Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Nagrade

Ziherov adventski kalendar 2015: 5/25

05.12.2015. Djed Mraziher

Dragi Ziherijanci,

Osjetite li kad snažnu potrebu za promjenom, za napretkom, za nečim novim? Temeljne su to ideje na kojima je Miroslav Krleža ispisao svoju dramu „Kristofor Kolumbo“. Nakon zbunjujućeg uvoda, odmah vam je jasno što je danas na redu u Ziherovom adventskom kalendaru.

Zagrebačko kazalište mladih prošlu je kazališnu sezonu obilježilo predstavom „Kristofor Kolumbo“ u režiji Renea Medvešeka. Krležina jednočinka zbiva se u olujnoj noći na galiji Santa Maria, posljednjoj noći uoči otkrića Amerika. U srži drame leži pobuna robova i mornara protiv admirala Kolumba, čije su napredne ideje kompaktnoj većini naprosto neshvatljive i apstraktne. Masa ne osjeća potrebu za (društvenim) razvojem, za plovidbom u novo i nepoznato, oni se samo žele vratiti u Španjolsku i ostvariti materijalnu korist uz moguću slavu.

Naslovnog je lika briljantno portretirao Krešimir Mikić u jednoj od najboljih uloga svoje karijere, za koju nažalost nije primio nikakvu nagradu. No zato je redatelj Medvešek za „Kolumba“ osvojio nagradu Marul i Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju režiju. Potonju je nagradu osvojila i Tanja Lacko za najbolju scenografiju. Ali najvažnija od svega je Teatar.hr Nagrada publike za najbolju predstavu prošle sezone. Predstava je također sudjelovala na Marulićevim danima u Splitu i Sterijinom pozorju u Novom sadu, a Ziher.hr je predstavu uvrstio u svoj izbor najboljih prošlosezonskih predstava.

Foto: www.zekaem.hr

Foto: www.zekaem.hr

Sjajan ZKM-ov glumački ansambl istaknuo se i kroz glazbene dijelove predstave, pjevajući napjeve iz drame koje je uglazbio Matija Antolić te svirajući limene bubnjeve pod palicom Nenada Kovačića. Cijelu atmosferu olujne noći dodatno potencira odlična rasvjeta Aleksandra Čavleka, a Doris Kristić potpisuje kostimografiju.

Ako još niste imali priliku pogledati ovo kazališno remek-djelo ili biste htjeli to opet učniti, Djed Mraziher ima rješenje za vas! Dvoje sretnika dobit će po dvije ulaznice za izvedbu predstave u nedjelju, 6. prosinca. Karte možete osvojiti na Ziherovoj Facebook stranici ako ste redovito čitali Ziher.hr. Pronađite ovu objavu i u komentare napišite tko je od glumaca iz predstave za ulogu u „Kristoforu Kolumbu“ dobio nominaciju za Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju sporednu mušku ulogu.

Veselim se ponovnom odlasku u kazalište, a izvedbe ovog vikenda posljednja su prilika ove godine da pogledate „Kristofora Kolumba“.

Do sljedećeg adventskog zadatka,

Djed Mraziher

advent 5 mraziher

Komentari