Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Glazba

Ziherov DJ set: Yesh (Chew The Fat! CRO)

03.12.2015. Nikolina LončarFoto: Goran Perešin | facebook.com/ctf.croatia

Nakon što su prošle godine u KSET-u proslavili 5. godišnjicu održavanja popularnih Chew The Fat! kupskih večeri te 10. godišnjicu svima znanog Jabbaton programa koji je svojim zabavama često punio klub u Unskoj, došlo je vrijeme da CTF! proslavi i šesti rođendan – ovaj put u Sirupu, već ove subote 5. prosinca. Povodom ove proslave ročkasa, zamolili smo Marka Ješovnika Yesha aka RRRamon!-a da kaže nešto o ovim ludim tuluma i složi set od nekoliko stvari za zagrijavanje. Inače, Yeshovoj glazbenoj selekciji vjerujemo jer je iza njega već uvjerljiv DJ životopis, a radi se o pokretanju ranije spomenutog Jabbatona te istoimene izdavačke kuće koja se bavi promoviranjem bass scene, kao i rad na radiju Yammat.fm te nastupi na raznoraznim renomiranim festivalima, od EXIT-a preko Outlooka i Hideouta do Springfestivala u Grazu. Ako se još uvijek pitate se što preciznije krije iza imena Chew The Fat! Croatia te koja je misao vodilja ovih klupskih večeri, Yesh nam je malo pojasnio stvari:

Koncept je bass mjuza u širem smislu, od rapa, trapa i grimea do glitcha, uk bassa, garagea, dubstepa i nekako najviše drum’n’bassa u zadnje dvije tri godine. Budući smo već par godina promotivno vezani i uz Outlook festival praktički i pokrivamo glazbeni spektar žanrova koje predstavlja i Outlook iz godine u godinu.

Iza Chew the Fat! Cro stoje moji kolege David Tešić aka DJ DMT, Anton Dražić aka MC Tone Tuoro, Ivor Vrbos aka VJ -polygon i ja. Večer sam pokrenuo sam kao hrvatsku ediciju tada jedne od najdugovječnijih londonskih klupskih večeri. Prvi mi se priključio DMT u drugoj sezoni, a onda Tone i Ivor narednih sezona.

Foto: facebook.com/ctf.croatia/

Foto: facebook.com/ctf.croatia/

Za svaki tulum postoje esencijalni sastojci kako bi on bio uspješan, a hrvatska Chew The Fat! ekipa odavno je razradila omjere i napravila odličan party mix koji je obilježio sezone i sezone (točnije, njih spomenutih šest!) na našoj, ali i regionalnoj klupskoj sceni.

Oduvijek smo se trudili izbjeći monotoniju na našim tulumima i iz tog razloga se nikad nismo odlučili uokviriti u samo jedan žanr ili mikro žanr i rekao bih da je to jedan od važnijih čimbenika dugovječnosti i zanimljivosti.

Osim toga, jako nam je bitno da uvijek imamo zanimljive i kvalitetne goste te primarno one koji mogu „isporučiti“ vibe po kojem smo poznati, a to je nešto što je možda i najteže procijeniti unaprijed. Moraš odraditi hrpu dobrih tuluma da bi dosegnuo nekakav konkretan following, ali dovoljno je da napraviš jedan ili dva lošija i da si opet na početku. Potrebno je puno iskustva i alkemije da bi zakačio kontinuitet. Zasada nam ide dosta dobro tako da smo vjerojatno neke stvari pokopčali, nadam se da će se tako i nastaviti.

Svi mi volimo tulumariti, nekad i pretjeramo (ako ste vidjeli galeriju s našeg rođendanskog tuluma, vjerojatno vam je jasno), no postoje neki partyji koji se pamte bez obzira na mamurluk, a Yesh se za Ziher prisjetio najboljih u organizaciji upravo ove ekipe.

Definitivno su to veliki tulumi u sezoni 2013/2014 kad smo punili oba pogona Tvornice, nerijetko s potpuno domaćim lineupima što nam je posebno drago, ali istaknuo bi i neka od nama jako dragih gostovanja koja smo odradili unazad 3 godine, a to su velikani drum’n’bass scene Friction, Goldie, TC, DC Breaks i danas megazvijezde Sigma.

Foto: facebook.com/ctf.croatia

Foto: Goran Perešin | facebook.com/ctf.croatia

Rođendanske proslave ne mogu biti uspješne bez gostiju, a kao pravi domaćini, CTF! CRO su u Sirup pozvali goste, i to nekoliko njih s ciljem da svojoj publici još više uljepšaju provod.

U gostima su nam ponovno Drumroll, drum’n’bass duo koji čine naš najbolji bubnjar Janko Novoselić i Bogumil Kulaga, jednako takav genijalac ali za syntheve i ritam mašine. Prije 7-8 godina oni su uz DJ Venoma činili bend Dženeration 81 koji je svoj, usudio bih se reći kultni status na drum’n’bass sceni zaslužio i jednom od najboljih live dnb svirki koje smo doživjeli na Dirty Old Festivalu 2008. godine.

Početkom ove godine javio sam se Janku i Kulagi i motivirao ih da ponovno, specijalno za naš zadnji JabbaTon, a ujedno i 10. godišnjicu odrade live svirku i tako se rodio Drumroll kao jedan u nizu njihovih brojnih projekata. Ne mogu reći da su jako aktivni u tom sastavu, ali mogu reći da apsolutno svaki put razvale jer radi se o iznimnim muzičarima. Za one koje zanima kako je to izgledalo 2008., mogu pogledati  i video s te lude svirke na DOF-u.

Osim njih publici ćemo predstaviti mladog i jako talentiranog dnb DJ-a LucyLyua na kojeg svakako obratite pozornost od sada na dalje, a i naš dečko Tone Tuoro predstavit će svoju hip hop stranu rokanjem zadnjeg EP-a 90’s Kid.

I Drumroll i Tone Tuoro jedinstveni su aktovi, ne samo u Hrvatskoj nego i u regiji po onome što rade i po svojoj iznimnoj kvaliteti tako da smo ponosni da ih imamo kao glavne aktere našeg ročkasa.

U svakom slučaju, nakon što smo vam i mi i Yesh dali pregršt razloga da u subotu posjetite Sirup, najbolje je da se za ludi vikend pripremite uz šest traka koje nam je Yesh priredio za šest godina postojanja CTF! na našim prostorima.

(Visited 311 times, 1 visits today)

Komentari