Istaknuto
14.06.2018.

Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić već 70 godina djeluje u okviru istoimenog studentskog kulturno umjetničkog društva kao jedan od najboljih i najslavnijih hrvatskih folklornih ansambala. Okruglu obljetnicu proslavili su odličnim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

10.06.2018.

Uoči Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, a nekoliko dana nakon presude Zdravku Mamiću, pjesma "Nogomet" Pips, Chips & Videoclipsa ponovno postaje iznimno aktualan društveni komentar. Kako je Ripper 1998. u žar zbivanja smjestio u suštini antinogometnu pjesmu, to se ne susreće često.

Glazba

Ziher playlista Vol. XLI: Zagrijavanje za koncert Marka Lanegana

27.02.2015. Nikolina Lončar
Foto: facebook.com/zedno.uho

Foto: facebook.com/zedno.uho

Večeras u Laubi, kući za ljude i umjetnost, nastupa najdublji vokal s nekadašnje grungerske scene Seattlea. Radi se, naravno, o koncertu Marka Lanegana koji će, kako se čini, rasprodati i svoj treći samostalni zagrebački koncert u nizu.

Lanegan je, osim svojih samostalnih koncerata, održao i gostovanje na koncertu sastava The Twilight Singers 2009. godine u Pauku, a tri godine kasnije se vratio u tu istu dvoranu kako bi se nakon najuspješnijeg albuma “Blues Funeral” predstavio našoj publici.  Uslijedio je i koncert u Kinu SC gdje smo u nastupu Marka Lanegana uživali sjedeći, kao na kakvoj opernoj izvedbi ili u kazalištu gdje se na pozornici rasipala njegova pjesmarica iz mračno-poetične radionice.

Ovaj put dolazi kako bi predstavio najnoviji album “Phantom Radio”, deveti diskografski uradak iz vlastitog tmurnog opusa na kojem se poigrao s primjesama elektronike, post-punka, ali i urbane svježine. Radi se o kolekciji od deset međusobno raznolikih numera gdje Lanegan manevrira između kojekakvih žanrova, kao što su primjerice sanjivi dream pop ili pak euforični gospel. Međutim, jaz između stilske heterogenosti i dalje uspješno prevladava njegov prepoznatljiv glas koji uspješno sintetizira cijelo izdanje u jednu smislenu cjelinu, a više o ovom albumu možete pročitati u recenziji.

Prema službenoj satnici koncerta saznajemo da će se ulaz otvoriti u 20:00 sati, dok će u 21:00 na pozornicu stati prva predgrupa, odnosno sastav Faye Dunaways. Nakon njih u 20:40 Laubu zauzima goth-folk kantautor i Markov suradnik Duke Garwood, a nastup zvijezde večeri počinje u 22:30. Karte će, ako ih uopće bude bilo, na ulazu koštati 150 kn.

Mi smo vam kao propisnu uvertiru za ovaj koncert priredili playlistu uspješnica iz samostalne karijere ovog virtuoznog pjevača kojeg, pomalo nespretno, nazivaju novim Tomom Waitsom, a možete pronaći i pjesme njegovog prethodnog benda Screaming Trees kojima ponekad razveseli i starije fanove. U svakom slučaju, spremili smo vam popis pjesama prema najnovijim koncertnim set-listama koje stignete poslušati uz kavu i zagrijati se dok čekate večerašnju svirku, ili se barem upoznati s opusom ako se još uvijek niste previše posvetili preslušavanju gospodina Marka Lanegana.

(Visited 51 times, 1 visits today)

Komentari