Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Glazba

Ziher playlista: Brzo, počinje serija

01.04.2016. Helena KezerićFoto: Facebook.com/BlackadderFanpage
Vrijeme čitanja: 3 minute

Kako je prošlotjedno izdanje Ziherove playliste uplelo svoje prste u film, ostat ćemo još malo na tom terenu. Ovog tjedna donosimo playlistu koja će sjediniti neke manje ili više popularne serije na jedno mjesto i prizvati brojna lijepa sjećanja. Tako je, ciljamo na pjesme koje su najavljivale nove nastavke najdražih nam teen, krimi i ostalih serija, a zalomila se i pokoja raskošna sapunjara.

Znam što ćete reći. Pa što nije to već bilo prije dva tjedna? Zamislite me kako kažiprstom vrtim po zraku teatralno izgovarajući: ‘A ne ne!’ Ovom playlistom ulazimo u detaljniji pregled serija koje je televizijski program nudio tijekom devedesetih i početka dvijetisućitih godina. Prizivamo običaje i one male tradicije, slatke svakodnevne rutine koje su se strogo poštivale na sam zvuk početka najdraže nam serije. Bilo da se radilo o dnevnim ili tjednim nastavcima, u tih četrdesetak minuta do sat vremena cijeli svijet bi stao. Ne bi se odgovaralo na pozive, kuhanje se do tada ili trebalo završiti ili se nesretna rajnglica s juhom stavljala sa strane. Reklame nisu bile toliko dugačke da bi za vrijeme promidžbenog predaha stigli isprazniti mjehur. Trpjelo se.

Osobni favorit uvijek mi je bila Crna Guja. Pobijedila je ispred Seinfelda samo zato što sam završne špice ekspresno brzo naučila napamet i svojim vrlo neugodnim pjevanjem ubijala sestre u pojam. Ta nesretna dva ljeta za vrijeme kojih je Hrvatska Televizija na Drugom reprizirala drugu sezonu Crne Guje Anjina, Dajanina i Monikina svakodnevica bile su ispunjene mojim kriještanjem. Lagala bih kad bi rekla da mi je žao što sam njihova snena ljetna maštanja nasilno prekidala svojim kriminalno lošim imitacijama završne špice svake od epizoda. Talent sam za iziritirati samo takav bila i ostala.

Osim što ovim prisjećanjima postajem svjesna bezbrižnosti koja je vladala u tinejdžerskim danima, dolazim do spoznaje da sam očito tada imala jako puno neiskorištenog slobodnog vremena. Mnogo je tu serija bilo, a skoro sve sam ih redovito pratila. Zanimljivo je i to kako su se moji ukućani uvijek dijelili po žanru pojedine serije pa sam tako sa svakim od njih gledala određene.

Smijeh, plač, čuđenja i mini šokovi. Sve su nam to donosili nastavci najdražih serija. Bilo da se radilo o kultnim klasicima, trash i teen serijicama, običnim sitcomovima, melodramatičnim sapunicama, sf divotama, izmišljenim nerealnostima ili krajnjoj klišejiziranoj romantici.

Dawson’s Creek, O.C., One Tree Hill, Smallwile, Strasti, Gilmorice, Walker – Teksaški rendžer, Puna Kuća, Hercules, Xena – Princeza Ratnica, Star Trek Voyager, Treći kamenčić od sunca, Saved By The Bell, Malcolm u sredini, Beverly Hills 90210, Spasilačka Služba, Pod istim krovom, Felicity, Princ s Bel Aira, Mad About You, Melrose Place, Hitna Služba, Dosje X, Pleme, Čarobnice, Buffy – Ubojica Vampira, Bračne Vode, Mučke, Home Improvement, Roseanne, Kafić Uzdravlje, Ally McBeal, N.Y.P.D. Blue, Obitelj Soprano, Twin Peaks, Prijatelji, Frasier, Roswell, Will & Grace, Seks i Grad, Poirot, ‘Allo ‘Allo, Seinfeld, Six Feet Under, Bez oduševljenja molim, Dadilja, Fawlty Towers, Dharma i Greg, Alex Mack, Power Rangers, Crveni Patuljak, Dr Who, Everwood, Kućice u cvijeću, Dinastija, Ptice umiru pjevajući, Zlatne djevojke, Dražesni pupoljci svibanjski, Crna Guja i Mr Bean su divote kojih sam se uspjela sjetiti prilikom kreiranja ove playliste. Sigurna sam da sam izostavila podosta toga.

Osobno sam jedna od onih kojoj nikad nije bilo jasno zašto je Teresa iz Strasti išla svaku večer našminkana spavati. Angel mi je tada bio superzgodan ali sam se potajno nadala da će Buffy sretno završiti sa Spikeom. Bila sam rozi power ranger i najdraža zlatna djevojka mi je bila Dorothy. U Roswellu nisam vidjela dalje od Maxovih klempavih ušiju, Urkel mi je službeno bio najgluplji lik ikad, a Sex i grad sam gledala poskrivećki. Sa šest godina sam pogledala prvu epizodu Dosjea X, ništa mi nije bilo toliko strašno u samim epizodama kao krilatica ‘Svijet je oko nas’ na kraju uvoda jer sam u sobi imala enciklopediju na čijem je uvezu to isto pisalo. Iz nekog razloga ta sirota dječja enciklopedija izazivala je neugodu u meni i nikad poslije ju nisam otvorila. Fran Fine me nikad nije iritirala, a mnoge scene iz Princa iz Bel Aira me i danas nasmijavaju iako im nikad neću oprostiti što su zamijenili Vivian. Poirot u meni izaziva vječno obožavanje, a komentar moje drage prijateljice da sam kombinacija Elaine Benes i Phoebe Buffay nažalost nisam nikad doživljavala kao kompliment. Mnogo bi se toga dalo još nabrojiti, sve su to slatki mali trenuci koji ostaju zvoniti u hodnicima sjećanja.

Svoje sam oživjela, a sada je na vama red da se vi uz našu playlistu prisjetite svojih.

(Visited 192 times, 2 visits today)

Komentari