Istaknuto
21.05.2017.

Grupa sušačkih gimnazijalaca i njihovih profesora nakon popodnevne smjene već niz godina ostaje u školi i na izbornoj nastavi priprema kazališne predstave. U vremenu kada je teško biti profesor, oni svojim učenicima usađuju ljubav prema kazalištu i time odgajaju, ako ne buduće glumce, onda zasigurno obrazovane i aktivne gledatelje.

18.05.2017.

Tjedan suvremenog plesa je tijekom protekle 34 godine postojanja prezentirao preko 800 renomiranih svjetskih umjetnika te producirao 80-ak premijernih izvedbi domaćih autora, proizvevši tako nekoliko generacija hrvatskih koreografa i plesača.

Glazba

Ziher playlista: Zvukovi uz koje se mozak pretvara u žvaku

17.07.2015. Helena KezerićFoto: Helena Kezeric/Ziher.hr

Sunce. Stranac i sunce. Zrnca pijeska u uzavreloj pustinji i sunce. Beskonačno dugi koraci ka predalekom obzoru. Trganje za komadić sjene i beskrajna žudnja za šalicom vjetra u poslijepodnevnoj kavi. To su opisi dana što su se nanizali za nama, a i onih koji su pred nama. Tako ih ja vidim.

Vreli dani podsjetili su me na to da svatko od nas žudi za svojom malom zelenom oazom uz bistri pogled rijeke što se kroz nju tiho šulja. Jednima je to zaista mjesto, daleko i sakriveno, dok drugi svoju oazu pronalaze u osmjehu ili riječima vezanim za zapešće lijeve ruke.

Foto: Helena Kezeric/Ziher.hr

Foto: Helena Kezeric/Ziher.hr

Ispričala bi se za loše poetične momente poviše, no problematiku sam ipak odlučila skrenuti na vrućine. Sad kad je najdraži prognostičar Molekula nagovijestio dane vrtoglavo visokih temperatura, vrijeme je da učinimo nešto po pitanju glazbe koja će pridonijeti tromom izležavanju u najhladnijoj prostoriji u vašem domu. Neka vas zvuci Ziherove playliste inspiriraju dok budite kreativnost smišljajući nove načine kako se rashladiti i pobijediti teške sparine. Ubrojila bi se u skupinu onih koji svoja predvečerja provode kontemplirajući o životu pred otvorenim frižiderom, rastapaju se u malenom potkrovlju buljeći u narančaste zavjese ili umiru dok bosonogi kupe presušeni veš sa sušilice užarenog balkonskog betona. Sve to možete i vi raditi uz ovotjedno izdanje Ziherove playliste, a i ne morate.

Sparina me uništava i pretvara u lijenu hodajuću lokvu negodovanja. Još jednom glazba je moj jedini spas. Tu na red pozivam Portishead, Tori Amos, Rhye, opskurnu Chelsea Wolfe, koja je jedina mračna točka ovog čušpajza za rastapanje mozga u žvakaću gumu na dnu Radićeve u trenutku kada vam se golub zaleti u glavu, a smrtno se bojite ptica. Pridružit će im se i Zola Jesus, SZA, Jamie xx, Tei Shi i Foxes, a ne bi hipsterluk bio hipsterluk da nije Grimes prisutna u gomili. Fka Twigs, inc., BANKS, The Weeknd i kompanija potpisuju se kao must have, a Naadyn, Branko i šačica nepoznatijih imena poput Olivver The Kida, Moderata, Sun Glittersa i Son Luxa potpisat će završne note ovotjedne Ziherove playliste za mučenike po sunčevim isijavanjima.

 

 

Komentari