Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Glazba

Ziher playlista Vol. XLIV: Ultimativni spas u zadnji čas

20.03.2015. Helena KezerićVrijeme čitanja: 3 minute
Foto: Helena Kezerić/Ziher.hr

Foto: Helena Kezerić/Ziher.hr

Petak je otvorio svoja velika, teška drvena vrata i poziva Vikend u goste. Većini normalne svjetine petak je poziv na veselje, dan za metak, najljepši uvod u dva dana krša i loma na najbolji mogući način. Meni je to najčešće poziv na ruganje zbog svega što se svakog petka iščekivalo i radilo, a sada se više ne može. Sada više nije ni bitno. Sada je jedan od mnogih u jednom od nebrojenih. Na prvi pogled, prevladat će sivilo, no ne predajem se samo tako. Uvijek imam s kim popiti pivo, a sivilo brišem tako da sama dodam boje. Ponekad boju čini osmijeh nepoznatog lica u prolazu, a ponekad pjesma lišća na vjetru. Zapravo je zaista jednostavno tako tmuran dan učiniti lijepim.

Tajna ljepote je u tome da se ona krije u svemu oko nas. Na nama je samo da ju prepoznamo. Nije bez veze izreka da je ljepota u oku promatrača. Čini se kao totalni klišej shit, možda nekome i je, ali meni je to način na koji gledam svijet otkad znam za sebe. Možda je za to kriv Prepuštovečki zrak, možda baka koja svoj optimizam nije izgubila dok ju je školovao život. Možda je tome pridonio tata, koji je u nekim periodima radio i tri posla odjednom, a svejedno je imao vremena nasmijati svoje dvije male harambaše prije spavanja.

Foto: Helena Kezerić/Ziher.hr

Foto: Helena Kezerić/Ziher.hr

Ponekad mi se čini da, dok izgovaram trivijalne stvari, pričam jezikom nerazumljivim okolini u kojoj se nalazim. Ovo nije zakašnjeli pubertetski emocionalni ispad, niti pms doba mjeseca, zaista vam iskreno govorim, velik broj ljudi me ne razumije ili barem ne sluša na pravi način. Sve je to zapravo u redu jer svi smo različiti i po nekoj općoj ljudskoj filozofiji prihvaćamo se međusobno s ljepotom svih svojih različitosti. U teoriji da, ali u praksi ne. Zato možda netko neće razumjeti kako ja ljepotu nalazim čak i tamo gdje je naizgled nema.

Ovdje smo zbog petka i playliste, koju ću mu s velikom slobodom pridružiti. Dan u tjednu, koji će samim time što je petak, zbog određenih okolnosti, u mojim očima imati negativan predznak. Protiv nekih stvari se ne mogu boriti, ali mogu ih u hodu okrenuti u svoju korist. Protiv negativnosti i rutine se borim od ranog jutra, naoružana s beskonačno mnogo osmijeha. Na putu do posla upijam ljepotu bršljana, koji je zazelenio zid s desne strane ulice, brojim nakrivljene drvene stepenice, promatram prozore u potkrovljima. Uživam u zrakama sunca koje bojaju moju kosu u ljubičasto.

Foto: Helena Kezerić/Ziher.hr

Foto: Helena Kezerić/Ziher.hr

Glazba je moje tajno oružje, iako koliko sam se do sada već raspisala o njoj, ona je sve, samo ne tajno oružje. Glazba će uskočiti u trenutku kada izgubim inspiraciju za pronalaženjem sitnica koje me vesele, ona će biti ljepota koju tražim. Playlista koju sam pripremila ovog petka veoma je šarolika. Svojevrstan je čušpajz glazbenih hitova, zaborava, nikad suđenih uspješnica i novih nada. U sve sam te pjesme na putu do ovdje sakrila sve ono što mi je potrebno, da s veseljem dočekam kraj teškog dana, bio to ovaj petak ili neki drugi dan u tjednu.

Uživajte u zvonkim zvucima i milim glasovima Haimica, Ariane Grande, Lane Del Ray, Kieszae, Womack & Womacka, neka vas Calexico očara zavodljivim notama, a Keane, Interpol, Goo Goo Dolls i William Pitt prisjete na pjesme koje dugo niste čuli. Lenny Kravitz, Alkaline Trio i Arctic Monkeysi će se pobrinuti za nešto dinamičniji tempo, dok će vas Fleetwood Mac, Extreme i Fabrizio De Andre sjetiti na neke starije hitove. Ako se pitate kako će svi ovi izvođači funkcionirati u jednoj playlisti, predlažem da, slušajući ju, zamislite da ste okrenuli najdražu radio postaju koja ne prekida glazbeni program reklamama novog praška za pranje rublja, glupastim monolozima o aktualnim političkim zavrzlamama ili pozivima želja i pozdrava rođacima u Štučkovini. Plovite sigurno na imaginarnim radio valovima dobre glazbe.

(Visited 106 times, 1 visits today)

Komentari