Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Vizart

Žene nadrealistice koje stoje uz bok Daliju i Magritteu

25.02.2017. Anja TomljenovićFoto: inka-essenhigh.com

Svi dobro znamo za predstavnike nadrealizma i uvijek ih je lako nabrojati. Najpoznatiji su Salvador Dali, Max Ernst, Joan Miró, Jean Arp, René Magritte. Međutim, teško da bismo u ovom početnom nabrajanju spomenuli neko žensko ime. Ipak, nakon promišljana sjetili bismo se i Fride Kahlo, meksičke slikarice koja je iz temelja promijenila povijest svjetskog slikarstva. Zašto je tomu tako? S vremenom se, pod utjecajem maskuline kulture u kojoj živimo, stvorila izolirana pozicija žena u nadrealističkom slikarstvu. Međutim, žene su stvorile konkretnu i jaku dionicu nadrealizma u 20. stoljeću koja u pogledu kvalitete pojedinačnog opusa može bez problema konkurirati i najpoznatijim muškim imenima.

Autoportreti Gertrude Abercrombie kao način borbe s bolešću

Foto: artsy.net

Gertrude Abercrombie je američka slikarica koja je bila dio čikaške jazz scene u četrdesetim i pedesetim godinama prošloga stoljeća. Divila se Magritteu i njegovoj poznatoj misterioznoj i začudnoj atmosferi na slikama. Većina njenih radova su autoportreti, i u tome se očituje njezina sličnost s Fridom Kahlo. Slikarstvo je Abercrombie služilo kao medij za borbu i oslobađanje od psihičke boli jer se u privatnom životu borila s alkoholizmom i depresijom. Visoke i mršave figure postavljene su u mračan i tajnovit pejzaž, uključujući motive poput mačke, sove ili metle, koji se obično povezuju s vješticama ili čarobnicama.

Anarhizam u nadrealizmu Remedios Varo

Foto: artsy.net

Na slikarstvo Remedios Varo utjecale su filozofske i feminističke postavke. Njezin odgovor na nedovoljnu zastupljenost žena u umjetničkom svijetu je slikanje otuđenih ženskih likova sa specifičnim oblikom glave i bademastim očima, u čemu se mogu iščitati elementi autoportreta. Poznata je po intenzivnoj romantičnoj vezi s francuskim nadrealističkim slikarom Benjaminom Peretom za vrijeme Španjolskog građanskog rata. Njezina slika Ljubavnici poslužila je kao inspiracija za scene u Madonninom spotu za singl Bedtime Story.

Dorothea Tanning kao nadrealistički pandan partneru Maxu Ernstu

Foto: dorotheatanning.org

Dorothea Tanning upoznala je narealista Maxa Ernsta kojega je zaintrigirala njezina slika Rođendan i koju je što prije želio izložiti na izložbi u galeriji The Art of This Century, koju je tada posjedovala njegova žena Peggy Guggenheim. Tanning i Ernst ubrzo su se zaljubili i nastavili ljubavnu vezu u Francuskoj. Bila je samouka slikarica. Međutim, njeno umjetničko oblikovanje nesumnjivo su poduprla druženja s poznatim umjetnicima poput Yvesa Tanguyja, Kay Sage, Henrija Cartier-Bressona i ostalih. Pod utjecajem psihoanalitičke teorije Sigmunda Freuda, i Tanning je istraživala svoje nesvjesno, što je vidljivo u slici Majčinstvo u kojoj žena u dugoj bijeloj haljini drži drži dijete, dok je pod njenim nogama pas s licem drugog djeteta.

Šalica ženske senzualnosti Meret Oppenheim

Foto: khanacademy.org

Široj publici vjerojatno je najpoznatija umjetnica Meret Oppenheim koja je bila jedna od najaktivnijih predstavnica nadrealističkog pokreta u dvadesetima. Dok je većina žena toga vremena igralo ulogu muza muškarcima, Oppenheim je radila nadrealističke skulpture koje se svojom kvalitetom mogu mjeriti s radom bilo kojeg slikara nadrealista. Upravo je odnos muškog i ženskog ono što je prepoznatljivo u njezinom radu jer svakodnevne objekte aranžira na način da aludiraju na žensku seksualnost i istraživanje ženskog identiteta u odnosu na dominantan muški. Razgovor koji je vodila s Pablom Picassom i Dorom Maar u jednom pariškom kafiću inspirirao ju je za njen najpoznatiji rad, šalicu i žličicu prekrivenu krznom gazele. Tim je činom transformirala objekt koji se tradicionalno povezuje s krhkim ženskim identitetom u senzualni predmet sa seksualnom konotacijom.

Kay Sage na tragu metafizičkog slikarstva Giorgija de Chirica

Foto: pinterest.com

Punim imenom Katherine Linn Sage, u umjetničkim krugovima poznatija kao Kay Sage, američka je nadrealistička slikarica i pjesnikinja. Prepoznatljiva je po inkorporiranju arhitektonskih motiva u napuštene i zapuštene pejzaže na tragu metafizičkog slikarstva Giorgija de Chirica. S obzirom na to da nije željela da se njezina umjetnost povezuje isključivo s onom njezina muža Yvesa Tanguyja i interpretira na toj razini, često je odbijala izlagati zajedno s njim.

Rosa Rolanda i prijateljstvo s power coupleom nadrelizma Fridom Kahlo i Diegom Riverom

Foto: pinterest.com

Tijekom kasnih dvadesetih i ranih tridesetih, Rolanda je eksperimentirala s fotogramima, kreirajući serije nadrealističkih autoportreta na koje je nesumnjivo utjecao Man Ray. Njezina nadrealistička platna razlikuju se od platna njezinih kolegica jer uključuju šarene i vibrantne boje s elementima folklora i festivalske scene. Radi i portrete glumica svoga vremena poput Dolores del Rio i Marie Félix. Zanimljivo je i njeno prijateljstvo s najjačim nadrealističkim umjetničkim parom Fridom Kahlo i Diegom Riverom, koji su Rosu i portretirali.

 Leonora Carrington i pokret za oslobođenje žena u Meksiku 

Foto: visualmelt.com

Leonora Carrington također se bavila temom ženskog identiteta i kreativnog procesa u vlastitom slikarstvu. Iako podrijetlom Britanka, živjela je u Meksiku, a ondje je bila zaslužna za osnivanje pokreta oslobođenja žena. U 2015. godini posvećen joj je Google doodle za njen 98. rođendan, a temeljio se na njezinoj najpoznatijoj slici How Doth the Little Crocodile koja je nastala prema Carrollovoj Alisi u zemlji čudesa.

Suvremeni nadrealizam u radu Inke Essenhigh

Foto: inka-essenhigh.com

U kasnim devedesetima, Essenhigh je privukla pozornost kao pripadnica generacije mladih slikarica u New Yorku koja se bavi temama nadrealizma. Njezine snovite vizije uključuju kritike užurbane svakodnevice i urbanog društva u kojemu živimo. U postmodernističkoj maniri, bavi se i reinterpretacijom kapitalnih djela povijesti umjetnosti poput grčkih vaza ili Hokusaijevih morskih pejzaža.

(Visited 233 times, 1 visits today)

Komentari