Istaknuto
22.04.2019.

Vrijeme čitanja: 6 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U ožujku su nam kroz player prolazili Porto Morto, Pseća plaža, Killed a Fox, The Sepia Sisters, Bakterije, FNC Diverzant, Trophy Jump, From Another Mother i Svemir.

17.04.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Nadam se da i u ovom izdanju za mjesec veljaču ima za svakog ponešto. Melodičnog black metala mi je previše za barem par mjeseci.

Izvedbene umjetnosti

Ziherov vodič kroz Ganz novi festival (1. dio): Terme, Ivana Müller i najveća predstava na svijetu

19.09.2015. Tim HrvaćaninFoto: ganznovi.sczg.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Danas u prostorima Studentskog centra u Zagrebu počinje 5. izdanje međunarodnog festivala razvojnog kazališta Ganz novi festival. Uvod u cijeli festival bilo je jučerašnje predavanje teoretičara književnosti Milivoja Solara naslova „O umjetnosti danas“. Solar je dugogodišnji profesor na Filozofskom fakultetu koji je odgojio generacije komparatista, a u svom se festivalskom predavanju raspričao o umjetnosti i njenom značenju kroz povijest.

Prvog dana festivala, 19. rujna u 19 sati u Galeriji SC otvara se instalacija „Terme“ (Les thermes) francuskog umjetničkog kolektiva France Distraction. Posjetitelji terma moći će uroniti u bazen s 25000 mekanih, crnih loptica na kojima je otisnuto 80 različitih citata te pritom sudjelovati u razgovorima i predavanjima o filozofiji. Ova instalacija, koja je proputovala i oduševila posjetitelje diljem svijeta, zamišljena je kao prostor opuštanja, mjesto za čitanje i mjesto susreta sa stoičkom filozofijom. France Distraction skupina je vizualnih umjetnika i izvođača sa sjedištem u Lilleu i Bruxellesu koji u svom radu koriste razne medije: video, interaktivne uređaje, slike, instalacije, tekst i/ili glazbu. U termama možete uživati svakog dana festivala od 18 do 23 sata.

Foto: ganznovi.sczg.hr

Foto: ganznovi.sczg.hr

Španjolski umjetnik David Espinosa danas će i sutra u dva termina, 19 i 21:30 u Polukružnoj dvorani Teatra &TD izvesti svoju predstavu „My Great Work“. Riječ je o projektu koji bi Espinosa napravio kad bi imao neograničen budžet, najveće kazalište na svijetu, tristo glumaca na pozornici, vojni orkestar, rock bend, životinje, automobile i helikopter. My Great Work visokobudžetna je produkcija u kojoj se nije razmišljalo o trošku i gdje su se ostvarivale sve ideje koje su autoru pale na pamet, bez obzira na cijenu, uz neograničena sredstva i umjetnički tim na raspolaganju. Razmišljajući kao da postavlja predstavu u stvarnoj veličini, a zapravo je postavlja u omjeru 1:87, Espinosa uspijeva stvoriti minijaturni teatar epskih razmjera. My Great Work projekt je koji preispituje produkciju visokobudžetnih umjetničkih ostvarenja, kolosalnih predstava izgrađenih na obmanama i smicalicama upitne umjetničke vrijednosti.

Nakon nekoliko godina izbivanja, renomirana se hrvatska koreografkinja i autorica Ivana Müller vraća u Zagreb s dvije predstave. U predstavi „Positions“ Müller razrađuje koncept ekonomije i njegove različite oblike – ekonomiju pokreta, identiteta, emocije ili kazališta, koristeći različita sredstva koja naš društveni identitet, građanski status, klasnu poziciju i životni stil određuju kao valutu. Kapital koji je prisutan na početku predstave, potencijal koji svaki od izvođača posjeduje, bivaju predmetima razmjene, trgovine, cjenkanja i zarade kroz praksu koja ima elemente crnog tržišta. Uz Müller kao autoricu teksta, koncepta i režije, predstavu izvode Jean-Baptiste Veyret Logerias, Anne Lenglet, Bahar Tamiz, Galaad Le Goaster & Matea Bilosnić, Snježana Drkulec, David Hyatt, Damir Bartol Indoš, Jelena Mesar, Hrvoje Perc, Nina Sabo i Jasna Žmak.

Foto: ganznovi.sczg.hr

Foto: ganznovi.sczg.hr

„We Are Still Watching“ predstava je koju izvode gledatelji, a zasmišljena je kao čitaća proba u okviru koje gledatelji upoznaju jedni druge kroz zajedničko čitanje scenarija. Tijekom jednog sata gledatelji stvaraju zajednicu, donoseći individualne i kolektivne odluke jednostavno čitajući tekst kojeg je netko drugi za njih napisao. Autorica ističe da se kao gledatelj uvijek plašila participativnog kazališta, a da je kao umjetnica bila skeptična prema njemu kao formi u kojoj izvođači nisu na istoj razini iskustva i znanja. Stoga se u predstavi „We Are Still Watching“ pokušava stvoriti performativni kontekst u kojem su svi jednaki, nitko prethodno nije pročitao scenarij i nitko ne zna što će se sljedeće dogoditi ili kako će predstava završiti.

Plesne i kazališne predstave, instalacije, tekstovi, video-predavanja, audio-djela, vođeni obilasci i web radovi Ivane Müller bave se idejom tijela i njegove reprezentacije, principa samokreacije, prostora imaginarnoga i imaginacije i odnosa između izvođača i gledatelja. Umjetnička je kustosica raznih festivala, a kao gost-predavač predavala je u institucijama kao što su Piet Zwart Institute Rotterdam, School For New Dance Development iz Amsterdama, Institute For Applied Theatre Studies u Giessenu, Performance Studies na University of Hamburg i drugdje. Obje predstave koje igraju na Ganz novom festivalu nastale su u produkciji I’M COMPANY, a neki od koproducenata predstave „Positions“ su belgijski BUDA Arts Center Kortrijk i Centre chorégraphique national de Rennes et de Bretagne. „Positions“ igra 19. rujna u 20 sati u Velikoj dvorani Teatra &TD. „We Are Still Watching“ igra na istom mjestu, 20. rujna u 20 sati na hrvatskom, a 21. rujna u 21:30 na engleskom.

(Visited 138 times, 1 visits today)

Komentari