Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Glazba

Ziher playlista: Službeni broj 1 na UK chart na današnji dan

09.09.2016. Helena KezerićFoto: Facebook.com/beatlestimeless

Ziher playlista ovog petka vraća nas godinu po godinu unatrag sve do udaljene 1953. Palo mi je na pamet zaviriti u arhive UK Official Charts, a sve kako bi vas uputila što se kroz godine početkom rujna vrtjelo na europskim radio postajama. Službeni singlovi koji su 9. rujna bili broj 1 od 1953. do danas složit će šarenu lepezu hitova i odraz glazbenih trendova, malih revolucija, rekorda i novih zvukova koji su punili radio postaje diljem Europe, ali i svijeta.

Nije ovo samo još jedno prisjećanje i obično putovanje kroz glazbene žanrove koje su njegovali i slušali roditelji i bake i djedovi mlađih generacija. Mnoge od ovih pjesama otkrit ćete i obožavati, nekih ćete se prisjetiti i vezati ih uz predivne uspomene, a možda će vam se učiniti kako je zadnjih desetak godina sve poprimilo potpuno drugačiju zvučnu kulisu.

Glazbeno putovanje kroz žanrove i razvoj hitova

Iskreno se ne prepoznajem i ne osjećam pjesme od 2006. na dalje. Seksi leđa Justina Timbelakea, pa Sean Kingston koji proklinje sve lijepe djevojke, Katy Perry koja je poljubila djevojku i ostali hitići. Bliža sam Doris Day koja je šest tjedana za redom 1856. vladala UK top listom. Godinu kasnije u ovo doba Paul Anka opjevavao je Dianu. U 1960. se početkom rujna ludovalo uz Shadows i kultnu Apache. Od sredine šezdesetih do sedamdesetih Roling Stones, The Beatles, Bee Gees i Zager & Evans zabavljali su široke mase svojim vjeroispovjestima i proročanstvima. 1961. donosi simpatičan trenutak pjesmom Johna Leytona Johnny Remember Me, naime sljedeće godine početkom rujna Frank Ifield kao da odgovara I Remember You.

ABBA 1976. u mom srcu nosi pobjedu početka rujna, ali i ove playliste pjesmom Dancing Queen. Ovdje se radi o nečem sasvim osobnom jer mi svakog puta bude malo iznenađenje koliko lijepih uspomena me veže uz tu pjesmu. The Jam nas uvode u osamdesete, a nakon njih početkom rujna kraljuju Soft Cell, Survivor, UB40, Stevie Wonder i Rick Astley. Black Box 1989. najavljuje doba zlatnog dancea. Sad kad smo vas koliko toliko navukli, ostanite s nama do kraja playliste i otkrijte tko je iz godine u godinu početkom rujna bio najslušaniji izvođač u Europi, tko je koga semplirao, manje ili više uspješno kopirao i prerađivao.

Ugodan vam petak želi Ziherov tim uz ovo šareno glazbeno putovanje bilo da ga provodite spremajući se za izlazak, heklajući, pripremajući romantičnu večeru, odbrojavajući sate do završetka smjene ili dozivajući mačku s balkona.

Komentari