Istaknuto
17.08.2018.

Ove godine već smo imali prilike gledati nekoliko kvalitetnih hrvatskih naslova, a što u nastavku gledamo na velikom platnu donosimo u jesenskom pregledu.

16.08.2018.

Iako zadnjih godina nije u naponu snage, Madonna je kroz 35 godina karijere definirala glazbenu scenu kakvu poznajemo danas. Njezin 60. rođendan prilika je da se podsjetimo na veliku karijeru koja je promijenila svijet.

Izvedbene umjetnosti

“Životinjska farma” iz današnje perspektive u GKM Split

08.03.2013. Maja Brlek
Foto: gkm.hr

Foto: gkm.hr

U Gradskom kazalištu mladih u Splitu 8. ožujka bit će premijerno izvedena predstava “Životinjska farma”. Kao inspiracija za kritički prikaz današnje društveno političke situacije, redatelju Ivanu Leu Lemu poslužio je istoimeni roman engleskog novinara i pisca George Orwella.

Alegorijsko politički roman “Životinjska farma”, iako je napisan prije, objavljen je 1945. godine. Oštrim kritiziranjem i ismijavanjem sovjetskog totalitarističkog režima i Staljina, Orwell je uzburkao posljeratnu političku klimu, postao smetnja “moćnicima” i meta cenzure. Ljudska sklonost prema zlouporabi moći, glavna je zapreka tragičnih sudbina gotovo svih njegovih junaka, a sudeći prema pozornosti koju još uvijek privlače njegova djela, ne prestaje biti aktualan.

Iako ovaj naslov nismo često mogli gledati na domaćim daskama pozornice, u splitskom GKM-u smatraju ga idealanim repertoarnim odabirom jer otvara aktualne i atraktivne scenske i semantičke mogućnosti te daje priliku za kazališno istraživanje koje mladim ljudima može pomoći da lakše definiraju svoje pozicije i stavove u svijetu u kojem je sve teže razabrati tko i kako vlada nad nama.

Iz perspektive današnje kulture opsjednute medijima, imidžom i odnosima s javnošću, redatelju je bio posebno zanimljiv lik prasca Squealera. “Kao svojevrsni glasnogovornik politike svinja, on simbolizira proces manipulacije masama, čiji je najdjelotvorniji instrument permanentno izvrtanje istine, već prema tome što u pojedinom trenutku odgovara onima koji su na vlasti”, piše u priopćenju.

U predstavi igraju Lidija Florijan, Mia Roknić, Ana Gruica, Vanda Boban, Vinko Mihanović, Siniša Novković, Slavko Sobin i Ivo Perkušić. Scenografiju potpisuje Vesna Režić, a kostimografiju Mirjana Zagorec.

(Visited 136 times, 1 visits today)

Komentari