Kao što je i glazba benda Earth spora i hipnotizirajuća, na isti je način bend temeljito proučavao i uživao nepoznate mračne predjele nekih drugih dimenzija rocka, što je rezultiralo izdavanjem osam kvalitetnih i jedinstvenih albuma.

Sadašnju postavu benda čine Dylan Carlson na električnoj gitari, Adrienne Davies na bubnjevima i  Bill Herzog na električnoj bass gitari. Na posljednjem, nedavno objavljenom  albumu „Primitive and Deadly“  gostuju mnoge bitne figure nezavisne rock scene: Mark Lanegan, Brett Netson iz benda Built to Spill, Rabia Shaheen Qazi (članica benda Rose windows) te Joddie Cox iz benda Narrows.  Spomenuta gostovanja na posljednjem albumu udahnula su bendu Earth po prvi put pop formu što je još jedanput u karijeri benda korak naprijed ka novom, neistraženom i inovativnom u glazbi.

Istog dana će u klubu Močvara pored Earth nastupiti američki bend Black Spirituals, čiji je izričaj baziran na minimalizmu i improvizaciji u okvirima jazz, rock i elektronske glazbe. Kao prva predgrupa solo će nastupiti Don McGreevy. Informacije o cijeni ulaznica i početku pretprodaje za koncert benda EARTH bit će uskoro objavljene.

Pročitajte izvještaj s nastupa grupe Earth na poljskom OFF festivalu.

(Visited 124 times, 1 visits today)

Komentari