Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Izvedbene umjetnosti

“Životinjska farma” iz današnje perspektive u GKM Split

08.03.2013. Maja Brlek
Foto: gkm.hr

Foto: gkm.hr

U Gradskom kazalištu mladih u Splitu 8. ožujka bit će premijerno izvedena predstava “Životinjska farma”. Kao inspiracija za kritički prikaz današnje društveno političke situacije, redatelju Ivanu Leu Lemu poslužio je istoimeni roman engleskog novinara i pisca George Orwella.

Alegorijsko politički roman “Životinjska farma”, iako je napisan prije, objavljen je 1945. godine. Oštrim kritiziranjem i ismijavanjem sovjetskog totalitarističkog režima i Staljina, Orwell je uzburkao posljeratnu političku klimu, postao smetnja “moćnicima” i meta cenzure. Ljudska sklonost prema zlouporabi moći, glavna je zapreka tragičnih sudbina gotovo svih njegovih junaka, a sudeći prema pozornosti koju još uvijek privlače njegova djela, ne prestaje biti aktualan.

Iako ovaj naslov nismo često mogli gledati na domaćim daskama pozornice, u splitskom GKM-u smatraju ga idealanim repertoarnim odabirom jer otvara aktualne i atraktivne scenske i semantičke mogućnosti te daje priliku za kazališno istraživanje koje mladim ljudima može pomoći da lakše definiraju svoje pozicije i stavove u svijetu u kojem je sve teže razabrati tko i kako vlada nad nama.

Iz perspektive današnje kulture opsjednute medijima, imidžom i odnosima s javnošću, redatelju je bio posebno zanimljiv lik prasca Squealera. “Kao svojevrsni glasnogovornik politike svinja, on simbolizira proces manipulacije masama, čiji je najdjelotvorniji instrument permanentno izvrtanje istine, već prema tome što u pojedinom trenutku odgovara onima koji su na vlasti”, piše u priopćenju.

U predstavi igraju Lidija Florijan, Mia Roknić, Ana Gruica, Vanda Boban, Vinko Mihanović, Siniša Novković, Slavko Sobin i Ivo Perkušić. Scenografiju potpisuje Vesna Režić, a kostimografiju Mirjana Zagorec.

(Visited 128 times, 1 visits today)

Komentari