Istaknuto
17.10.2018.

U rubrici Nova glazba redovito izdvajamo najzanimljivije aktualne singlove i videospotove, a vi birate svog favorita.

16.10.2018.

The Cure, bend koji je u 40 godina dostigao vrh i tu se utaborio, na vlastiti zahtjev nastupa na Exit festivalu.

Film

Ženske snage hrvatske režije poharale Tabor film festival

16.06.2014. Lucija Curavić
Foto: TaborFilmFestival

Foto: TaborFilmFestival

Sa završetkom 12. Tabor film festivala nagradu su zasluženo odnijeli najbolji radovi. Posebno mi je drago vidjeti toliko ženskih imena u još većinski muškom svijetu režiranja, barem na Balkanu.
Za najbolji eksperimantalni film nagrađena je domaća snaga, film Glad redateljice Petre Zlonoge. Odlučila se animacijom, koristeći tehniku olovke i tuša na papiru, tematizirati vječni krug gladi za životom. Glad je ujedno i jedini hrvatski film koji je bio uključen u međunarodnu konkurenciju. Uz njega, film Mrzim te redateljice Lane Kosovac proglašen je najboljim domaćim filmom. Stručni žiri nije dvojio – istakavši svoju impresioniranost glumom, posebno glavne glumice (Klara Naka), te naglasivši kako film poznatu tematiku o djetetu koje proživljava rastavu roditelja priča na posve neuobičajen i nepredvidljiv način, konstatntno iznenađujući i šarmirajući režijom, tijekom fabule i glumcima. Posebna je pohvala žirija u domaćoj konkurenciji dodijeljena filmu Simulacra Ivane Bošnjak i Tomasa Johnsona, u kojem se tehnički briljantno i izrazito kreativno koriste animacija i lutke.

Baka koja pronalazi Polaroid bila je puno zanimljivija od prosječnog hipstera koji drži isti, pa su tako driljivi Portreti Kolumbijca Ivána D. Gaone osvojili Grand Prix. Nagradu publike osvojio je film 5 metara 80 francuskog redatelja Nicolasa Deveauxa (sjajna animacija o žirafama koje izvode skokove na trapezu na jednom bazenu), pobjednički doks bila je Kraljica, a animirani Boles.

(Visited 60 times, 1 visits today)

Komentari