Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Vizart

Žene čija umjetnost vlada ulicama gradova

22.09.2014. Jelena Kovačev
Foto: Pinterest

Foto: Pinterest

Grafiti su sve češća pojava u gradovima, postali su već dio ličnog opisa i neizostavan dodatak. Umjetnici koji se bave street artom postali su sve vještiji i maštovitiji ubacujući poruke pozitivnosti i kritike društva. Ovdje izdvajamo ženske umjetnice koje, sve do jedne, imaju jedinstveni umjetnički izričaj i snažne poruke koje isijavaju iz njihovih djela. Uz to što uljepšavaju grad, često osvješćuju svoju široku publiku o problemima u društvu, ali i o ljepoti života i umjetnosti.

Hyuro

Foto: tumblr

Foto: tumblr

Španjolska slikarica, rođena u Argentini, za predmet svojih djela uvijek postavlja žene i njihov položaj u društvu. Njezina su djela intimna, osobna i na zidu služe kao ogledalo, gdje možemo saznati nešto o njoj, ali i o sebi.  Istražuje socijalne uvjete žena u društvu, ponekad na kriptične i uznemirujuće načine, vjerojatno primorana izbaciti svoje brige, strahove, unutranji identitet i slobodu. Djela su često simboličnih naziva i uvode u priču dubljih značenja, poput „Postigni potpunu ravnotežu snagom svoga uma“ koja prikazuje djevojku kako balansira na jednoj nozi na vrlo krhkoj duguljastoj konstrukciji od naslaganih metli.

Swoon

Foto: Pinterest

Foto: Pinterest

Sljedeća umjetnica aliasa Swoon, čije je pravo ime Caledonia Dance Curry, potječe iz New Londona. Svoja djela lijepi na zidove nenaseljenih lokacija u napuštenim zgradama, mostovima, vodenim tornjevima i uličnim znakovima. Inspirirana je povijesti umjetnosti i narodnim izvorima, od njemačkih ekspresionističkih drvenih printeva do indonezijskih kazališta sjena. Djela su većinom portreti jer umjetnica vjeruje da mi stavljamo stvari u naša tijela i da portret može biti rengen tih doživljaja.

Cake

Foto: Pinterest

Foto: Pinterest

Njezine zanimljive, elegantne žene dio su njujorškog vizualnog pejsaža mnogo godina. Sama umjetnica je izjavila da su to žene do kojih joj je stalo- majka, sestra, nećakinja, baka, prijateljica. U procesu se neizbježno potkrade nešto njezino i automatski postaje svojesvrsno autobiografsko djelo. Što se tiče sadržaja, opsjednuta je gubitkom povezanosti s biti života koju svi u jednom trenutku osjetimo, i tu borbu pokušava unijeti u portrete.

Faith 47

Foto: Pinterest

Foto: Pinterest

Počela je kao grafički dizajner, no shvatila je da joj bolje leži život nomadskog street i studio umjetnika. Njezin rad kombinira najbolje od tradicije i ekspresije te šalje pozitivne poruke društvu u javnim i privatnim prostorima. Koncepti se mijenjaju s njom, kao i metode stvaranja, ali pokušava ostati vjerna onome što osjeća u tom trenutku.

OKO

Prvakinja zagrebačkog street arta fascinirana je pticama, ženama i naravno, očima. Svoje radove najčešće je postavljala na fasade u centru, a njezini bizarni likovi dali su trajni pečat i postali dio grada. Ime Oko koristi misleći na ono unutarnje oko kojim vidimo ispod površine stvari i života.

Foto: tumblr/oko176

Foto: tumblr/oko176

(Visited 145 times, 1 visits today)

Komentari