Istaknuto
13.07.2017.

Osim što Šimek aktivno radi na novim materijalima, publiku će počastiti dvostrukim nastupom na Ferragosto JAM festivalu u Orahovici. Na Izštekanom stageu predstavlja se u solo izdanju, dok će sa svojim matičnim bendom She Loves Pablo nastupiti na glavnoj pozornici kao support metal divovima braći Cavalera, osnivačima čuvene Sepulture. Povodom tih nastupa i novog singla razgovarali s jednim od najboljih vokala hrvatske scene.

09.07.2017.

U skrivenim ambijentima diljem Lijepe naše i ovog nas ljeta čekaju najpoznatiji dramski naslovi, opere i baleti. Provjerite što sve nude Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, Kazalište Ulysses, Riječke ljetne noći, Histrioni i Ljetne noći Teatra Exit.

Glazba

Ziher Playlista: Petak 13.

13.05.2016. Tin ĐudajekFoto: btchflcks.com

Negdje petak, negdje četvrtak, ali koji god dan bio svi se slažu – trinaesti dan mjeseca oduvijek je nosio neku intrinzičnu mističnost koja je u mnogima izazivala komešanje ili čak strah. Ova playlista posvećena je upravo tome, ovakvim osjećajima i ovom notornom datumu. Stoga u našoj najnovijoj playlisti poslušajte između ostalog pjesmu za koju se tvrdi da je zaslužna za najviše samoubojstava na svijetu. Riječ je o pjesmi Gloomy Sunday koja se ovdje našla u izvedbi famozne Billie Holiday. Originalan naziv skladbe je The World Is Ending, a kompoziciju je još 1933. napisao mađarski skladatelj Rezső Seress. Skladba je ubrzo dobila i tekst, a nekoliko godina kasnije, napisan je i tekst na engleskom jeziku koji nema veze ni s nazivom koji je izmislio sam skladatelj niti s mađarskom verzijom pjesme i pjesma se od tada zove Gloomy Sunday. Za najmanje pet stotina samoubojstava tereti se ova pjesma, a za još više tisuća samo se nagađa da je zaslužna. Koliko je velika moć ove pjesme i dalje se samo nagađa, ali strah je definitivno nemjerljiv. To potvrđuje i činjenica da je od 1966. pa sve do 2002. godine pjesma bila zabranjena na BBC-u.

Osim mađarske suicidalne pjesme na playlisti se nalazi i pjesme koje su ‘presudile’ ljudima iz raznih sfera javnoga života. Jedna od tih je i pjesma Neila Younga My, My, Hey, Hey čiji se stihovi nalaze na posljednjem pismu Kurta Cobaina. Osim ovakvih pjesama, na playlisti svoje mjesto zauzimaju i one koje smo se tijekom godina jednostavno navikli povezivati sa strašnim i okultnim poput poznate Bachove Fuge ili uvodne špice X Filesa. Neke pjesme povezane su i s teorijama zavjere, a boljeg primjera od Beatlesa nema. Revolution 9 oduvijek je bila pjesma koja je zbunjivala kritičare jer je bila izrazito eksperimentalna, čak i preeksperimentalna, no što je bilo još i važnije, pjesma nije imala nikakvog smisla. To jest, nije imala dok netko nije pustio pjesmu unatrag dobivši hrpetinu veoma smislenih fraza koje sve redom zazivaju sotonu. Ne znam što da mislim o tome. Još jedna pjesma Beatlesa našla je svoje mjesto na ovoj playlisti, a to je prekrasna stvar Strawberry Fields Forever na čijem kraju teoretičari zavjere čuju ‘I burried Paul‘ što drže i kao najvjerniji dokaz da je Paul još davno preminuo i da ga je zamjenio dvojnik iz Kanade. Za kraj poslušajte legendarne soundtrackove iz kultnih horor filmova i nemojte uživati jer Templari, kada su ih ubijali, sigurno nisu uživali pa nemojte ni vi.

Komentari