Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Izvedbene umjetnosti

Život teatra u ZKM-u

20.03.2013. Hrvoje Korbar
Foto: Kulturpunkt

Foto: Kulturpunkt

 

U izdanju zagrebačke nakladničke kuće DAF objavljena je knjiga poludnevničkih zapisa Juliana Becka pod naslovom “Život teatra”. Julian Beck, američki glumac, redatelj i slikar uz Judith Malinu osnovao je Living Theater, novi eksperimentalni kazališni izraz radi “sudjelovanja u divnoj nenasilnoj anarhističkoj revoluciji”.

Living Theatre bio je pionir nekonvencionalnog uprizorenja poetskih drama suvremenih američkih autora (Gertrude Stein, Paul Goodman, Kenneth Rexroth), te europskih pisaca koji se rijetko prikazivali u Sjedinjenim Američkim Državama (Jean Cocteau, F.G.Lorca, Bertold Brecht, Luigi Pirandello). Uslijed nerazumijevanja i neprihvaćanja od strane vlasti i kulturnih institucija, te trupa postaje nomadski ansambl u egzilu.

Knjiga Život teatra govori o ulozi umjetnika kao revolucionarnog subjekta u društvu. Poludnevnički zapisi Juliana Becka isprepleću razmišljanja o društvu, politici, umjetnosti te eksperimentu u kazalištu , ali i svakodnevnom životu. Julian Beck istaknuo se i kao vrlo elokventan filozof oslobođenja, što na uvjerljiv način potvrđuje upravo ova knjiga.

Promocija knjige održat će se u Zagrebačkom kazalištu mladih (dvorana Polanec) u četvrtak, 21. ožujka , u 20 sati. U predstavljanju će sudjelovati Ivica  Buljan, Senka Bulić i Stipe Kostanić, a bit će prikazan i dokumentarni film Signals Through The Flames. 

(Visited 30 times, 1 visits today)

Komentari