Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Izvedbene umjetnosti

Ziherov vodič kroz Ganz novi festival (2. dio): Tri premijere i gostovanja iz Srbije i Španjolske

21.09.2015. Tim HrvaćaninFoto: ganznovi.sczg.hr

Ovog je vikenda u prostorima Studentskog centra u Zagrebu počeo 5. Ganz novi festival. Prva su dva dana festivala obilježili David Espinosa s predstavom „My Great Work“ te Ivana Müller i njene predstave „Positions“ i „We Are Still Watching“. U Galeriji SC otvorena je instalacija „Terme“ francuskog kolektiva France Distraction u kojoj možete svakog dana do kraja festivala od 18 do 23 sata raspravljati o filozofiji ili pronaći svoje unutarnje mjesto mira.

Španjolska umjetnica Maria Jerez 21. će rujna u 18 sati u Polukružnoj dvorani &TD-a izvesti svoju predstavu „What Is Third“ u kojoj se suočava enigmom kako to da susret dviju stvari može stvoriti nešto treće, nešto što prije susreta nije postojalo, a dok se rađa transformira i prvu i drugu stvar. Istovremeno Jerez u sklopu ovog projekta koristi svoje resurse kao katalizatore kako bi stvorila sadržaj s drugim ljudima i kako bi dopustila drugima da se umiješaju u njen rad u potrazi za neočekivanim susretima, kritikom, zajedništvom i pažnjom. Jerez je prošle godine na Ganz novom festivalu sudjelovala s predstavama „The Case of the Spectator“ i „The Perfect Alibi“.

Foto: ganznovi.sczg.hr

Foto: ganznovi.sczg.hr

Predstava slovenske koreografkinje, spisateljice i izvođačice Male Kline „Geneza“ igrat će na festivalu tri puta, premijerno 21. rujna u 20 sati, 22. rujna u isto vrijeme te 23. rujna u 21:30, sve su izvedbe u Francuskom paviljonu. „Geneza“ je istkana od snova petero izvođača. Svijet „Geneze“ rastvara se prvo kao san, a onda kao utjelovljena slika i oblik. Mala Kline ovlaštena je za prakticiranje i podučavanje metode rada Saphire™ Work. Njezin autorski koreografski rad usmjeren je na sanjanje – kreativnu i performativnu praksu utemeljenu na afektivnoj i tranformativnoj izvedbi slike, prevođenjem imaginarija Saphire™ metode i tehnika sanjanja u medij plesa i koreografije. Uz nju, u predstavi „Geneza“ sudjeluju Loup Abramovici, Tomislav Feller, Jasmina Križaj i Andrius Mulokas.

„The Cosmic Dust Practice“ Pavle Heidlera premijerno će biti izveden 22. rujna u 22 sata u Polukružnoj dvorani &TD-a. Riječ je o izvođačkoj praksi koja nastaje iz želje za proučavanjem potencijala čina pričanja (to je prva želja) o plesu (to je druga želja). Glavna tema večeri bit će ples, ali uz vezane teme koje bi mogle obogatiti diskusiju kao što su disanje, odrastanje, tradicija, međuljudski odnosi i/ili kazalište. Kakve točno veze pričanje ima s plesanjem bit će djelomično otkriveno za vrijeme izvedbe. Pavle Heidler radi kao autor, izvođač, suradnik, učitelj i/ili kritičar, a studirao je na plesnoj akademiji SEAD u Salzburgu, na plesnoj akademiji PARTS u Bruxellesu, te na MFA programu Sveučilišta u Stockholmu.

Foto: facebook.com/matijaferlin

Foto: facebook.com/matijaferlin

U sklopu Ganz novog festivala održat će se i zagrebačka premijera predstave „Out of Season“ Matije Ferlina i Ame Henderson. Premijerno izvevši predstavu 18. rujna u Istarskom narodnom kazalištu u Puli, Ferlin i Henderson vraćaju se ugodnoj nemogućnosti svoje posljednje zajedničke predstave „The Most Together We’ve Ever Been“. Ponovno se predaju tajanstvenoj obuzdanosti i šaljivoj sofisticiranosti njihova zajedničkoga izvedbenog jezika, razrađujući suradnički proces u kojemu se oboje odriču svoje autorske kontrole predajući je drugome. Nastavljajući tamo gdje su stali, par usmjerava pozornost jedno na drugo. Glazbenica, DJ-ica i producentica Victoria Cheong (New Chance) radi na živoj muzičkoj partituri za izvedbu. Predstava će igrati 23., 24. i 25. rujna u 20 sati u Zagrebačkom plesnom centru. Uz ZPC, INK i Ganz novi festival, u produkciji predstave sudjeluju HIPP i National Arts Centre iz Ottawe, Kanada.

Festival će 23. rujna u 22:30 u Velikoj dvorani &TD-a zatvoriti predstava Zlatka Pakovića „Ibsenov neprijatelj naroda kao Brechtov poučan komad“. Pomoću Ibsenove priče o sudbini Doktora Stockmanna i njegove obitelji, u brehtijanskoj formi dijalektičkog kazališta, redatelj s glumcima i glazbenikom na sceni oblikuje jedan sasvim originalan kazališni organizam estetike i etike otpora.

Foto: ganznovi.sczg.hr

Foto: ganznovi.sczg.hr

Sudbinu Ibsenovih junaka redatelj povezuje sa sudbinom gubitnika – ogromne nijeme većine stanovnika u društvu tranzicije, društvu koje prelazi iz realnog socijalizma u realni kapitalizam. Ovaj spoj Ibsenove i Brechtove dramaturgije pokazuje da u društvu i/ili kazalištu nisu presudne psihološke karakteristike ličnosti i/ili lika, nego logika moći i profita. Predstava je nastala u produkciji Centra za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda, a u njoj igraju  Igor Filipović, Vladislava Đorđević, Jelena Ilić, Božidar Obradinović i Zlatko Paković, ujedno i scenograf te kostimograf.

Iako festival službeno završava 23. rujna, 25. i 26. rujna Miodrag Gladović i Bojan Gagić održat će radionicu luminoakustike, performativne tehnike koja se temelji na pretvaranju svjetlećih objekata u zvukovne slike putem fotonaponskog efekta. Radionica će završiti umjetničkom intervencijom 26.rujna, kada će sudionici radionice osmisliti kreativne načine intervencije u prostor poznatoga zagrebačkog prolaza Oktogona. Intervencija će se održati u sklopu Bijele noći u okviru manifestacije Rendez-vous, festivala Francuske u Hrvatskoj.

(Visited 76 times, 1 visits today)

Komentari