Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Glazba

Ziher playlista za Oscara Wildea i dobro društvo s dna kace

06.04.2018. Valentina SertićFoto: theparisreview.org

Na današnji dan prije 123 godine uhićen je Oscar Wilde. Ovaj je pisac irske krvi i engleskog srca široj javnosti poznat po tri stvari. Prva je lik Doriana Graya, poročnog starca koji živi u tijelu nevinog mladića, druga su njegove britke dosjetke koje ćete povremeno zateći na virtualnim zidovima ljubitelja aforizama, a treća je njegova homoseksualnost i skandal koji ju prati.

“A best friend to your ear of true said I was guilty of sin”

Uhićenje koje se dogodilo 6. travnja 1895. za tu istu površnu javnost postalo je kraj priče o Oscaru Wildeu. Za njih je izgubljena parnica za klevetu bila potvrda konačne propasti nekoć velikog čovjeka i uma. No najljepši je dio Wildeovog stvaralaštva sačuvan za one koji ga kao autora pokušavaju razumjeti upravo kroz prizmu njegove vlastite biografije te poniženja i osamljenosti koju je pred sam kraj života iskusio.

Prije nego mu je podignut laskavi nadgrobni spomenik na pariškom groblju Père-Lachaise, na grobu označenom križem pisalo je njegovo ime i stih iz Knjige o Jobu, Verbis meis addere nihil audebant et super illos stillebat eloquium meum. U tom je kontekstu, “Na riječi mi ne bi ništa dometali i besjede su mi daždile po njima” (Job 29, 22) sažeta povijest svakoga čovjeka kojega je progutala velika slika, pa tako i Oscara Wildea. Moje je književna preporuka “De Profundis”, ukoričena ispovijest u obliku pisma koje je svome ljubavniku pisao Oscar Wilde u zatvoru. Što se tiče glazbe, ostavljam vam nešto sasvim drugo.

Sa dna kace, posljednji najbolji izbor

Ovotjedna Ziherova playlista nimalo ne podsjeća na tužnu baladu o zatvorenicima, ali ipak je o njima. Njezini su protagonisti žene i muškarci nalik na one s kojima je Oscar Wilde dijelio svoju muku. Njemu, koji je život proveo u visokom društvu, zatvor nikako nije bio ugodno iskustvo. Ipak, poezija koja je ispisana u ovim murder baladama, ironičnim opisima sudnice i zatvorskog dvorišta te nekoliko čeznutljivih pogleda kroz prozor, ima snagu da i takve sudbine učini podnošljivijima. Kao i uvijek, umjetnost je ovdje da nas održi zdravima.

Ako i vas neka strana sila drži poniznima unutar betonskih zidova, oslobodite se uz pjesme društva s dna kace. Taj je izraz u našem jeziku, srećom, dvoznačan. Dno kace katkad čuva najbolje od cijelog sadržaja kace, a ponekad je riječ o ostacima, onom što se vadi kada se više nema što izvaditi. Kako god mi ovo jezično blago shvatili, činjenica je da na putu prema dolje uvijek naletimo na neke dobre ljude.

(Visited 30 times, 4 visits today)

Komentari