Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Film

Ziher filmolista: Ljetne preporuke Ziherove filmske redakcije

19.07.2016. Filmska redakcijaFoto: waste-your-life-wisely.tumblr.com

Jedna od prvih asocijacija na ljetne filmove vjerojatno je 500 days of summer, primarno zato što u naslovu ima “summer”. Ziherova filmska redakcija potrudila se smisliti nekoliko ljetnih filmova koji možda neće biti prvi filmovi na koje ćete pomisliti, ali svakako u sebi sadržavaju neke vruće ljetne elemente.

Do the Right Thing (1989)

Radnja filma odvija se za vrijeme najtoplijeg dana u godini pa je prva asocijacija ovog filma, dakako, ljeto. Odličan film koji detaljno razlaže svakodnevni život u Brooklynu. Poput afroameričkog Amarcorda, tematizira svakodnevnicu multikulturalnog društva na duhovit, ali i dramski upečatljiv način. Zbog izuzetne vrućine dolaze do izražaja trzavice, posljedice rasne netolerancije, koje kulminiraju ubojstvom.

Friday (1995)

Friday je stonerska komedija s natruhom drame u kojoj je Chris Tucker odglumio svoju prvu glavnu ulogu. Dva prijatelja, Smokey (Tucker) i Craig (Ice Cube) uživaju u ljetu jer je vruće i zbog toga zgodne žene nose malo odjeće. Bez pretjerano razmišljanja, popuše dilerovu travu i pokušavaju pronaći način kako da mu plate 200 dolara do ponoći. U međuvremenu popuše još trave i situacija u getu se zakomplicira.

Le genou de Claire (1970)

Ova francuska drama odvija se za vrijeme praznika, radnja je isprepletena oko fetiša i seksualnih fantazija glavnog lika. Diplomat Jerome (Jean-Claude Brialy) sretne prijateljicu na ljetovalištu koja ga upozna sa svojom mladom kćeri Laurom (Béatrice Romand). Nakon što provedu dan zajedno, Laura mu prizna da je “malo zaljubljena u njega.” Postavlja se pitanje na što je sve spreman požudan muškarac?

La piscina (2012)

„Flegmatični trener plivanja, tinejdžerka kojoj nedostaje noga, dječak s Downovim sindromom, drugi dječak koji ima problema s nogom te jedan s prividno nikakvom nemogućnošću, ali koji odbija govoriti, provode svoj dan na bazenu.“ Sinopsis Bazena prizvat će određena očekivanja u svom potencijalnom gledatelju; kod protagonista ističu se njihove što fizičke, što mentalne nemogućnosti gotovo sugerirajući (uz samo mjesto radnje filma) i nužnost problematiziranja tih svojevrsnih „nedostataka“ i „boljki“ mladih likova. Gotovo da smo automatizmom pozvani da uključimo svoje humane kvalitete i popratne im mehanizme empatije i suosjećanja te dočekamo i prisustvujemo jednom umjetničko-filmskom iskustvu gdje pokušavamo razumjeti živote Drugih.

Beau travail (1999)

Art film o legiji stranaca, Beau travail smješten je u ljeto i poetično prati pripremu vojne jedinice u Africi.  Film počinje scenom vojnika koji mirno stoje dok ih srce nemilosrdno prži. Ta je scena zapravo sjećanje stožernog narednika Galoupa (Denis Lavant) koji trenutno živi u Marseilleu i piše svoje memoare.

Vicky Cristina Barcelona (2008)

Nabijen besprijekornim izvedbama,prvoklasnim dijalozima i lepršavim ritmom,Vicky Christina Barcelona jedan je od najboljih filmova kasne faze neuništivog Woodya Allena. Počiva na jednostavnom narativu. Dvije mlade Amerikanke (Scarlett Johanson i Rebecca Hall),suprotnih karaktera,ljeto odluče provesti u Barceloni gdje ubrzo padaju na šarm temperamentog slikara koji je još uvijek u bliskim odnosima sa svojom neauračunljivom ali prekrasnom bivšom ženom ). Zbog razgledničarskog portreta živopisnih katalonskih ljepota i međusobnih ljubavnih odnosa likova, laik će pomisliti da je riječ o samo još jednoj sladunjavoj holivudskoj romantičnoj komediji no Allenovo djelce tematici ljubavi pristupa grubom oštroumnošću.

The Beach (2000)

Mladi Amerikanac Richard (Leonardo DiCaprio) otputuje u Bangkok u Tajland u potrazi za slobodom i pustolovinom. U kući u kojoj je odsjeo sretne pomalo psihotičnog Britanca koji mu ispriča da postoji usamljena rajska plaža, pravi tropski raj na kojoj je živio s grupom ljudi, ali je zbog unutrašnjih nesuglasica odlučio otići. Richard nedugo nakon toga pronađe kartu koja vodi do navodne plaže. Uzbuđen potencijalnom avanturom, uputi se u potragu.

Dog Day Afternoon (1975)

Pasje vrućine uvijek su povezane s ljetom, a kada jednom ljetnom poslijepodnevu dodate začin u obliku pljačke banke i kriminalne istrage, dobijete rekonstrukciju događaja iz 1972. Zašto je ovo ljetni film? Lumetova lucidna kamera, znoj s čela Al Pacina i napeta dramska situacija na području Brooklyna u kolovozu. Privlačno na više razina.

The Talented Mr. Ripley (1999)

Tom Ripley (Matt Damon) siromašan je mladić koji se trudi preživjeti u Londonu 1950-ih godina. Jednoga mu dana priđe bogati vlasnik brodogradilišta Herbert Greenleaf koji ga zamijeni za prijatelja svojeg sina Dickiea koji je pohađao Princeton. Greenleaf nagovori Ripleyja da otputuje u Italiju i nagovori Dickiea da se vrati u Ameriku. Nakon što stigne u Italiju, Ripley sretne Dickiea i njegovu zaručnicu na plaži, no Dickie se ne namjerava vratiti te Ripleyju predloži jedan potpuno drugačiji plan.

Rear Window (1954)

Rear Window triler je koji je režirao Alfred Hitchcock, a radnja prati profesionalnog fotografa Jeffa (James Stewart) koji je slomio nogu i trenutno je prikovan za invalidska kolica u svojem stanu. Njegov prozor gleda u dvorište i u nekoliko drugih stanova. Vlada velika vrućina pa Jeff špijunira svoje susjede kroz njihove otvorene prozore i balkone (jer da je u svijetu filma uvijek hladno, svi bi balkoni bili pozatvarani pa voajerizam ne bi imao smisla) i tako mu prolaze dani sve dok jednoga dana ne svjedoči ubojstvu.

Y Tu Mama Tambien (2001)

Meksička drama o dva tinejdžera i ženom u kasnim dvadesetima koji krenu na road trip tijekom kojeg se tri putnika intimno upoznaju i koji otkriva ekonomsku i političku realnost Meksika. Film se ne libi prikazati eksplicitne scene i scene konzumacije droge, a zbog vrućine Meksika i vrućine nastale između tri putnika, ovo je pravi ljetni film.

The Descendants (2011)

Matthew King (George Clooney) odvjetnik je u gradu Honolulu na Havajima i vlasnik je velikog posjeda na otoku Kauai. Njegova ga obitelj pokušava nagovoriti da proda zemlju jer su svi, osim Matthewa, prokockali svoje novce.  U međuvremenu mu žena završi u komi, a na njemu je da nastaviti skrbiti za njihove dvije kćeri i ponovo se s njima povezati. Ako ga ako niste do sada gledali, za ljetne vrućine ovaj film je kao ljetna salata – jednostavan, svjež i zadovoljavajuć.

(Visited 359 times, 1 visits today)

Komentari