Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Nagrade

Ziherov adventski kalendar 2015: 21/25

21.12.2015. Djed Mraziher
Vrijeme čitanja: 2 minute

Dragi moji kulturoljupci,

U posljednjem smo tjednu darivanja pa sam odlučio dati sve od sebe i još jednom razveseliti likovnjake, male i velike. I ovog puta neke ću od vas koji ste se našli na listi “dobrih” nagraditi odlaskom u Muzej za umjetnost i obrt, i to na čak tri izložbe- Nika Radić “Doma”, Romano Cagnoni “Crossroads” i stalni postav Muzeja.

U sklopu programa Suvremeni umjetnici u Stalnom postavu MUO može se razgledati serija audio-vizualnih radova internacionalne novomedijske umjetnice Nike Radić. Fotografski autoporteti umjetnice u prirodnoj veličini postavljeni su kao da se koristi muzejskim eksponatima u obavljanju svakodnevnih radnji. Muzejski postav na taj način postaje privatni prostor, a audio radovi sa zvukovima uličnih nemira i sukoba taj svakodnevni život stavljaju u širi društveni kontekst te postavljaju pitanje međusobne uvjetovanosti privatnog i javnog života. Radovi iz serije “Doma” obuhvaćaju muzejske prostore od renesanse do dizajna te tako povijesni predmeti postaju dio svakodnevice, kao što su u svojoj izvornoj funkciji i bili. Zvukovi asociraju na političke prosvjede i rat te se tako mrse slojevi ne samo javnog života u pozadini intime općenito već i naše suvremene zbilje.

Izložba “Romano Cagnoni: Križanja_CROSSROADS_Crocevie / Dubrovnik & Croatia 1991 – 1992” organizirana je u sklopu obilježavanja četvrti stoljeća od pada Vukovara i granatiranja Dubrovnika tijekom Domovinskog rata. Romano Cagnoni je autor fotografija za naslovnice najznačajnijih časopisa u Europi i SAD-u (Life, Time Magazine, Newsweek), te ujedno jedan od najistaknutijih fotografa 20. stoljeća. U Dubrovnik je došao krajem 1991. kako bi na jedinstven način zabilježio razaranje kulturne baštine, a u Vukovar 1992. godine. Zahtjevna tehnika fotografiranja koju je tom prilikom koristio omogućuje veliku preciznost: kontrolu perspektive, konvergentnih linija te inklinacija, dok negativ velikog formata omogućuje visoku rezoluciju fotografija. Kompozicije o raskrižjima razaranja i ljepote, na tehnički savršenim fotografijama, stvaraju iznenađujući efekt koji izlazi izvan okvira objektiva i dodiruje nas snažno.

Kako biste osvojili po 2 ulaznice za svaku od navedenih izložbi, u komentare na Ziherovoj Facebook stranici napišite “Djede želim Doma”, “Djede čekam na Križanje” ili “Djede samo Stalni postav” ovisno na koju izložbu želite. Današnju objavu podijelite na svom Facebook profilu (pazite da objava bude javna!)

Dobitnike objavljujem u 22 sata.

Vidimo se sutradan,

Djed Mraziher

21 kalendar

(Visited 154 times, 1 visits today)

Komentari