Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Nagrade

Ziherov adventski kalendar 2015: 16/25

16.12.2015. Djed Mraziher
Vrijeme čitanja: 2 minute

Dragi moji Zihernjaci,

Nastavljajući niz kulturnog darivanja i danas grabim iz svoje vreće s darovima. Ovog puta vas ne šaljem nužno van toplog doma, jer je prvi od dva današnja poklona predviđen upravo za listanje na udobnom kauču, najbolje uz vrući čaj i božićne kekse. U suradnji s vilenjacima Moderne galerije pripremio sam po jedan katalog Đure Sedera i Biserke Baretić.

Đuro Seder jedan je od najvažnijih hrvatskih slikara moderne, postmoderne i suvremene umjetnosti koji je i danas aktivan na likovnoj sceni, a njegova prva cjelovita retrospektiva u Modernoj galeriji trajala je kroz svibanj i lipanj ove godine. Posjetiteljima je prikazano više od šezdeset godina “ljudskog i patničkog” slikarstva kroz preko sto uljanih slika i četrdeset crteža.

U ožujku i travnju 2015. u Modernoj galeriji mogla se razgledati retrospektivna izložba opusa Biserke Baretić, osamdesetjednogodišnje slikarice čiji opus predstavlja jedan od najcjelovitijih i najkoherentnijih likovnih svjetova u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti. Izložba je obuhvatila stotinjak autoričinih radova (uljanih slika, gvaševa, crteža, kreda i grafika) nastalih u razdoblju od 1955. do 2014.

Kako biste obogatili svoju likovnu biblioteku ovim vrijednim katalozima, u komentare na Ziherovoj Facebook stranici napišite mi uz koje božićne kolače ćete čitati katalog Seder ili Baretić (napomenite mi koji vas katalog zanima!).

Ipak, ako se unatoč niskim temperaturama svejedno želite prošetati iz kuće, uživati u čarima zagrebačkog adventa te autohtonim specijalitetima, osim dobre spize možete poslušati i izuzetno dobru muziku koja miješa lokalne korijene i suverenu glazbenu estetiku. Naime, nešto dalje od glavnog trga također vas čeka topao ugođaj, i to ako produžite do Savskog nasipa na koncert Veja i Čipkica u klubu Močvara, jer sam vam i za njega u džep spremio 2 karte.  Zanima vas o čemu se konkretno radi?

Etno skupina Veja dolazi iz Pazina i na moderan način istražuje i izvodi tradicijsku glazbu Istarskog poluotoka. Inspiraciju i motivaciju crpe iz glazbe koja je ispunjavala živote njihovih predaka dajući joj novu energiju. Sama riječ “veja” znači “obred bdijenja” te je to također naziv za granu i staro ime za grad Krk. Grupa je snimila hvaljeni studijski album, “Dolina mlinova”, kojeg je izdala u 2014. godini.

Čipkice su svoje putovanje započele 2008. godine na radionici sevdaha nakon čega se izrodila ideja o osnivanju ansambla s naglaskom na tradicijsku glazbu iz cijelog svijeta. Pod vodstvom maestre Lidije Dokuzović, renomirane etno glazbenice i vokalistice Afiona, Čipkice su svoj repertoar učile na raznim radionicama tradicijske glazbe, ali i jedne od drugih. Od 2013. umjetnički voditelj Čipkica je etnolog Krunoslav Šokac, solist Ansambla narodnih pjesama i plesova Hrvatske LADO.

Koncert će se održati 17. prosinca, a ako želite da vas odvedem upravo u Močvaru, napomenite mi to u komentaru ispod današnjeg adventa na Ziherovom Facebooku. Da ne bi bilo baš toliko jednostavno, igrat ću se s vama igre asocijacija, a vi mi recite koje vam stvari padaju na pamet kad čujete riječ “etno”. I naravno, sretno. 🙂

Također, podijelite (sherajte) božićnu radost i Facebook objavu današenjeg božićnog kalendara na vašem profilu te lajkajte Ziherfejs ako već niste. 😉

Sve dobitnike objavljujem u 22 sata.

Do sutra i novih kulturnih poklona,

Djed Mraziher

16 kalendar

(Visited 259 times, 1 visits today)

Komentari