Istaknuto
07.01.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Zašto je važno biti član jedne ili više sekcija KSET-a detaljnije možete pročitati u knjizi, a mi smo za vas pripremili 9 zanimljivosti koje se kriju na stranicama punim bisera i zanimljivosti te brojnim fotografijama koje nas tjeraju da poželimo da smo živjeli u vrijeme naših roditelja, ali i da sami stvaramo svoje uspomene u KSET-u.

03.01.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Za početak 2019. godine prisjetit ćemo se domaćih albuma koji su po mišljenju glazbene redakcije obilježili godinu iza nas.

Glazba

Ziher playlista: Soundtrack za prvomajsko odmaranje s komadom pršuta na čelu

01.05.2015. Helena KezerićFoto: Helena Kezerić/Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Došao je i taj dan kada Hrvati obaraju rekorde u roštiljanju. Političari se hvale statistikom (koja nam navodno ide u prilog), žene/majke/kraljice ovogodišnji Praznik rada slave radno – a ostatak je svjetine sretan jer 1. Maj nije pao na nedjelju. Oni koji ne peku roštilj pohode mjesta gdje se sprema besplatan grah. Sunce se sakrilo – baš kako je i Molekula najavio – pa umjesto suncobrana, kišobrani i kabanice stoje u pripravnosti. Povodom ovog datuma, pripremili smo playlistu koja čini savršen par s gemištom te budi lijenost i smijeh u svakome od vas.

Prema službenim izvodima, prvi puta od početka krize, broj nezaposlenih uoči Praznika rada smanjen je ispod 300 tisuća. Oprost duga, smanjenje poreznog opterećenja, zaštita prezaduženih građana u švicarcima te čvrsti stav protiv rezanja mirovina dokaz je da za hrvatske radnice i radnike brine Zoran Milanović. Ispričavam se što sam vas ovim rečenicama natjerala da prisilno zaustavite dizanje želuca i susret s ručkom u neprepoznatljivom obliku, nećemo više o našim lopov… Pardon, političarima. Oprostite, ali što se to točno danas slavi?

Foto: facebook.com/TheSaltLickBBQ

Foto: facebook.com/TheSaltLickBBQ

Naime, danas je međunarodni praznik rada, prilikom kojeg odajemo počast osmorici radnika koji su na današnji dan davne 1886. u Čikaškim velikim prosvjedima osuđeni na smrt. Mnogi su tog dana u sukobima s policijom i izgubili svoje živote. Do 2001. godine je u našoj lijepoj domovini Praznik rada nosio ime Blagdan rada. Do promjene je došlo jer se imenicom blagdan ipak povezuju vjerski događaji. Praznik rada je ujedno jedini neradni praznik u Republici Hrvatskoj, a ime Prvi maj povlači naziv iz naše bivše Juge. Pa zašto onda baš crveni karanfili?

Inače, karanfil je biljka zeljaste stabljike – originalno ljubičaste boje – no poznati su crveni, bijeli i žuti kultivari ili, za obične smrtnike razumljiviji naziv, sorta. Karanfili su sunčane biljke pa ako poželite svoj vrt ukrasiti baš njima, potrebno im je prozračno, neutralno ili blago kiselo tlo bez sjene. Kao i brojna druga cvijeća, karanfili obiluju simbolikom, no ona koja nas zanima, je povezana s radničkim pokretima na području jugoistočne Europe, Austrije i Italije. Karanfil je također simbol Majčinog dana, zeleni karanfil se nosi povodom Dana svetog Patrika, dok je početkom 20. stoljeća simbolizirao i homoseksualnost.

S kiticom karanfila ili ne – tako je kako, zapeli smo tu gdje jesmo, ne preostaje nam ništa drugo nego se na ovaj dan odati neumjerenosti u jelu i piću uz loš radijski program ili pjesme, one koje potiču ono najbolje u nama: penjanje na stol u stilu Mladena Grdovića. Uzeli smo u obzir sve prelijepe regije, ima tu i Istre, kajkavskih popevki, dalmatinskih veselica i univerzalnih himni lijenim danima. Imamo Mišu, oba Alena, Tomislava Ivčića, Mladena Grdovića i Škoru. Gdje su karanfili, tu je i Nives Celzijus, a gdje su cvijeća kite, tu i Mejaši zazivaju svoju Anu. Nismo skroz poludjeli, samo smo sve to presjekli s Dorisinim Srdelama, Tutti Fruttijem, Dječacima i TBF-om, jer zašto ne. Vama predlažemo da glavobolju izliječite oblozima domaćeg pršuta i laganim gembačem, jer ipak – klin se klinom izbija.

 

(Visited 149 times, 1 visits today)

Komentari