Istaknuto
21.06.2018.

"Katalonac" je naizgled neobavezna predstava koja će znalački nenametljivo, zakrivena smijehom, u gledatelju zatitrati neke mnogo dublje žice, vrlo aktualne u našem društvu.

20.06.2018.

Kolektiv emge prošle se godine na 14. Velesajmu kulture bavio pitanjem revitalizacije i prenamjene prostora zagrebačkih kinodvorana, u sklopu čega je nastala izložba "Kino 041 – pogled na prošlost i sadašnjost zagrebačkih kinodvorana". Izložba je ponovno postavljena na ovogodišnjem Design Districtu, što je bio povod za razgovor s Tenom Bakšaj, jednom od članica kolektiva.

Glazba

Ziherova playlista vol. XXVI: Club 27

19.09.2014. Lucija Jakelić
Foto: lashout.de

Foto: lashout.de

Obilježivši ove godine 20. obljetnicu smrti tužnog boema Kurta Cobaina, a prije nekoliko dana i rođendan djevojke tužnog osmijeha Amy Winehouse te 44 godine od kada smo ostali bez najvećeg gitarskog genija prošlog stoljeća – Jimija Hendrixa, prisjećamo se svih onih koji su nas prerano napustili i ostavili nam dio sebe u glazbenim zapisima. Osim što je svima zajednička sposobnost dopiranja u ljudska srca, umove i emocije svojim talentom, također im je zajednička brojka na kojoj je njihova životna ura stala. Naime, svi su pripadnici takozvanog Kluba 27, ili  kako ga još nazivaju “Zauvijek 27” kluba.

Grupa je to popularnih umjetnika, pretežito glazbenika, koji su u dobi od 27 godina izgubili svoj život uglavnom od droge, alkohola, suicida ili ubojstva. “Začetnici” kluba bili su svjetski poznati Brian JonesAlan WilsonJimi HendrixJanis Joplin i Jim Morrison, a nažalost, s vremenom su im se pridružili i mnogi drugi – Kurt Cobain, Linda Jones, Selena Q, Kristen Pfaff, Dave Alexander, Robert Johnson, Richey Edwards, Amy Winehouse itd. Od svog “postanka”, priče o Klubu su se konstantno pojavljivale i isticale u glazbenim i formalnim tiskovinama i bile inspiracija za nekoliko fotografskih izložba, objavljivale se u romanima, biografijama te čak zaživjele u kazališnim predstavama. No, tek nakon smrti Kurta Cobaina i intervjua s njegovom majkom, ideja o Klubu 27 postala je popularna u javnosti. Naime, prilikom intervjua s Kurtovom majkom, istaknula je “kako nikad nije željela da postane dio tog kluba”. Nesretni klub za sobom je povukao nekoliko teorija zavjere i spekulacija o uzrocima smrti i mogućoj povezanosti između svake. 

Glazbenih genija možda više nema, ali ostaje nam njihov vječni trag u onome što su najbolje napravili i što je još važnije – iza sebe ostavili. Ovaj petak prisjetite se njihovih glazbenih brojeva i njih samih Ziherovom playlistom. RIP forever young ones!

 

(Visited 44 times, 1 visits today)

Komentari