Istaknuto
23.03.2018.

Zagrebački graveyard pop dvojac danas promovira svoj drugi album "Lonely Boys" u Tvornici. Na koncertu ćete čuti sve što vam oni žele poručiti, a za sve ostalo što vas zanima, zavirite u intervju s Anjom Papa.

15.03.2018.

Ususret koncertnoj promociji novog EP-a “Valovi” u Močvari ovog petka razgovarali smo s pjevačicom i gitaristicom Lucijom Ivšić i novim bubnjarem Goranom Nježićem o planovima Punčki, ljetu i uspomenama.

Vizart

Žene čija umjetnost vlada ulicama gradova

22.09.2014. Jelena Kovačev
Foto: Pinterest

Foto: Pinterest

Grafiti su sve češća pojava u gradovima, postali su već dio ličnog opisa i neizostavan dodatak. Umjetnici koji se bave street artom postali su sve vještiji i maštovitiji ubacujući poruke pozitivnosti i kritike društva. Ovdje izdvajamo ženske umjetnice koje, sve do jedne, imaju jedinstveni umjetnički izričaj i snažne poruke koje isijavaju iz njihovih djela. Uz to što uljepšavaju grad, često osvješćuju svoju široku publiku o problemima u društvu, ali i o ljepoti života i umjetnosti.

Hyuro

Foto: tumblr

Foto: tumblr

Španjolska slikarica, rođena u Argentini, za predmet svojih djela uvijek postavlja žene i njihov položaj u društvu. Njezina su djela intimna, osobna i na zidu služe kao ogledalo, gdje možemo saznati nešto o njoj, ali i o sebi.  Istražuje socijalne uvjete žena u društvu, ponekad na kriptične i uznemirujuće načine, vjerojatno primorana izbaciti svoje brige, strahove, unutranji identitet i slobodu. Djela su često simboličnih naziva i uvode u priču dubljih značenja, poput „Postigni potpunu ravnotežu snagom svoga uma“ koja prikazuje djevojku kako balansira na jednoj nozi na vrlo krhkoj duguljastoj konstrukciji od naslaganih metli.

Swoon

Foto: Pinterest

Foto: Pinterest

Sljedeća umjetnica aliasa Swoon, čije je pravo ime Caledonia Dance Curry, potječe iz New Londona. Svoja djela lijepi na zidove nenaseljenih lokacija u napuštenim zgradama, mostovima, vodenim tornjevima i uličnim znakovima. Inspirirana je povijesti umjetnosti i narodnim izvorima, od njemačkih ekspresionističkih drvenih printeva do indonezijskih kazališta sjena. Djela su većinom portreti jer umjetnica vjeruje da mi stavljamo stvari u naša tijela i da portret može biti rengen tih doživljaja.

Cake

Foto: Pinterest

Foto: Pinterest

Njezine zanimljive, elegantne žene dio su njujorškog vizualnog pejsaža mnogo godina. Sama umjetnica je izjavila da su to žene do kojih joj je stalo- majka, sestra, nećakinja, baka, prijateljica. U procesu se neizbježno potkrade nešto njezino i automatski postaje svojesvrsno autobiografsko djelo. Što se tiče sadržaja, opsjednuta je gubitkom povezanosti s biti života koju svi u jednom trenutku osjetimo, i tu borbu pokušava unijeti u portrete.

Faith 47

Foto: Pinterest

Foto: Pinterest

Počela je kao grafički dizajner, no shvatila je da joj bolje leži život nomadskog street i studio umjetnika. Njezin rad kombinira najbolje od tradicije i ekspresije te šalje pozitivne poruke društvu u javnim i privatnim prostorima. Koncepti se mijenjaju s njom, kao i metode stvaranja, ali pokušava ostati vjerna onome što osjeća u tom trenutku.

OKO

Prvakinja zagrebačkog street arta fascinirana je pticama, ženama i naravno, očima. Svoje radove najčešće je postavljala na fasade u centru, a njezini bizarni likovi dali su trajni pečat i postali dio grada. Ime Oko koristi misleći na ono unutarnje oko kojim vidimo ispod površine stvari i života.

Foto: tumblr/oko176

Foto: tumblr/oko176

(Visited 131 times, 1 visits today)

Komentari