Istaknuto
23.02.2017.

Subota, 25.veljače, rezervirana je za jednog od naših najistaknutijih kantautora Nenu Belana koji će jednim posebnim koncertom u maloj dvorani Doma Spotova proslaviti 20. godišnjicu postojanja i djelovanja svog benda Neno Belan & Fiumens. Mi smo porazgovarali s njim pa doznajte što nam je rekao.

21.02.2017.

Zbunjeni ste trenutnom situacijom u HAVC-u? Priredili smo vam vodič kroz sve objave za medije koje se tiču inicijativa Puk'o nam je film i HFAD, Hrvoja Hribara i HAVC-a.

Glazba

Ziher playlista: Priprema za praznik s pokojnom braćom Kennedy

22.10.2016. Valentina SertićFoto: Green Room (2015)/twitter.com

Pokojna braća Kennedy iliti J.F.K. i njegov brat Bobby postali su simbol smrti američkog sna i tako ušli u punk povijest. Legitimaciju im je izradila kalifornijska četvorka predvođena Jellom Biafrom. Sljedeći četvrtak, na koncertu Dead Kennedysa u Boogaloou možete vidjeti ostatke te velike povijesti. Za početak, preporučila bih da pogledate kratki intervju u kojemu veliki Biafra kaže više-manje sve što trebate znati o tome zašto on ne dolazi u Zagreb i zašto bi punk na neki način trebao umrijeti.

Da, punk treba umrijeti da bi se ponovno rodio. Ipak, do toga će teško doći jer punk uvijek imamo u nekome obliku. Ova Ziher playlista nema ambiciju dokazati da je tomu tako kroz neki presjek. Ona je ovdje kako bi se vi imali uz što zagrijati za ovaj veliki punk koncert na kojemu kao predgrupe nastupaju londonska feministička post hardcore atrakcija Petrol Girls, Pogreb X iz Vinkovaca, Vox Populi iz Beograda i domaći Eksodus. Na playlisti ćete uz nekoliko planetarno značajnih proto/HC-pankera naći i domaće poput Problema, Termita i Patarena.

Für immer Punk

Ako želite temeljitiju pripremu, prije koncerta možete pogledati i dobar film. O punku je snimljeno nekoliko odličnih dokumentaraca, ali malo je dobrih horrora u kojima su protagonisti članovi punk benda. Jedan od njih zasigurno je Green Room iz 2015. Redatelj Jeremy Saulnier potrudio se da od lažnog punk benda The Ain’t Rights stvori što stvarniji te ih u mračnoj atmosferi zabačenog bara suprotstavi grupi neo-nacista koju predvodi kapetan Jean-Luc Picard, Patrick Stewart. Prva pjesma koju izvode u baru punom skinjara je upravo obrada pjesme Nazi Punks Fuck Off Dead Kennedysa.

P.S. Ako ne idete na koncert, playlista može poslužiti i za pospremanje stana te druge subverzivne aktivnosti.

Komentari