Istaknuto
13.07.2018.

Uoči koncerta Mayalesa u Muzeju suvremene umjetnosti, sjeo sam s Petrom Beluhanom u jedan kvartovski kafić na Sigečici pa smo porazgovarali o "Simbolu za sunce", trenutnoj postavi benda, ovogodišnjem INmusicu, što to znači biti autentičan na sceni i drugim temama.

02.07.2018.

Prošao je još jedan INmusic festival. Ovo su zaključna razmatranja i komentar Ziherove glazbene redakcije na trinaesti INmusic festival.

Glazba

Ziher playlista: Ljetne numere za bakanalije na plaži

03.07.2015. Jan VukasovićFoto: http://crackityjones77.tumblr.com

Srpanj je stigao, već ste na moru ili kraj neke druge vodene površine po vlastitom izboru. Nećemo vas osuđivati, ali ne znate što biste slušali s društvancem kada krene zabava ili vam je potrebno društvo budući da vam je dojadilo pričati sa samim sobom i bocom Ribara. Za sve koji ste dovoljno sretni da ove vruće dane provoditie u neposrednoj blizini mjesta za kupanje, složili smo playlista ispunjenu pijeskom i soli koja samo čeka da ju upalite.

Kultura izležavanja na plaži prisutna je u svijetu od davnih dana, a isto je tako davnih dana i opjevana pa tako počinjemo s legendarnim surferima i pravim hedonistima, Beach Boysima i njihovom skladbi Surfin Safari. Možda surfanje nije “the only way” za vas stoga nastavimo u sličnom tonu s jednom od najobrađivanijih pjesmama na svijetu, a to je Have Love, Will Travel od The Sonicsa. Sad kad smo se nasurfali, možemo odati počast i onima koji o tome nemaju pojma, poput Maxa (i mene), a svejedno se vole  druškati po plaži – radi se, naravno, o FIDLAR, modernim američkim divljacima i njihovoj Max Can’t Surf. Sve ove veselice su ovdje kako bi vas natjerale da se prestanete ponašati kao morž te da umjesto izležavanja isprobate i još neku aktivnost, poput tulumarenja, ali za razliku od vaših najdražih lokalnih Britanaca, barem uz kvalitetnu glazbu. Sam surf/garage rock žanr danas proživljava veliki procvat u nešto agresivnijem ruhu pa tako u playlisti možete pronaći i bendove poput Wavves te njihove najnovije suradnje s Cloud Nothings, nevjerojatnih manijaka iz Daikaiju, The Drums te ponešto mirnijih ili agresivnijih numera, tek toliko da se nađu za svaku priliku, od laganog pijuckanja Mojitoa u ležaljci do nesuvislog mrmljanja u zoru kada vam je već dosta mora, sebe, društva pa čak i života.

Upravo za potonje prilike se na listi nalaze i pjesme ponešto tmurnijeg ali nipošto manje “plažastog” osjećaja, taman da odmorite na par sati i krenete dalje. Ili se ostanete odmarati jer ste jednostavno podivljali kad ste čuli FIDLAR na listi. Kako god se odlučili opustiti, barem imate soundtrack za to bez da prepuštate zlom Youtubeu da bira umjesto vas jer ste na godišnjem i ne da vam se klikati.

(Visited 179 times, 1 visits today)

Komentari