Istaknuto
20.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi glasanjem odaberite svog favorita.

18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U veljači su nam kroz player prolazili Šumovi protiv Valova, Paul The Walrus, Stephany Stefan, Crvi, Akademija, Die Zoone, S kim ja radim i Kojoti.

Glazba

Ziher playlista za susjede iz pakla

20.04.2018. Helena KezerićFoto: Filmovi.hr/Fine mrtve djevojke
Vrijeme čitanja: 2 minute

Jeste li barem jednom u životu imali problema sa susjedima za koje ste ponekad pomislili kao da su na ovaj svijet došli ravno iz pakla? Ako niste, sretni ste i trebate to dodatno cijeniti. Ako ste se pronašli u postavljenom pitanju, ovotjedno izdanje Ziherove playliste je za vas i vaše susjede – one iz pakla.

Ako se pitate kako mi je na ovako lijep dan pala na pamet ideja da ovotjednu Ziherovu playlistu posvetim susjedima iz pakla, odgovor se nalazi u filmovima koje sam gledala zadnjih par mjeseci, a koji su me sablaznili vrlo vjerno dočaranim likovima najgorih mogućih susjeda koje bih si ja mogla zamisliti.

Tema je bliska svima nama jer susjedi su neizbježna stvar, osim ako živite sami u nekoj predivnoj prirodi izolirani od interakcije s ljudima. Većina nas, pogotovo u Lijepoj Našoj, ipak živi okružena susjedima svih mogućih prilika i neprilika. Moja osobna sreća je ta da su moji trenutni susjedi predivni, a i ne viđam ih skoro nikad, osim što svake nedjelje točno u 9:00 susjeda iznad tuče meso za ručak. To čak i nije tako strašno kada znate da joj je to jedini žuti karton u zadnje dvije godine zajedničkog sustanarstva. Neka sreća me krasi da jednom kad zaspim, spavam k’o top pa često tu buku prespavam. To ne mogu reći moje cimerice, zbog čega najiskrenije suosjećam. Put do mog osobnog mira u slobodno vrijeme bio je trnovit i dug. Ovu playlistu posvetit ću svim lošim susjedima ovog svijeta koji ovo neće ni vidjeti.

Kad je riječ o pjesmama kojima možete izluditi susjede koji su to zaslužili, nema nekog univerzalnog recepta. Trebate proučiti svog neprijatelja. Meni osobno bi nezamisliva kazna bila da mi netko vrti Thompsona cijelu večer, ali s tim budite oprezni jer bi se nekom od vaših susjeda iz pakla moglo to i svidjeti. Mislim da je nešto žešće ili totalno uvrnuto uvijek dobar recept za kvalitetnu iritaciju. Ovotjedna playlista sadržava neke od bisera iritacije za uskogrudnu publiku koja zabada nos tamo gdje mu nije mjesto. Da se razumijemo, ne smatram ovu glazbu ni najmanje lošom, ali i vi i ja znamo jako dobro da postoji određen soj ljudi koji imaju kapacitet za biti susjed iz pakla, a koji ove pjesme neće moći smisliti.

Svašta mi pada na pamet od pjesama koje mogu odvaliti volumen, a da pritom potencijalnog susjeda iz pakla malo ‘kaznim’. Prvo bih vjerojatno stavila neke gajde da dreče, ali to bi i meni samoj bilo iritantno pa tu ni ja ne bih dugo izdržala. Možda deset sati neprekidnog loopa epic sax guya? Ako mogu razmišljati u smjeru da sastavim playlistu pjesama u kojima ja uživam, a moji potencijalni susjedi iz pakla baš i ne, ovako nekako bi to kod mene izgledalo. Profesorica latinskog nas je u srednjoj učila da različitost veseli pa malo dobrog starog Ultravoxa dok još nisu znali za sintiće, nakon toga Rammstein, Black Flag, Brut, Portishead, Hamferð pa tema iz Mortal Kombata, ruski trap uz Tatarku, malo Lorna – zapravo poslušajte sami.

Red svega po malo za opernu pjevačicu kojoj ne ide baš najbolje u osam ujutro, a ti si radio noćnu, za susjedu koja vjeruje samo u crnu i bijelu magiju i ne voli tuđe mačke, za gospodina koji svoju djecu kažnjava na način da ih zatvori na tavan pa slušaš tu dernjavu, za susjede koji prisluškuju pred vratima, za susjede koji te optužuju da si im zaštopao odvode, za one susjede koji ti zovu policiju iako nisi ti izvor buke i tako u nedogled. Sretan vam petak uz poprilično dobru, ali šaroliku playlistu. Slobodno pojačajte taj volumen.

(Visited 147 times, 3 visits today)

Komentari