Istaknuto
18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute Pogledajte koja se tri naslova kriju u ovotjednoj preporuci tjedna i odaberite jedan koji želite da postane vaš!

14.03.2019.

Vrijeme čitanja: 5 minute ZIherung je nova serija članaka koja će pokriti albume koje je naš Luka Sinković slušao ili koji su ga samo okrznuli, a da su objavljeni u mjesecu iz naslova.

Izvedbene umjetnosti

Život teatra u ZKM-u

20.03.2013. Hrvoje KorbarVrijeme čitanja: 1 minuta
Foto: Kulturpunkt

Foto: Kulturpunkt

 

U izdanju zagrebačke nakladničke kuće DAF objavljena je knjiga poludnevničkih zapisa Juliana Becka pod naslovom “Život teatra”. Julian Beck, američki glumac, redatelj i slikar uz Judith Malinu osnovao je Living Theater, novi eksperimentalni kazališni izraz radi “sudjelovanja u divnoj nenasilnoj anarhističkoj revoluciji”.

Living Theatre bio je pionir nekonvencionalnog uprizorenja poetskih drama suvremenih američkih autora (Gertrude Stein, Paul Goodman, Kenneth Rexroth), te europskih pisaca koji se rijetko prikazivali u Sjedinjenim Američkim Državama (Jean Cocteau, F.G.Lorca, Bertold Brecht, Luigi Pirandello). Uslijed nerazumijevanja i neprihvaćanja od strane vlasti i kulturnih institucija, te trupa postaje nomadski ansambl u egzilu.

Knjiga Život teatra govori o ulozi umjetnika kao revolucionarnog subjekta u društvu. Poludnevnički zapisi Juliana Becka isprepleću razmišljanja o društvu, politici, umjetnosti te eksperimentu u kazalištu , ali i svakodnevnom životu. Julian Beck istaknuo se i kao vrlo elokventan filozof oslobođenja, što na uvjerljiv način potvrđuje upravo ova knjiga.

Promocija knjige održat će se u Zagrebačkom kazalištu mladih (dvorana Polanec) u četvrtak, 21. ožujka , u 20 sati. U predstavljanju će sudjelovati Ivica  Buljan, Senka Bulić i Stipe Kostanić, a bit će prikazan i dokumentarni film Signals Through The Flames. 

(Visited 47 times, 1 visits today)

Komentari