Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Izvedbene umjetnosti

Ziherov vodič kroz Ganz novi festival (1. dio): Terme, Ivana Müller i najveća predstava na svijetu

19.09.2015. Tim HrvaćaninFoto: ganznovi.sczg.hr

Danas u prostorima Studentskog centra u Zagrebu počinje 5. izdanje međunarodnog festivala razvojnog kazališta Ganz novi festival. Uvod u cijeli festival bilo je jučerašnje predavanje teoretičara književnosti Milivoja Solara naslova „O umjetnosti danas“. Solar je dugogodišnji profesor na Filozofskom fakultetu koji je odgojio generacije komparatista, a u svom se festivalskom predavanju raspričao o umjetnosti i njenom značenju kroz povijest.

Prvog dana festivala, 19. rujna u 19 sati u Galeriji SC otvara se instalacija „Terme“ (Les thermes) francuskog umjetničkog kolektiva France Distraction. Posjetitelji terma moći će uroniti u bazen s 25000 mekanih, crnih loptica na kojima je otisnuto 80 različitih citata te pritom sudjelovati u razgovorima i predavanjima o filozofiji. Ova instalacija, koja je proputovala i oduševila posjetitelje diljem svijeta, zamišljena je kao prostor opuštanja, mjesto za čitanje i mjesto susreta sa stoičkom filozofijom. France Distraction skupina je vizualnih umjetnika i izvođača sa sjedištem u Lilleu i Bruxellesu koji u svom radu koriste razne medije: video, interaktivne uređaje, slike, instalacije, tekst i/ili glazbu. U termama možete uživati svakog dana festivala od 18 do 23 sata.

Foto: ganznovi.sczg.hr

Foto: ganznovi.sczg.hr

Španjolski umjetnik David Espinosa danas će i sutra u dva termina, 19 i 21:30 u Polukružnoj dvorani Teatra &TD izvesti svoju predstavu „My Great Work“. Riječ je o projektu koji bi Espinosa napravio kad bi imao neograničen budžet, najveće kazalište na svijetu, tristo glumaca na pozornici, vojni orkestar, rock bend, životinje, automobile i helikopter. My Great Work visokobudžetna je produkcija u kojoj se nije razmišljalo o trošku i gdje su se ostvarivale sve ideje koje su autoru pale na pamet, bez obzira na cijenu, uz neograničena sredstva i umjetnički tim na raspolaganju. Razmišljajući kao da postavlja predstavu u stvarnoj veličini, a zapravo je postavlja u omjeru 1:87, Espinosa uspijeva stvoriti minijaturni teatar epskih razmjera. My Great Work projekt je koji preispituje produkciju visokobudžetnih umjetničkih ostvarenja, kolosalnih predstava izgrađenih na obmanama i smicalicama upitne umjetničke vrijednosti.

Nakon nekoliko godina izbivanja, renomirana se hrvatska koreografkinja i autorica Ivana Müller vraća u Zagreb s dvije predstave. U predstavi „Positions“ Müller razrađuje koncept ekonomije i njegove različite oblike – ekonomiju pokreta, identiteta, emocije ili kazališta, koristeći različita sredstva koja naš društveni identitet, građanski status, klasnu poziciju i životni stil određuju kao valutu. Kapital koji je prisutan na početku predstave, potencijal koji svaki od izvođača posjeduje, bivaju predmetima razmjene, trgovine, cjenkanja i zarade kroz praksu koja ima elemente crnog tržišta. Uz Müller kao autoricu teksta, koncepta i režije, predstavu izvode Jean-Baptiste Veyret Logerias, Anne Lenglet, Bahar Tamiz, Galaad Le Goaster & Matea Bilosnić, Snježana Drkulec, David Hyatt, Damir Bartol Indoš, Jelena Mesar, Hrvoje Perc, Nina Sabo i Jasna Žmak.

Foto: ganznovi.sczg.hr

Foto: ganznovi.sczg.hr

„We Are Still Watching“ predstava je koju izvode gledatelji, a zasmišljena je kao čitaća proba u okviru koje gledatelji upoznaju jedni druge kroz zajedničko čitanje scenarija. Tijekom jednog sata gledatelji stvaraju zajednicu, donoseći individualne i kolektivne odluke jednostavno čitajući tekst kojeg je netko drugi za njih napisao. Autorica ističe da se kao gledatelj uvijek plašila participativnog kazališta, a da je kao umjetnica bila skeptična prema njemu kao formi u kojoj izvođači nisu na istoj razini iskustva i znanja. Stoga se u predstavi „We Are Still Watching“ pokušava stvoriti performativni kontekst u kojem su svi jednaki, nitko prethodno nije pročitao scenarij i nitko ne zna što će se sljedeće dogoditi ili kako će predstava završiti.

Plesne i kazališne predstave, instalacije, tekstovi, video-predavanja, audio-djela, vođeni obilasci i web radovi Ivane Müller bave se idejom tijela i njegove reprezentacije, principa samokreacije, prostora imaginarnoga i imaginacije i odnosa između izvođača i gledatelja. Umjetnička je kustosica raznih festivala, a kao gost-predavač predavala je u institucijama kao što su Piet Zwart Institute Rotterdam, School For New Dance Development iz Amsterdama, Institute For Applied Theatre Studies u Giessenu, Performance Studies na University of Hamburg i drugdje. Obje predstave koje igraju na Ganz novom festivalu nastale su u produkciji I’M COMPANY, a neki od koproducenata predstave „Positions“ su belgijski BUDA Arts Center Kortrijk i Centre chorégraphique national de Rennes et de Bretagne. „Positions“ igra 19. rujna u 20 sati u Velikoj dvorani Teatra &TD. „We Are Still Watching“ igra na istom mjestu, 20. rujna u 20 sati na hrvatskom, a 21. rujna u 21:30 na engleskom.

(Visited 120 times, 1 visits today)

Komentari