Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Nagrade

Ziherov adventski kalendar 2015: 3/25

03.12.2015. Djed Mraziher

Drage Ziherovčice i Ziherovnovi,

Nevjerojatnom brzinom stigao nam je i treći dan Ziherovog adventskog kalendara. Sigurno se i vi, kao i ja, još uvijek oporavljate od jučerašnjeg briljantnog koncerta Editorsa u Tvornici kulture, a već vas vodim u nove kulturne zadatke. S obzirom na to da sam jučer podijelio dvostruke darove, odlučio sam da ćemo istim tempom nastaviti danas.

Jučer sam vas vodio u kino na odličan film „Mustang“, danas je vrijeme za kazalište! I to ne bilo kakvo! Vodim vas u jedno od najpopularnijih zagrebačkih kazališta, Teatar Exit na njihovu hit predstavu Crveno. Riječ je o suvremenoj drami Johna Logana koja priča priču o američkom slikaru Marku Rothku. Njega je utjelovio prvak zagrebačkog HNK Siniša Popović, a u ulozi asistenta Kena našao se Filip Križan koji je za tu ulogu ove godine osvojio Nagradu hrvatskog glumišta za najboljeg sporednog glumca.

Redatelj predstave je Matko Raguž, ujedno i osnivač te umjetnički ravnatelj tog kazališta koje je prošle godine proslavilo 20 godina rada: „Tema „Crvenog“ je stvaranje, umjetnost, umjetnici u odnosu prema kapitalu, prema onima koji mogu platiti našu umjetnost, a pitanje je mogu li nas zapravo kupiti. Riječ je i o suodnosu sadašnje umjetnosti, umjetnika i njegovih djela, te svega što je bilo prije njega. U predstavi se puno toga može naučiti o suvremenoj umjetnosti.“ Za izvedbu predstave „Crveno“ 4. prosinca u 20 sati pripremio sam dvije ulaznice za jednog sretnika, a to je ujedno i posljednja ovogodišnja izvedba te predstave.

Osim u kazalište, treći dan zaredom vodim vas i na koncert! Nakon Editorsa i Pridjeva u Tvornici kulture, dvoje će sretnika dobiti ulaznice za koncert Josipe Lisac u Domu sportova u subotu, 5. prosinca. Riječ je o tradicionalnom koncertu Josipe Lisac posvećenom Karlu Metikošu koji se svake godine održava na drugoj lokaciji u Zagrebu. Nakon platoa Gradec, KD Lisinski i Tvornice kulture, vrijeme je bilo da najveća hrvatska diva osvoji i Dom sportova.

Ove se godine slavi 40. obljetnica od praizvedbe prve hrvatske rock opere „Gubec-beg“, čiji su autori Karlo Metikoš, Ivica Krajač i Miljenko Prohaska. U prvim je izvedbama te opere ulogu Jane odigrala upravo Josipa Lisac, a arija Ave Maria i dalje je njen zaštitni znak te dio Josipinog koncertnog repertoara. Osim skladbe iz slavne opere, Lisac će na koncertu izvesti i presjek svoje bogate karijere, starijih (O jednoj mladosti, Magla, Gdje Dunav ljubi nebo) i novijih hitova (1000 razloga, Živim po svome, Život je samo most), kao i nekoliko novih pjesama koje priprema za nadolazeći studijski album. Nakon zagrebačkog koncerta, očekuju je koncerti u Göteburgu i Malmöu u Švedskoj.

Ulaznice za predstavu „Crveno“ 4. prosinca ili koncert Josipe Lisac 5. prosinca možete osvojiti uputite li se na Ziherovu Facebook stranicu i komentirate moju fotku kako otvaram treći prozorčić. Ulaznice, kao i dosad, dijelim samo redovitim Ziherovim čitateljima pa želite li otići u Teatar Exit u komentarima odgovorite koje je godine Filip Križan osvojio Nagradu hrvatskog glumišta za najboljeg mladog umjetnika do 28 godina. Želite li pak na koncert Josipe Lisac, u komentare odgovorite s kojom je pjesmom Josipa Lisac otvorila prošlogodišnji koncert za Karla u Tvornici kulture. Sve odgovore možete naći na stranicama portala Ziher.hr!

Ziher (ali ne ziheraški) pozdrav,

Djed Mraziher

mraziher advent kalendar 03

(Visited 539 times, 1 visits today)

Komentari