Istaknuto
24.04.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute Svake srijede izdvajamo najzanimljivije domaće i regionalne singlove, a na vama je da odaberete svog favorita. Bacite uho i na našu preporuku stranih noviteta.

22.04.2019.

Vrijeme čitanja: 6 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U ožujku su nam kroz player prolazili Porto Morto, Pseća plaža, Killed a Fox, The Sepia Sisters, Bakterije, FNC Diverzant, Trophy Jump, From Another Mother i Svemir.

Glazba

Ziher playlista vol. XLVI: Ex-yu bunaruše

03.04.2015. Helena KezerićVrijeme čitanja: 3 minute
Foto: Helena Kezerić/Ziher.hr

Foto: Helena Kezerić/Ziher.hr

Petak poklanja sunce na mahove, što mi daje za pravo da ga još malo ukrasim glazbom. Svatko od nas fasciniran je određenim glazbenim periodom. Strane osamdesete su me osvojile na prvu, ali što je s našima? Kad kažem naše, mislim na prostor Jugoslavije, sukladno s prilikama vremena. E pa, imali smo i mi izvođača za fasciniranje i obožavanje. Novo izdanje Ziherove playliste sadrži neke od njih, a za ostatak vrlo vjerojatno niste ni znali da postoje.

Poznata sam kao veliki ljubitelj osamdesetih, kako stranih, tako i naših. Težak pothvat bio bi raditi playlistu najdražih stranih pjesama iz osamdesetih, stoga sam se odlučila na nešto lakšu opciju, a to su jugoslavenske bunaruše. Bunaruše zato što svi znamo najveće hitove Haustora, Filma, VIS Idola, Ekatarine Velike, Azre, Aerodroma, Regate, Fita i mora ostalih, koje nema smisla da nabrajam, sigurno ću nekoga slučajno izostaviti. Dotakla sam se baš bunaruša jer osamdesete su, osim trajnih frizura i košulja na čudne kragne i volane, imale i zanimljivih izvođača sa pametnim, zabavnim, a i danas aktualnim tekstovima. Tko je od vas čuo za Rezonansu, Belo Belo, Asku, Max & Intro, Oskarovu Fobiju ili Hladnu Braću? Šaroliku playlistu sam ipak presjekla poznatijim izvođačima, da se ne osjećate potpuno loše jer vam ni jedna od pjesama nije poznata. Tako ćete na playlisti između ostalih moći pronaći i Videosex, Denis & Denis, Mirzino Jato, Stidljivu Ljubičicu, VIS Idole, Xeniu, Zanu, Olivera Mandića i Leb i Sol.

Foto: Facebook.com Edit: Helena Kezerić/Ziher.hr

Foto: Facebook.com
Edit: Helena Kezerić/Ziher.hr

U playlistu, koju pred vas serviram ovog petka, ubrojila sam i poneku osobnu pobjedu od pjesme. Možda nikad neću moći objasniti zašto me stihovi ljubi me na Ibici, mazi me na Korzici toliko vesele, iako nikad nisam posjetila spomenute destinacije; nitko nikad neće znati tko je rekao da me Šizika Lakih Pingvina savršeno opisuje, zašto na torti nikad nije pisalo ‘super super Marko’ i s kime dijelim fascinaciju Mirzinim Jatom. Sve su to sitnice, koje mi krase hodnike sjećanja. U sve što radim upletem dio sebe, do sada ste mogli zaključiti da ni sa ovom playlistom nije bilo drugačije. Svakoj od pjesama pridružila sam lice ili događaj. Najdraže ljude i momente veselja sam sakrila u pjesmin džep i to je samo moje. Vama bi za početak moglo biti zanimljvo primijetiti tko je bio inspiriran grupom Madness, a tko je pokušao isfurati Boney M spiku na Balkanu. Tražite li odgovore na neka životna pitanja u pjesmi, ili vam jednostavno treba neki znak da se pokrenete, na dobroj ste adresi, samo će vas ponuđeni odgovori, poput putokaza, usmjeriti na neočekivane puteve.

Jedni vole da duvaju, doduše u saksofon, dok su se drugi, poput našeg Bojana, na blic tretman sa nježnijim spolom odlučili u kupatilu – kupatilo je shvatilo. Cice Mace su na moderan način opjevale narodnog junaka Marka, a ako vam nedostaje lajna za prekid dosadne afere, poslužite se Rezonansinom kao izgovorom jer nitko pored sebe ne želi srce hladno kao digitron. Playlista započinje Hladnom Braćom, a završava grupom Braća. Time sam ovu glazbenu priču zaokružila alfom i omegom ex-yu bunaruša. Nasmijte se strancima u prolazu, obucite nešto šareno, kupite kaktus, nazovite baku i recite joj da vam nedostaje, isplanirajte veseli vikend i prejedite se bez grižnje savjesti. Neka vas u svemu tome prati naša playlista.

(Visited 184 times, 1 visits today)

Komentari