Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Vizart

Žene kao inspiracija umjetnicima

07.03.2013. Eleonora Glišić
Foto: facebook.com/ Andy Warhol

Foto: facebook.com/ Andy Warhol

Sutra, 8. ožujka obilježavamo Međunarodni dan žena. Još od vremena paleolitskih Venera žena i žensko tijelo motiv je u likovnoj umjetnosti. Mnogi najpoznatijom slikom na svijetu smatraju portret jedne žene – Mona Lisu Leonarda da Vincija. Svi prepoznajemo Vermeerovu “Djevojku s bisernom naušnicom”, Degasove balerine i Gaugenove Haićanke. Sjetne žene izduženih lica i vratova pripisujemo Modiglianiju, a slavna Marilyn Monroe blješti u žarkim bojama sa slika Andyja Warhola.

Žene su, zbog svoje uloge i položaja u društvu, rjeđe bile slavne umjetnice, a mnogo češće motiv, objekt, ili ljepše rečeno, nadahnuće. Žena je simbol plodnosti, ljepote, čežnje, ljubavi, majčinstva… Žena je – muza!

Foto: facebook.com/Baldassare Tommaso Peruzzi

Foto: facebook.com/Baldassare Tommaso Peruzzi

U  antici muze su bile boginje, zaštitnice pjesništva, znanosti i umjetnosti.  Prema mišljenju starih Grka stvaranje umjetnosti bio je sveti čin kojim su se slavila božanstva. Devet poznatih muza kćeri su vrhovnog grčkog boga Zeusa i boginje pamćenja Mnemozine. Posao muze bio je prodrijeti u um umjetnika i iz njega izvući remek-djelo. Muze poznatih umjetnika često su bile njihova inspiracija, opsesija, životna suputnica ili sve zajedno. Bile su obožavane kao i djela koja su nastala zbog njihova utjecaja.

Foto: facebook.com/ Gustav Klimt

Foto: facebook.com/ Gustav Klimt

Mnogi poznati umjetnici u povijesti imali su muze koje su inspirirale stvaranje velikih djela poput Emilie Flöge, bolje polovice Gustava Klimta. Emilie je bila mlađa sestra Klimtove šogorice i gotovo je sigurno da je njihov odnos bio platonski. Ona je za njega očito predstavljala nešto čisto i savršeno, nikako samo prolazni objekt požude. Njezinu vitku, izduženu figuru Klimt je prenio na mnoga svoja pseudo-erotična djela, a vjeruje se da je ona bila model i za možda njegovo najpoznatije djelo “Poljubac”.

Henri Matisse je tijekom oporavka od liječenja raka 1941. upoznao medicinsku sestru Bourgeois koja je postala njegov model i najiskrenija kritičarka jer se i sama amaterski bavila slikanjem. 1943. Bourgeois se zaredila i srela Matissea tek 1946. Tada je zatražila od njega da projektira i izgradi Chapelle du Rosarie u Veneciji, njegovo zadnje i najveće remek-djelo.

Foto: facebook.com/ Salvador Dali

Foto: facebook.com/ Salvador Dali

Jednom od najvećih muza 20. stoljeća smatra se Elena Ivanovna Diakonova, poznatija kao Gala, inspiracija velikog Salvadora Dalija. Bila je vrlo misteriozna, pametna i intuitivna žena koja se družila s mnogim intelektualcima i umjetnicima. Prije Dalija bila je u braku s poznatim pjesnikom Paulom Eluardom s kojim je dobila kćer Cecile, i u vezi sa umjetnikom Maxom Ernstom. Gala je s Dalijem živjela od 1929. pa sve do svoje smrti 1982. Na zajedničkim fotografijama izgledaju vrlo blisko i povezano, često zagrljeni. Gala na Dalijevim slikama često lebdi, lice joj je spokojno s izraženom snagom u očima. Dali je u potpunosti ovisio o svojoj muzi jer je nakon njene smrti  prestao s radom.

Foto: facebook.com/Pablo Picasso

Foto: facebook.com/Pablo Picasso

Sigurno najpoznatiji ljubitelj, ali i uništavatelj žena, veliki Pablo Picasso imao je mnogo muza, ali najpoznatija je sigurno Dora Maar. Ova fotografkinja i slikarica bila je Picassova ljubavnica i “osobna muza” od 1936. do 1944. Picasso je bio fasciniran Dorinom ljepotom i često je slikao njezine tužne portrete. Naime, Dora nije mogla imati djece, a Picasso je tada već imao sina Paula i kćer Mayu.  Poznato je i da je Dora tijekom veze s Picassom često proživljavala promjene raspoloženja, zato je ona za njega bila “žena u suzama”.  Dora Maar postala je poznata po svojim fotografijama Picassa tijekom  procesa stvaranja Guernice, te bi se zato moglo reći da je Picasso bio njezina inspiracija koliko i ona njegova.

Žene, dame, pozerice, inspiracije, umjetnice, dive… Nemoguće je navesti ni obuhvatiti njihovu umjetničku ulogu kroz povijest. Jedno je sigurno – vjerojatno ne postoji obožavanija tema na platnu od ljepšeg spola.

(Visited 1.336 times, 7 visits today)

Komentari